Slik svarte utenriksministeren på spørsmål om forfølgelse i Iran
Åtte FN-eksperter ber verden stille Iran til ansvar for religiøs forfølgelse. KrF bad utenriksministeren svare på hva Norge vil gjøre.
De neste ti årene skal armensk-iranske pastoren Joseph Shahbazian (58) tilbringe i Iransk fengsel. Han startet soningen 30. august, etter å ha fått ett døgns frist til å innfinne seg.
Forbrytelsen iranske domstoler har funnet ham skyldig i, er å holde kristne møter hjemme hos seg selv.
En kristen konvertitt som er med i den samme husmenigheten er dømt til seks år i fengsel.
De er langt fra de eneste kristne som er dømt til strenge straffer i Iran, der myndighetene slår hardt ned på de voksende husmenighetene.
Stiller krav
Åtte FN-eksperter bad nylig iranske myndigheter slutte å forfølge og trakassere religiøse minoriteter som kristne og bahaier.
Det var Stefanusalliansen som først omtalte saken, med menneskerettighetsorganisasjonen Article18 som kilde.
Blant de åtte FN-ekspertene var den nyoppnevnte spesialrapportøren for trosfrihet, Nazila Ghanea.
Hun er selv bahai fra Iran og vet bedre enn de fleste hvor vanskelig livet er for bahai-minoriteten i landet.
Dypt bekymret
Bahai-samfunnet er en av de mest forfulgte religiøse minoritetene i Iran.
FN-ekspertene er dypt bekymret over at bahaier stadig oftere opplever å bli arrestert, bortført og få eiendom ødelagt eller konfiskert.
De mener dette bærer preg av en politisk villet systematisk forfølgelse.
I sin felles uttalelse nevner de en lang liste med overgrep mot iranske bahaier. Blant annet skal sikkerhetstjenesten ha raidet hjemmene til flere enn 35 bahai-troende bare siden juli.
Så langt i år skal over 90 bahai-studenter ha blitt utestengt fra landets universiteter.
Konvertitter og ateister
FN-ekspertene understreker samtidig at forfølgelsen som rammer bahaiene er del av et større bilde der også kristne konvertitter, ateister og andre rammes.
– Det internasjonale samfunnet kan ikke forbli tause mens iranske myndigheter bruker vage argumenter om nasjonal sikkerhet og spionasje som påskudd for å kneble religiøse minoriteter, uttaler de.
Spørsmål i Stortinget
29. august tok Dag-Inge Ulstein (KrF) saken opp med utenriksminister Anniken Huitfeldt i et skriftlig spørsmål i Stortinget.
Han viste til FNs-ekspertenes krav om at Iran må stanse den systematiske forfølgelsen av religiøse minoriteter og at de oppfordrer det internasjonale samfunnet til å holde Iran ansvarlig og bryte tausheten rundt temaet.
– Vil Norge følge denne oppfordringen fra FN? Når og på hvilken måte vil man i så fall gjøre det? spurte Ulstein.
– Omfattende dialog
Utenriksminister Anniken Huitfeldt svarer at hun deler de åtte FN-ekspertenes dype bekymring over økende forfølgelse av tros- og livssynsminoriteter i Iran og at Norge støtter kravet deres.
– Norge har en omfattende dialog med Iran, også om menneskerettigheter. Tros- og livssynsfrihet inngår i dette. Dialogen med Iran skjer både bilateralt med iranske myndigheter gjennom vår ambassade i Teheran, med Irans ambassade i Oslo og multilateralt gjennom FN-systemet, opplyser utenriksministeren.
Hun tilføyer også at Norges ambassade i Teheran følger utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Iran nøye, inkludert den manglende tros- og livssynsfriheten i landet.
Norge har tatt opp situasjonen i Iran i FNs menneskerettighetsråd.
Lot være å nevne kristne
Redaktør Johannes Morken i Stefanusalliansen uttaler på stefanus.no at han er glad for initiativet fra de åtte FN-ekspertene.
Han minner om at Stefanusalliansen, Article18 og seks andre organisasjoner for i fjor høst kritiserte to FN-topper for ikke å nevne forfølgelsen av kristne konvertitter i sine rapporter om brudd på menneskerettigheter i Iran.
Kritikken gjaldt rapporter fra FNs generalsekretær Antonio Guterres og FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Iran, Javaid Rehman.
Article18 fører liste over hvor mange kristne som sitter i fengsel til enhver tid.
Iran er rangert som nummer ni på Åpne Dørers forfølgelsesliste.