Slik tar Frelsesarmeen seg av ukrainske krigsofre
Frelsesarmeen var allerede på plass da krigen startet, både i Ukraina og i nabolandene. Det gav mulighet til en rask respons, forteller leder.
– Det er hjerteskjærende scener som nå utspiller seg både inne i Ukraina og ved grensene, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen i Norge i en pressemelding.
Han peker på at kvinner og barn har måttet forlate sine ektemenn og fedre som er pålagt å forsvare landet.
– Det er scenarier vi trodde tilhørte en annen tid i Europa, sier kommunikasjonssjefen.
Verdens-mobilisering
Frelsesarmeen mobiliserer nå verden over for å bistå i Ukraina og landene rundt. Det internasjonale hovedkontorets The Salvation Army International Emergency Services har sendt personell til Øst-Europa for å kartlegge behov og koordinere arbeidet.
I Norge henter man inn ressurser til Frelsesarmeen lokalt i Ukraina og i landene rundt. Man forbereder seg også på mulighetene for å ivareta flyktninger som etter hvert kommer hit.
– Beskjeden vi har fått fra vårt lokale personell er at det er økonomiske midler de trenger foreløpig.
– Frelsesarmeen har vært en integrert del av lokalsamfunnene i både Ukraina, Romania, Moldova, Polen, Slovakia og Russland i mange år. Det gjør at vi var raskt på plass med mat, klær, husly og annen nødhjelp for å møte medmenneskers akutte behov, sier Smith-Solevåg.
Hjelper i Ukraina
Frelsesarmeen har vært til stede i Ukraina siden 1993. De har sentre i hovedstaden Kyiv samt i byene Lviv, Vinnytsia, Dnipro, Kharkiv, Donetsk, Pisochin, Kropyvnytskiy og Novy.
Frelsesarmeen er også til stede i nærliggende land som Polen, Moldova, Russland, Slovakia, Romania, Tsjekkia, Ungarn og Litauen.
Frelsesarmeen i Ukraina, Georgia, Moldova og Romania har omlag 100 offiserer, 170 ansatte og 2.000 frivillige medlemmer.
Penger er best
Han legger til at erfaring fra andre krisesituasjoner viser at det beste folk kan gjøre er å bidra med pengegaver til de nødlidende.
Ifølge pressemeldingen har Frelsesarmeen satt ned en tverrfaglig gruppe for å koordinere innsatsen her i Norge. De skal både vurdere hvordan man kan støtte arbeidet i de berørte områdene, være i dialog med myndighetene, og hva vi bør forberede i her hjemme med tanke på humanitær hjelp til flyktninger.
Frelsesarmeen har erfaring med å drive flyktningmottak på norsk jord, senest under flyktningkrisen i 2014/15.
Frelsesarmeen i vårt territorium, som omfatter Norge, Island og Færøyene, har satt i gang en innsamlingsaksjon via nett og i sosiale medier, heter det i pressemeldingen.