Slik var det for jødiske Suzanne å intervjue en nynazist
– Det overrasket meg at han var så hyggelig, koselig og sympatisk, sier prisbelønt programleder.
I 2017 hadde journalist og programleder Suzanne Aabel (37) nynazisten Tore W. Tvedt som gjest i programmet «Tro og Fordom» på Radio Norge. For dette møtet er hun tildelt prisen Årets Spesialprogram av en samlet norsk radiobransje.
Da Suzanne vokste opp på Konnerud i Drammen, var Hokksund en halvtimes kjøretur unna.
Der bodde Tore Tvedt, lederen av Vigrid. På slutten av 90-tallet ble han en av Norges mest kjente nynazister, da han stiftet organisasjonen Vigrid, som viet seg til jødeutryddelse og norrøn mytologi.
Redd for nynazister
Suzanne er jøde. Som barn var hun opptatt av jødisk tro og tradisjon. Hver gang hun leste om nynazister i avisene ble hun skremt. Hun hadde vokst opp med historiene om hvordan hennes familie på morsiden såvidt unnslapp masseutryddelsen i ghettoen i Budapest.
– For meg var sånne som Tvedt som et monster under senga.
I mai 2006 ble det klart at Tvedt skulle tiltales etter rasismeparagrafen, med en strafferamme på to års fengsel. Han hadde kommet med følgende uttalelse:
«Vi ønsker å ta makten i samfunnet, renske ut jødene og sende innvandrerne ut av landet. Jødene er hovedfienden, de har drept vårt folk, de er ondskapsfulle mordere. De er ikke mennesker, de er parasitter som skal renskes ut.»
Høye skuldre
Spol noen år frem i tid. I 2017 er Suzanne Aabel programleder i Radio Norge. Vanligvis snakker hun om rockemusikk, men en dag har hun et spesielt besøk. Tore Tvedt, nå en aldrende mann etter at han trakk seg ut av det organiserte naziuniverset i 2009.
Aabel innrømmer at før møtet hadde hun høye skuldre. For å prøve å lette stemningen prøvde programlederen seg frem med litt humor.
– Jeg startet med å spørre om hun ville ha et glass vann eller om noen skulle prøvesmake, sier Aabel med et smil.
De håndhilste, og Tvedt lo og virket munter.
Aabel stilte seg rett opp foran den tidligere nazilederen, med brede skuldre. Stilte spørsmål etter spørsmål. Forrige helg ble hun tildelt pris for programmet.
– Vanligvis pleier jeg aldri bruke manus, men denne gangen hadde jeg skrevet ned alt jeg skulle spørre om. Og jeg holdt meg til det.
– Veldig redd
Selv om hun der og da klarte å beholde fatningen, har hun i etterkant skjønt at hun hadde høy puls gjennom det timelange intervjuet, der Tvedt får snakke relativt fritt.
– Jeg var nok veldig redd, selv om jeg hadde gått i beredskapsmodus. Jeg kan høre på stemmen, men samtidig klarte jeg å være fryktløs, siden jeg hadde muligheten til å snakke med en som hevder at jeg og min familie ikke er mennesker, og forsøkt å utslette oss fra Europa.
Sjokkerende
Gjennom intervjuet kom Tvedt med flere sjokkerende uttalelser.
«Det er bare løgn og bedrag, alt sammen – et megakomplott som jødene står bak for å svindle til seg penger.»
«Nei!» svarte han på spørsmål fra Aabel om han anser henne som et menneske.
– Du har ikke rett til tittelen menneske. Du er human på samme måte som meg, men menneske er en tittel.
Rendyrket
Intervjuet ga henne flere ahaopplevelser.
– Han er jo på sett og vis en rendyrket nazist. Han høres ut som Hitler eller noen i SS eller Gestapo. Men da jeg møtte ham, så kan jeg ikke si at det lyste forakt av ham. Han var interessert og nysgjerrig, og det virket som han synes intervjuet var spennende.
Hun opplevde på sett og vis at de to fant tonen.
– Jeg tror ikke helt på ham, jeg tror ikke på at han tror jeg ikke er et menneske.
Blandede følelser
I etterkant satt Aabel igjen med blandede følelser.
– Det overrasket meg at han var så hyggelig, koselig og sympatisk. Jeg syntes han virket så ålreit, så overrasket det meg da jeg hørte gjennom hvor forferdelig slem, grusom og ondskapsfull. Det han sa var forferdelig, men jeg oppfattet ham som sympatisk der og da. Jeg skjønner at han er en leder, for han er veldig karismatisk.
– Tror du at du påvirket ham?
–Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror han er helt lik seg selv, men jeg liker å innbille meg at jeg fikk pirket litt i livsløgnen hans. Og selv om han er en ekstremvariant, er antisemittisme fortsatt svært utbredt i det norske samfunnet, dessverre.