Slik vil de endre bioteknologiloven
Ap, SV og Frp går inn for assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og NIPT-test.
Torsdag formiddag la Ap, SV og Frp fram sitt forlik om endringer i bioteknologiloven. De tre partiene har flertall på Stortinget.
– Det er en historisk dag når vi kan legge fram en enighet og et forlik om bioteknologiloven. Jeg gleder meg til disse endringene trer i kraft, sier Åshild Bruun-Gundersen i Frp.
– Det er viktig at kvinner får informasjon om sitt svangerskap så tidlig og så trygt som mulig, sier Tuva Moflag i Ap.
Nå går de samlet inn for følgende:
- Tidlig ultralyd for alle gravide.
- Tillate eggdonasjon.
- NIPT-test til gravide med medisinsk indikasjon fra uke 10.
- NIPT-test til alle gravide, men med egenbetaling.
- Aldersgrense for risikogruppen som får fosterdiagnostikk settes ned fra 38 til 36 år.
- Etablere et preimplantasjonsdiagnostikk (PGD) i Norge og avvikle nemndene.
- Assistert befruktning for enslige.
- Mitokondriedonasjon.
- Tillate lagring av ubefruktede egg på ikke-medisinsk grunnlag,.
- Videreføre forbud mot surrogati.
Allerede fra 1. juli vil det være lov med assistert befruktning for enslige, NIPT for alle, utvidet lagringstid for befruktede egg og lagring av egg på ikke-medisinks grunnlag. I tillegg skal man kunne bruke lagret sæd av avdøde.
Eggdonasjon, PGD, tidlig ultralyd og NIPT for risikogrupper vil koste penger og det må settes av penger i statsbudsjettet 2021 til dette.
Eggdonasjon
Det har trolig vært mest diskusjon om innrammingen for tilbudet om eggdonasjon i forhandlingene. Nå er partiene enige om at det skal gjøres under «forsvarlige og etiske omstendigheter».
De stiller som krav at donorer må få psykologisk veiledning og vurdering i forkant, slik det også er en vurderingsprosess for sæddonorer. Eggdonor må være mellom 25 og 35 år. Hun skal være ukjent, men ikke anonym, og kan kun være med på tre uthentninger av egg. Barnet har rett til å vite hvem donor er fra fylte 15 år.
Import av egg skal kun skje fra nordiske land, og det blir ikke lov å donere arvemateriale til familie og venner. Likekjønnede par kan imidlertid donere egg til hverandre.
Man skal ikke få velge donor selv, valget tas av fertilitetslegen. Legen skal finne egg som ligner mest mulig på foreldrene som skal bære fram barnet.
– Jeg er glad for at eggdonasjon skal være altruistisk donasjon med kompensasjon. Beløpet skal ikke være så høyt at betalingen i seg selv er en motivasjon for å donere. Reisekostander skal dekkes så kvinner som ikek bor i de store byene har mulighet til å gi hvis de vil, sier Nicholas Wilkinson (SV).
Kompensasjonen skal fastsettes i forskrift og skal være på et moderat nivå. Private aktører skal ikke ha mulighet til å ha egne kompensasjonsordninger.
SV vil også foreslå å innføre eggdonasjon for enslige, men de tre partiene er ikke enige om dette.
Kritikk for hastverk
KrF reagerer sterkt på det de kaller en radikal liberalisering av bioteknologiloven.
– Vi går nå potensielt opp en vei som vi ikke aner hvor ender. Det er store etiske spørsmål disse tre partiene nå bare velger å overse. For KrF er det viktig å være føre var i så store etiske dilemmaer som vi her står overfor. Teknologien gir muligheter, men også mange ubesvarte spørsmål, sier Geir Bekkevold, KrFs helsetalsperson.
KrF og Sp har kritisert flertallspartiene for å gå for fort fram i saken når de går rett på et direktevedtak som vil resultere i en lov nå, framfor å be regjeringen om å legge fram et mer gjennomarbeidet lovforslag, et såkalt anmodningsvedtak.
Fristiller representanter
Frp har imidlertid pekt på at de må smi mens jernet er varmt, fordi man ellers risikerer at saken ikke kommer opp igjen før etter neste stortingsvalg. Da kan flertallet være tapt.
Frps stortingsrepresentanter fristilles i samvittighetsspørsmål, noe som inkluderer spørsmål om bioteknologi. KrF håper i det lengste at noen av dem skal snu og sørge for at alle endringene faller.
– Dette er ikke avgjort enda. KrF gir ikke opp kampen og vi kommer til å kjempe frem til stortingsrepresentantene skal avgi sine stemmer i Stortinget 26. mai, sier Bekkevold.
SV og Ap opplyser til Dagen at deres representanter vil stemme samlet.
Spark mot KrF
Helsetalsperson Åshild Bruun-Gundersen sier hun ikke har fått noen signal om at noen i hennes parti vil stemme mot forliket.
Hun tror heller ikke det vil ha noe å si om et par av Frp-erne gjør det, fordi Rødt og MDG trolig vil støtte endringene. Hun hevder også at det mobiliseres i Høyre og Venstre for å støtte forliket.
– Jeg må si at rausheten KrF viser for at folk skal stemme etter egen samvittighet, viste de aldri for Frp da vi satt i regjeringen. Dersom de synes det er viktig nå, oppfordrer jeg dem til også å la regjeringspartnerne i Høyre og Venstre stemme etter egen samvittighet, sier Bruun-Gundersen.
Helse- og omsorgskomiteen kommer med sin innstilling 19. mai og saken skal til behandling i Stortinget 26. mai.