Slik vil de hindre at nye studenter slutter å gå i kirken
Menigheter i de tre største byene i Norge har gått sammen om en felles dag for å ønske nye kristne studenter velkommen og få dem inn i det kirkelige fellesskapet.
Siden 2012 har flere menigheter i Oslo gått sammen om arrangementet «Velkommen til Oslo», en rusfri parkfest der nye kristne studenter kan få innblikk i de ulike menighetene i byen og bli kjent med andre kristne. I år har konseptet spredt seg til flere studentbyer i landet.
– I år arrangeres Velkommen til Oslo ikke bare i Oslo, men også i Bergen og Trondheim, forteller Elisabeth Bjørsvik som er eventansvarlig for Velkommen til Oslo (VTO).
De nye arrangementene har selvsagt fått navnene «Velkommen til Bergen» og «Velkommen til Trondheim» og arrangeres på likt med VTO den 22. august.
– Alle arrangementene foregår på samme dag, og med samme fokus. Dette er stort for oss, og vi håper vi kan starte i flere byer i 2019, sier Bjørsvik.
Også i Tromsø ble det arrangert et lignende opplegg den 17. august.
– Vi mister studenter
En av organisasjonene som har samarbeidet med VTO om å spre konseptet til nye byer er Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget). Generalsekretær Karl-Johan Kjøde mener slike arrangementer er svært viktige.
– I følge internasjonale statistikker slutter de fleste evangeliske kirkegående studenter å gå i kirken. Det er en stor utfordring at vi faktisk mister studenter fra det kirkelige fellesskapet. Å ha et arrangement som helt i starten introduserer dem for det betyr mye, sier han.
Kjøde mener VTO har en strategisk verdi for menighetene for å tiltrekke seg studenter.
– Vi ønsker også at arrangementet skal hjelpe menighetene å tenke studiesteder og tror det er bra å spre dette til flere byer.
Utfordrende fadderuker
Fadderukene som arrangeres ved studiestedene kan, ifølge Bjørsvik, også ofte være utfordrende for kristne studenter da de preges av mye fyll. Hun forteller hva en mannlig student opplevde da faddergruppa hans valgte å dra hjem til en av fadderne for å drikke før opplegget.
– Der var det både alkohol og hasj, og aktivitetene handla om å sende rundt et pornoblad og snakke om hvem i gruppa hver enkel skulle ha med seg hjem i løpet av kvelden.
Da det ble tydelig at studenten var en kristen, fikk han kommentarer og vitser slengt etter seg.
– Selv om det gikk bra var det sårt å se hvordan studiestart skulle markeres og hvordan miljøet så ut til å være. Han hadde heldigvis kristne venner som han fikk snakket med, men det er trist å vite at ikke alle har en slik vennekrets, sier Bjørsvik.
Økt pågang
På arrangementene er det gjerne en appell eller andakt, konserter og stands der menighetene får presentere seg selv.
I Oslo arrangeres VTO i parken på St.Hanshaugen og antall deltagende menigheter har vært stabilt på rundt 15. I fjor og i år har også 5 organisasjoner vært med.
– Nytt fra i år er at vi i større grad har merket pågang fra flere menigheter og har måttet takke nei til flere. Vi har per nå ikke søkt om flere standplasser, men vil vurdere dette til neste år, sier Bjørsvik.