Slik vil KrFs nye nestleder få partiet over sperregrensen
Abort var sentralt da Ida Lindtveit Røse (30) vant kampen om å bli nestleder i KrF. Dette sier hun som sitt eget abortsyn.
Lørdag ble Ida Lindtveit Røse (30) valgt til nestleder i KrF.
Hun var valgkomiteens favoritt. Likevel ble det få dager før landsmøtet klart at Jorunn Gleditsch Lossius (43) tok opp kampen opp nestledervervet. Dermed var det klart for kampvotering.
Likevel vant Røse nestledervervet med god margin lørdag.
– Jeg er veldig takknemlig for den tilliten som landsmøtet har vist meg, sier Røse til Dagen.
«Verdivalg»
De to kandidatene skilles blant annet i synet på abort, Pride og konverteringsterapi. I retningsvalget i 2018 sto de imidlertid begge på blå side.
– I forkant av landsmøtet har flere beskrevet nestledervalget som et verdivalg. Er du enig i det?
– Jeg synes det er bra at flere vil stille, og at det å være nestleder i KrF er et attraktivt verv. Så har vi folk med ulike meninger i KrF, men det er stor enighet på verdigrunnlaget og at vi sammen skal kjempe for et parti som er tydelig, raust og gjenkjennelig.
Frykter radikale abort-endringer
Motkandidaten Lossius ble foreslått av sentralstyremedlem Magne Supphellen fra Vestland. Han begrunnet valget nettopp med Røses abortsyn.
Røse gikk i 2016 inn for å akseptere abortloven som KrFU-leder. Lossius har på sin side advart sterkt mot å innta et pragmatisk syn som innebærer å akseptere abortloven.
– Hele KrF er samlet om at livet er uendelig mye verdt fra unnfangelsen av. Nå har vi en regjering som kutter i tilskuddet til sårbare kvinner og som velger å utrede en utvidelse av abortloven. Vi vet også at nye teknologiske løsninger vil lede oss ut i helt andre etiske utfordringer fremover. Her må vi være på ballen, det er her kampen står, sier Røse.
– Er partiet samlet i dette?
– Det er alltid ulike meninger innad i et parti. Det som viktig er at KrF får oppslutning til å stå imot radikale endringer i abortloven som kan medføre mange ukers utvidelse.
– Hvert menneske må ta valg for sitt liv
I fjor vakte det oppsikt da KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland gikk inn for å akseptere abortloven. Samtidig kalte han abort for «umoralsk» på Politisk kvarter på NRK.
To dager etterpå konstaterte partileder Olaug Bollestad at ingen som vil ta abort skal «møte en pekefinger hos KrF».
– Hva mener du selv, er abort umoralsk?
– Jeg er opptatt av at ingen skal komme i den situasjonen. Det er en utrolig sårbar situasjon, og kvinner i en sårbar situasjon skal oppleve støtte av KrF, sier Røse.
– Men er det umoralsk?
– Hvert enkelt menneske må ta sitt eget valg for sitt liv. Ingen som står i krevende situasjoner, skal møte en pekefinger hos KrF. Det som er avgjørende politisk sett er at vi sikrer at så få som mulig kommer i den situasjonen, og hvis man kommer i den situasjonen skal kvinnen opplever så god støtte som mulig for å kunne bære fram barnet.
Opplever ikke uenighet
– Er det tid for KrF å se på nye øyne med abortpolitikken?
– Det er opp til partiet å vurdere.
– Partiet har et annet standpunkt enn det du har tatt til orde for. Vil du jobbe for ny abortpolitikk?
– Jeg opplever ikke det. Partiet står for styrket rettsvern for det ufødte liv, og det er jeg enig i. KrF sier at eventuelle endringer må komme gjennom et flertall for utredning. Det som er viktig er å være til stede på den politiske arenaen, og at vi sikrer at ikke rettsvernet svekkes ytterligere.
Slik vil hun snu trenden
KrF kjemper i motbakke, og har siden valget i fjor ikke vært over sperregrensen på en eneste månedlig gjennomsnittsmåling gjort av Poll of polls. Samme uke som landsmøte kom en kalddusj på Vårt Land og Dagbladets måling, hvor partiet fikk 2,8 prosent.
– Hvordan skal skuten snus?
– Ved å ha saker som gir løsninger på hverdagsutfordringer som folk kjenner seg igjen i.
– Hvilke saker da?
– En rekke familier sliter med å få nok tid sammen, og det å sikre at familiene kan bestemme selv er noe av det viktigste i vår familiepolitikk. Familiene skal ikke oppleve at politikerne stempler deg på grunn av valget du har gjort, enten du går ned i stilling eller tar andre valg for familien.
– Tydelig og raust
Hun mener KrF bør være en samlende politisk kraft i sentrum.
– Vi har et solid fundament som skiller oss fra høyresiden og venstresiden, og definerer oss som et tydelig sentrumsparti. Det er ingen andre tydelige sentrumspartier i norsk politikk nå.
– Hva er det viktigste du bringer inn som nestleder?
– Jeg vil løfte KrF sammen med hele laget. Vi skal være et tydelig og raust parti, og det gjør at vi er tydelig på hvilke saker som er en prioritet for KrF fremover: valgfrihet for familiene, en helsetjeneste som vi kan stole på, og et næringsliv hvor små og store bedrifter kan vokse.