Slik vil KrFU-politikeren få ned aborttallene i Norge
Nok en gang er abort hovedtema når KrFs ungdomsparti samles til landsmøte denne helgen.
Denne helgen samles KrFU til landsmøte på Fornebu utenfor Oslo. Lørdag skal partiet ta stilling til KrFU-leder Hadle Rasmus Bjulands forslag om å akseptere dagens abortlov.
Dermed ber han partiet legge ned kampen mot dagens abortlov som gir rett til selvbestemt abort til uke 12.
Grep for færre aborter
Nå lanserer sentralstyremedlem Thea Myhr fem grep for å få ned aborttallene i Norge. Målsettingen er at aborttallene skal kuttes med 40 prosent innen 2035.
Det vil hun oppnå ved å gi gratis prevensjon til alle under 30 år, innføre en obligatorisk etikkdag for alle niendeklassinger, og gi ytterligere økonomisk støtte til mødre med flere barn, som ikke er i jobb.
– Tror du disse forslagene kan kutte aborttallene med hele 40 prosent?
– Jeg tror i alle fall de vil bidra til det. Dette er tiltak som er basert på grep som vi ser har fungert.
Gratis prevensjon
I dag får ungdom mellom 16 og 22 år tilbud om gratis p-piller og annen prevensjon. Myhr ønsker å tilby det til alle under 30 år.
– Er det statens oppgave å sørge for gratis prevensjon?
– Når konsekvensen er at folk heller tar abort, er prevensjon det mest åpenbare svaret på det. I et forebyggende perspektiv skulle det bare mangle at staten sørger for det.
– Opplever manglende etisk refleksjonsevne
Hun mener abortdebatten er preget av harde fronter, og ønsker derfor å ha en obligatorisk etikkdag med refleksjon rundt abort inn i skolen.
– Jeg opplever en manglende etisk refleksjonsevne i min egen generasjon. Å skape en slik arena for 9.-klassinger tror jeg kan være med på å dempe de steile frontene.
– Prinsipielt mot abort
Myhr, som selv betegner seg som en konservativ stemme i KrF, har i likhet med KrFU-lederen snudd i abortspørsmålet. Hun vil støtte Bjulands forslag om å akseptere dagens abortlov.
– Abort som politisk sak ligger hjertet mitt veldig nært, så dette har vært en vanskelig prosess for meg også. Jeg vil fremdeles være tydelig på at jeg prinsipielt er imot abort. Men innstramming i lovverket er ikke realistisk politisk, og vi har ikke eksempler på at det blir færre aborter av å forby abort.
– Derfor tror jeg vi har størst sjanse for å få ned aborttallene ved å innføre forebyggende tiltak og å kjempe mot en utvidelse av dagens lov.
– Vant med å diskutere abort
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland stiller seg bak forslagene til Myhr.
– Dette er i tråd med KrFU sitt syn. Vi trenger å innføre nye forebyggende tiltak. Dette er gode forslag som jeg gleder meg til å diskutere.
Allerede i 2016 vedtok KrFU støtte til dagens abortlov, som gir rett til selvbestemt abort til uke 12. Bare to år senere gikk ungdomspartiet tilbake på vedtaket.
Nå skal temaet diskuteres nok en gang, etter at KrFU-lederen gikk ut og ba partiet akseptere dagens abortlov.
– I KrFU er vi vant med å diskutere dette. Nå må vi finne ut hvilke verktøy vi skal bruke for å kjempe for vårt felles mål: kampen for det ufødte liv, sier Bjuland til Dagen.
– Svikter abortkampen
Avtroppende nestleder Joel Ystebø er svært kritisk til forslaget, og jobber for å mobilisere KrFU til fortsatt motstand mot dagens abortlov.
– Jeg er veldig opptatt av at dette landsmøtet ikke skal markere noe linjeskifte i det som jeg mener er vår tids viktigste menneskerettighetskamp: kampen for det ufødte liv. Jeg mener man svikter den kampen om man går inn for dagens abortlov, sier Ystebø til Dagen.
Han mener det er mye som står på spill for KrFUs vedkommende.
– I alle de årene jeg har vært med i KrFU har jeg vært stolt av å være en annerledes stemme. Den stemmen blir betraktelig svekket om vi går god for det liberale lovverket vi har i Norge i dag.
Kjernekraft-spørsmål
På landsmøtet skal KrFU også ta stilling om de skal gå inn for kjernekraft som en løsning på energikrisen.
Landsstyret går inn for en formulering om at «Norge skal satse på forskning og utvikling av nestegenerasjons kjernekraftverk».
– Jeg tror at kjernekraft er en av flere løsninger på kraftkrisen vi ser i dag. Vi trenger et supplement til vindkraft som er regulerbart, sier Bjuland.
Han viser til at yngre er mer positive til kjernekraft enn foreldregenerasjonen.
– Det er mange fordommer der, fordi mange tenker på Tsjernobyl med én gang. Vi må kunne ha en debatt som er oppdatert på teknologien og mulighetene som finnes i dag.
Dette skal KrFU ta stilling til
I tillegg skal KrFU ta stilling til disse forslagene i løpet av helgens landsmøte:
- Forslag om å sikre gjennomgang av lærebøker i skolen for å unngå ubalansert fremstilling av religion og livssyn. Bakteppet er læreboken Arena 6 som tidligere i år fikk kritikk for å spre fordommer mot kristne.
- Forslag om å avvikle honnør-ordningen på bussen.
- Forslag om å stoppe utbyggingen av oljefeltet Wisting i Barentshavet.