LEDERVERV: En av den som kan overta som KrF-leder er andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Slik vurderes Ropstad som leder

– Kjell Ingolf Ropstad er samlende, ung, moderne, fremtidsrettet og samtidig forankret i våre grunnverdier, sier sentralstyremedlem i partiet.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble det klart at Knut Arild Hareide vil gå av som KrF-leder.

– Det er ikke rett for partiet at jeg holder fram hvis ikke mitt syn vinner fram, sa Hareide i sin tale til landsmøtet før partiet gjorde sitt veivalg.

Hareide er fortsatt partileder, men vil gå av dersom KrF går inn i regjering med høyresiden.

En av dem som da kan overta, er andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Han har vært hovedforkjemper for blått alternativ og seiler nå opp som KrFs heteste lederkandidat. Første nestleder er Olaug Bollestad.

På spørsmål fra VG fredag sa Ropstad at han var «beredt» til å ta på seg oppgaven.

– Det er klart at vi som nestledere alltid må være beredt til å ta ansvar. Partiet vil håndtere dette fint.

Lederverv fristet lite

For litt over et år siden sa Ropstad derimot til Dagen at ledervervet fristet lite.

– Jeg ser Knut Arild sin livsstil. Det er en livsstil som ikke frister. Jeg er evig takknemlig for at han orker. Vi er småbarnsforeldre begge to. Det kan hende mange har glemt hvordan det er med små barn som våker om nettene og står opp som en solstråle klokken halv seks. Tross alt er de viktigere enn politikk.

En av dem som nå peker på Ropstad som en god lederkandidat, er sentralstyremedlem Tove Welle Haugland.

– Den dagen det er aktuelt, vil jeg absolutt se på Kjell Ingolf som en kjempegod leder for KrF. Han er en samlende, ung, moderne og fremtidsrettet mann. Men han er også opptatt av å være forankret i våre grunnverdier og det synes jeg er en god kombinasjon, sier Haugland, som også er vararepresentant til Stortinget fra Vest-Agder.

Haugland ble kjent med Ropstad da hun ble med i ungdomspartiet KrFU.

– Da var han det store idolet. Han hadde nylig gått av som KrFU-leder, men kom hele tiden tilbake som den store helten og hadde veldig engasjerende og flammende innlegg om internasjonal solidaritet og fattigdomsbekjempelse.

Yngste KrF-er på tinget

Det er nå halvannet år siden ble Ropstad valgt til andre nestleder i partiet. Han er 33 år og oppvokst med politikk. Far, Bjørn Alfred Ropstad, har vært KrF-ordfører i Evje og Hornnes kommune i19 år.

– Jeg vokste opp i en KrF-familie og fikk vel nesten KrF-medlemskap i dåpsgave, sa Ropstad i sin tale fredag.

Som 20 åring møtte han for første gang som vara til Stortinget og ble da den yngste stortingsrepresentanten for KrF noensinne.

Opptatt av gjennomslag

Ulike: Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, mener man av og til kan lure på hvorfor Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad er i samme parti.

– Han har alltid vært et politisk talent fra han var veldig ung, sier Udjus.

– Hvordan er han til forskjell fra Hareide?

– På en måte synes jeg de virker ganske like sånn personlighetsmessig med tanke på godt humør, humor, og at de har lett for å komme i kontakt med folk. Samtidig synes jeg talene på landsmøtet var veldig forskjellige. Både med tanke på politiske konklusjoner, men også når det gjelder måten de argumenterte på, sier Udjus og fortsetter:

– Der Hareide prøvde å være mer visjonær, var Ropstad preget av sin rolle i finanskomiteen og han snakket om budsjettgjennomslag: «Vi har fått gjennomslag for det og det, og vi har mulighet for å få gjennomslag for det og det».

– Forskjellige verdener

Udjus mener man av og til kan lure på hvorfor de to er i samme parti når «de lever i så forskjellige verdener».

– Hareide advarer sterkt mot høyresiden og beskriver avstanden i veldig klare ordlag, særlig avstanden til Frp. Mens Ropstad sier han ikke har berøringsangst med Frp, og viser til gjennomslag på gjennomslag som de nettopp har fått med Frp.

– Er det Hareide eller Ropstad som burde vært i et annet parti, og i så fall hvilket?

– Er ikke det KrF sin svøpe at begge to er der? Jeg tenker at Hareide hadde trivdes veldig godt i den moderate delen av Ap. Mens Ropstad hadde vært som fisken i vannet i den moderate delen av Høyre. Det er nokså bredt spenn mellom de politisk slik de har profilert seg og blitt polarisert de siste ukene i valgkampen. Jeg tror begge to kunne vært et hakk til venstre eller høyre partipolitisk, sier Udjus.

Tvilende til Ropstad

Flere er også tvilende til at Ropstad er den rette til å overta ledervervet. Blant dem er Beate Bondevik Lie, fylkesleder i Sogn og Fjordane, som ønsket et samarbeid med venstresiden.

– Kjell Ingolf Ropstad er nestleder og et logisk forslag, men det kan kanskje være bedre å velge en som ikke har vært tungt i denne prosessen, sa Lie til BT lørdag.

– Hvorfor det?

– Det har vært litt opphetet. Selv om alle har oppført seg bra, har det vært stort engasjement rundt dette.

Powered by Labrador CMS