Sliter med å engasjere unge for Israel
Det er langt mellom unge som er aktive i ulike organisasjoner som arbeider for Israel. Mye tyder på at det er vanskelig å rekruttere nye israelsvenner.
«Ikke minst tror vi at mange skygger unna fordi meningene er så sterke – ytterlighetene (både propalestinske og proisraelske) får prege ordskiftet, men de mer moderate stemmene drukner. Eller de orker ikke», skriver styret i return2sender.
Ingen anelse
Generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann i Israelsmisjonen har ingen anelse om hvor mange under 40 år som er engasjert i organisasjonen.
– Vi har ikke noen statistikk, og jeg våger ikke å tippe hvor mange det kan være, sier han til Dagen.
Men han viser til sommerstevnet i Israelsmisjonen, der 20 prosent av deltagerne er med i barne- og ungdomsarbeid.
Generasjonsskifte
Han ser at det er et generasjonsskifte blant israelvenner.
– Mange eldre er engasjert i Israel og jødenes situasjon på grunn av teologi. Vi finner ikke den samme interessen blant ungdom.
– Hvorfor er det slik?
– Dette engasjementet blant eldre ble skapt rundt etableringen av staten Israel i 1948. I dag er det andre spørsmål som er i fokus. Palestinernes situasjon er stadig i mediene, og det blir et nytt engasjement for de som blir oppfattet som den svakeste part i konflikten, påpeker han.
– Hvordan skape et engasjement for Israel blant unge?
– Mange unge melder seg ut av den teologiske debatten når den blir for spesiell. Men de er mer opptatt av praktisk tilrettelagt misjonstjeneste i Israel. Vi ser at volontør-tjeneste og teamarbeid er med og rekrutterer unge til vårt arbeid. Derfor satser vi primært på å legge til rette for aktiv tjeneste for ungdom, svarer Rolf Gunnar Heitmann.
Lokale menigheter
Internasjonal Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) er den største Israel-organisasjonen med omkring 12.000 medlemmer. Leder Dag Øyvind Juliussen vil ikke anslå hvor mange av disse som er under 40 år, for det finnes ingen statistikk om dette.
– Den samlede gruppen av israelvenner i Norge er på flere titusener. Men det er ikke tvil om at de fleste er godt voksne og eldre mennesker, sier Juliussen.
Han forteller at ICEJ har et eget internasjonalt ungdomsarbeid, som heter «Arise». Her i Norge arbeider de opp mot ungdomsledere.
– Et kriterium for å lykkes med å nå den yngre generasjon er at lokale menigheter har et engasjement for Israel. Dette trengs for at også de unge skal holde liv i sin interesse for Israel, sier Juliussen.
På møtevirksomhet rundt i landet treffer han flest eldre og godt voksne på møtene. Noen steder er det også ungdom, og dette synes han er oppmuntrende.
Lyspunkt
Organisasjonen Ordet og Israel har i dag mellom 1.500 og 2.000 medlemmer.
– Det er svært få av disse som er under 40 år, sier formann Gunnstein Nes.
Samtidig ser han lyspunkter i arbeidet.
– Det er noen medlemmer som er under 20 år og er veldig engasjert. Vi har fått et nytt og offensivt styre i Joffi, som er vårt ungdomsarbeid, og dette gleder vi oss over, sier Nes.
Ordet og Israel arbeider med et opplegg for bibelskole for unge i Israel til neste sommer. Arrangementet ble avlyst i år, men gjennomført i 2013.
– Dette er en positiv måte å rekruttere unge israelsvenner. Det å få dem til Israel er avgjørende for å begeistre dem, sier Gunnstein Nes.
7.000 elever til Israel
Tidligere rektor Harry Wiig-Andersen ved Nordhordland folkehøgskole på Frekhaug har hatt med seg omkring 7.000 elever til Israel fra 1975 og utover.
Han har også forsøkt å få til noen samlinger for ungdom rundt i Norge.
– De unge blir veldig interessert når vi samtaler om Israel, og de kommer med friske spørsmål. Men hvordan få dem i tale, undres Wiig-Andersen.
I januar står han i spissen for en studietur til Israel for rektorer på folkehøgskoler og videregående skoler.
– Jeg håper at dette kan bli en inngangsport til at rektorene starter turer til Israel for sine elever, sier mannen som har vært 100 ganger i Israel.
Ikke populært
– Hvorfor er det så få unge som er aktive i ulike Israel-organisasjoner?
– Det er ikke enkelt å svare på. Men slik situasjonen er i Norge for tiden er det ikke populært å være interessert i Israel, og jeg vet ikke om dette slår ut, svarer Wiig-Andersen.
Han er ofte ute på møter der han peker på hva Bibelen sier om Israel. Så åpnes det for spørsmål etterpå.
– Det første spørsmålet er ofte: Hva mener du om situasjonen i Gaza? Jeg opplever at det ligger en klam hånd over kristenfolkets holdning til Israel – og dette smitter nok over på de unge, mener Harry Wiig Andersen.