Sliter med å finne ny misjonsgeneral

Den indre Sjømannsmisjon (DISM) har nylig søkt etter ny generalsekretær med magert resultat. – De bør bestemme seg for hva de vil ha, sier ekspert på ledelse.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har fått seks henvendelser på vår søknad etter ny generalsekretær. Men det er vanskelig å si i dag om noen av disse er seriøse søkere som vi kan arbeide videre med. Landsstyret skal samles i midten av november, og da skal vi drøfte dette nærmere, sier styreleder Ingolf Solsvik til Dagen.

Ole Andreas Wastvedt er i dag konstituert i stillingen som generalsekretær. Han slutter i juni 2018 for å gå over i stillingen som ny kretsleder i Indremisjonsforbundet.

– Store krav

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse har lest stillingsannonsen som DISM har til ny generalsekretær. Han viser til at den er formulert i et predikantaktig språk og viser at de er på jakt etter en åndelig leder.

– De ønsker uten tvil en herold som kan forkynne. Dette avgrenser søkermassen til en bestemt del av kirkelandsskapet, og mange vil føle at dette ikke passer for dem, sier Lerø.

I tillegg vil også DISM ha en direktør som skal levere godt i den administrative verden. Med andre ord både en dyktig predikant og en flott daglig leder.

Konkrete råd

– Hvilken råd vil du gi til DISM i deres jakt på ny generalsekretær?

– Jeg vil oppfordre dem til å bruke en hodejeger eller en utenfor styret som kan være med å rekruttere kandidater til stillingen. Så bør de sette opp fem ulike arbeidsoppgaver for den nye generalen. Deretter settes det opp en liste med ti personer som kan være aktuelle i stillingen, og se på hva disse er gode på ut fra arbeidsoppgavene, sier Lerø.

Han legger til at hodejegeren kan kontakte de aktuelle personene og høre om de er interessert.

– Til slutt kan det stå igjen tre kandidater som kan være villige til å gå inn i den stillingen. Disse inviteres til et møte med landsstyret, og ut fra denne samtalen setter landsstyret opp hvem de ønsker skal få et kall til å bli ny generalsekretær, sier Magne Lerø.

God likviditet

Når det gjelder den økonomiske situasjonen, har DISM en god likviditet med omkring 20 millioner kroner på kapitalkonto. Årsaken til dette er at misjonen i 2014 solgte Sjømannskirken i Oslo for over 56 millioner kroner. Etter at all gjeld var slettet, satt de igjen med omkring 42 millioner kroner. I etterkant har de brukt omkring halvparten til investeringer i ulike eiendommer.

Tre muligheter

Han legger til at de har gjort en del tiltak for å bedre økonomien i løpet av året.

Under rådsmøtet tidligere i høst diskuterte en situasjonen i misjonen ut fra tre muligheter: Å avvikle misjonen, fusjonere med andre – eller drive videre der det skapes nye driftsformer.

– Både rådsmøtet, landsstyret og uttalelsene fra kretsene ønsker at vi skal drive videre selv, men sørge for bærekraftig drift som går i balanse. Dette skal vi arbeide videre med i arbeidsmøtet som landsstyret skal ha i midten av november. Vi kan ikke fortsette driften med underskudd år etter år, konstaterer Solsvik.

Ute av statsbudsjett

Når det gjelder budsjettet for neste år, så viser han til at Den indre Sjømannsmisjon har fått tilskudd til velferdstiltak til fiskere over statsbudsjettet i mange ti år. I år utgjør dette en million kroner. Men denne posten er strøket i forslaget til budsjett for 2018.

– Men vi har kontakt med representanter på Stortinget som arbeider for at denne bevilgningen skal inn igjen på budsjettet, sier Ingolf Solsvik.

Powered by Labrador CMS