«Slutt å kalle kona di pen!»

Kristine Gripsgård og Maria Oftedal ber kristenledere tenke over hvordan de omtaler kvinner fra talerstolen.

Publisert Sist oppdatert

Like før påske trykket Korsets Seier et innlegg om hvordan kvinner omtales fra kristne talerstoler. Under tittelen «Slutt å kalle kona din pen!» skriver Maria Oftedal og Kristine Gripsgård at enkelte pastorer på den ene siden innleder prekenen med at de har en «hot» kone, for så å invitere til frihet fra utseendepress ved avslutningen av møtet.

Mange har respondert på innlegget, og noe av det som går igjen er at «endelig er det noen som sier dette høyt.»

Morsom

– Vi vet jo at ingen pastorer ønsker å skape et negativt press på å se bra ut. Intensjonen er nok først og fremst å være morsom. Likevel kan det de sier ha en negativ effekt, spesielt på jenter, sier de til Dagen.

Maria og Kristine studerer henholdsvis psykologi og jus. Kristine er i tillegg politisk rådgiver for helsebyråd for Rebekka Ljosland i Bergen. Hun er vokst opp i Pinsebevegelsen og husker godt stemningen på jentedoen før møtene på en ungdomsfestival i regi av bevegelsen. Hun var tenåring selv den gangen og husker usikkerheten og bekymringen jentene hadde rundt eget utseende.

Negativ effekt

De forstår at kommentarer om konas utseende ofte er ment humoristisk og at det kan være en måte å stille kona si eller ekteskapet i et positivt lys.

«Men hvordan hun snakkes om, kan ha en større betydning enn man tror,» skriver de i Korsets Seier.

Før de sendte inn innlegget sjekket de ut med rundt 15 andre kvinner i ulike aldre om de var kjent med problemstillingen. Tilbakemeldingen var unison: dette var noe de hadde tenkt på. Enkelte har også takket dem for at de satte ord på det som en del kvinner kan oppleve som uønsket oppmerksomhet rundt utseende. Selv kan de vise til flere episoder der pastoren har kommentert utseendet til kona fra talerstolen. Det har i hovedsak skjedd på ulike kristne ungdomsarrangement og på festivaler.

– Er det ikke bra at pastoren er stolt av kona da?

– Absolutt, og det skriver vi også. Vi mener like fullt at det er verdt å tenke gjennom hva vi snakker mest om.

– Pastoren kunne jo for eksempel ha fortalt at kona tar lederansvar, er dyktig og engasjert. Dette er egenskaper vi ønsker vi ønsker at både jenter og gutter skal utvikle, foreslår de.

Personlige egenskaper

– Har dere hørt eller sett kristne kvinner som har kommentert ektemannens utseende fra talerstolen?

– Jeg er sikker på at det skjer, men jeg kommer ikke på noe. Når vi snakker om menn, trekkes det ofte fram personlige egenskaper. Når en kvinne omtales, blir hun gjerne omtalt som pen, sier Maria.

Kristine husker godt en kvinnelig leder som påpekte ektemannens utholdenhet i tro fra plattformen på en nasjonal lederkonferanse.

– Hun snakket om hans engasjement for lifegrupper og cellegrupper og formulerte seg på en måte som var veldig inspirerende.

Begge er aktive i to ulike menigheter som er tilsluttet Pinsebevegelsen. Maria går i Salt Bergen og Kristine går i Pinsekirken Tabernaklet. Erfaringene de viser til har skjedd i Pinsebevegelsen, men de understreker at det ikke har skjedd i menighetene de er en del av.

– Vi har noen premissleverandører for kultur i menigheten. I hvert fall blant den yngre generasjon, supplerer Kristine.

Tre grunner

I innlegget i Korsets Seier skisserer de tre grunner til at forkynnere bør slutte å snakke om utseendet til den de er gift med: hun er så mye mer enn pen, jentene sammenligner og guttene lærer hva de skal se etter. «Skal guttene lære seg at kjerneverdiene de skal se etter i en jente er at hun er pen, «hot» eller ser «smashing» ut? spør de.

De viser til at Norges tre mektigste personer er kvinner og at det samme ikke kan sies om toppledelsen i Pinsebevegelsen, selv om lederrådet har et uttalt mål om flere kvinnelige ledere.

Gjenkjennelig

Psykolog Benedikte Ekman er en av lederne i Salt Bergen og har lest innlegget i Korsets Seier. Hun synes det er gjenkjennelig.

– Jeg har jo lagt merke til og reagert på at enkelte mannlige predikanter har en tendens til å presentere sin bedre halvdel mye basert på utseende. Det gjelder spesielt utenlandske forkynnere, men også norske.

Hun tror også at hensikten er god, men at ordene slår feil ut.

– Måten vi snakker om verden og mennesker på former hvordan andre oppfatter og tolker virkeligheten. Selv om de mener det godt, så påvirkes publikum sin oppfatning ikke bare av den aktuelle kona, men av hvordan kvinner i ledelse kan bli sett på. Pastorer og ledere med mikrofon har definisjonsmakt. Dersom man i kristne miljø ønsker seg flere kvinnelige pastorer og ledere, må menn være mer bevisste på hvordan de omtaler kvinner.

Begge kjønn

– Har du hørt kvinnelige talere omtale sine menn basert på utseendet?

– Det har jeg, og vi må være ærlige og si at det kan gjelde begge kjønn. Men som regel er det jo flere mannlige enn kvinnelige predikanter vi hører.

– Er det generelt et stort press på utseende i Pinsebevegelsen?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Jeg tror de fleste kristne har en god forståelse av hva som er viktigst. Men er man var på slike ting, kan slike kommentarer ramme på en annen måte enn det som var tenkt.

Ekman legger til at uavhengig av om det er et stort eller lite problem, så er det en uting å kommentere hverandres utseende fra talerstolen.

– Da ligner det fort på hvordan det er i samfunnet ellers, med press på å se bra ut. Vi ønsker ikke å ha det fokuset i kirken og blir skuffet når vi møter det, sier hun.

Powered by Labrador CMS