Slutt for Jeløy Folkehøyskole
Tirsdag hadde mange av de ansatte ved Jeløy Folkehøyskole sin siste dag på jobb. Men krefter innenfor Frelsesarmeen jobber for at skolen skal kunne gjenoppstå i løpet av få år.
Inspektør Morten Bjartveit har vært ansatt ved skolen i 38 år, og forteller til Dagen at vedtaket om nedleggelse ble fattet i fjor høst. Tirsdag var hans siste arbeidsdag.
For en uke siden vinket skolen farvel til det siste kullet som besto av 22 elever. Pandemien tok knekken på skolen.
– Elevtallet lå på mellom 70 og 80 de siste årene før koronaen. Spør du meg mener jeg tallet burde være over 80. Skolen ble renovert for ti år siden og da ble det tredobling av husleia, sier Bjartveit.
Frelsesarmeen eier
Skolen har betalt husleie til Frelsesarmeens Eiendommer AS (FEAS) som eier både lokalene og skolen.
– Men snakker vi ikke her om «bondens hest og bondens havre» slik at man kunne komme til en avtale om det økonomiske?
– Slik har jeg også tenkt, men jeg tenker at det er andre ting som ligger bak nedleggelsen. Det kan handle om at eierne ville fornye staben ut ifra en tanke om at vi ikke henger helt med i tiden, svarer Morten Bjartveit.
Han legger til at når han har fordøyd budskapet om at han ikke har jobb lenger, så er det deilig å slippe den årlige følelsen av å ha vondt i magen med tanke på søkertall og å skulle fylle opp skolen.
Ressurssenter
Frelsesarmeen har fortsatt et stort ressurssenter på Jeløya. Det betyr at det ikke er alle som har vært knyttet til folkehøyskolen som står uten jobb. Offisersskolen og medarbeiderskolen fortsetter virksomheten.
Bjartveit kom til skolen som lærer i musikk, IT og norsk i 1984. Før det hadde han vært elev på skolen.
63-åringen har søkt flere jobber og vært på noen intervjuer. Men han tenker også at AFP kan være en grei løsning.
– Jeg kjenner på at jeg er litt tom etter det siste halve året, og jeg tror at AFP med frivillig arbeid ved siden av kan fungere godt for meg, sier Bjartveit.