Slutter som leder i KRIK etter oppvaskmøte
Den siste tiden har det vært indre uro i KRIK. Nå går Erling Ekroll av som leder.
Ekroll har blitt enig med styret om å avslutte sin ansettelse som leder for KRIK. Det kommer fram i en pressemelding tirsdag. Dette skjer halvannen uke etter at det ble kjent at det er intern uenighet i organisasjonen i samlivsetiske spørsmål. Etter det Dagen kjenner til, skal det ha blitt fremmet et forslag i forkant av generalforsamlingen 8. september om at valg av samlivsform ikke skal være begrensende for å kunne ha lederoppgaver i KRIK på alle nivå i organisasjonen.
Ekstraordinært styremøte
Fredag 18. august var det ekstraordinært styremøte. I etterkant hadde styreleder Erlend Haus lite å meddele om hva som ble sagt der. Han ville heller ikke kommentere om styret var delt i synet på hvem som kan være ledere i KRIK.
Avgangen til Ekroll begrunnes med at organisasjonen nå går over i en ny fase og at det kan være tjenlig for KRIK å få en leder med andre egenskaper. I pressemeldingen som kom tirsdag, står det at styret bør stå fritt til å engasjere den lederen de ønsker for å gjennomføre den fremtidige strategien for organisasjonen.
Ekroll jobber som generalsekretær ut uken, men har ingen konkrete planer om hvor veien går videre.
– Slutter du etter eget ønske?
– Vi har vært i dialog en periode og har funnet ut at det er det beste for begge parter at jeg går av som generalsekretær. Jeg har ledet KRIK gjennom en treårsperiode med store endringer. Nå tenker jeg at det er tjenlig for KRIK at en annen leder får ta prosessene videre.
Vekst og utvikling
Endringene de siste årene handler mye om organisasjonsutvikling og arbeid med strukturer. Da Ekroll begynte som generalsekretær, var han den eneste topplederen. Nå består ledelsen av en ledergruppe. I tillegg er det satt i gang utviklingsprogram for lederteam og stab, som ifølge Ekroll er godt implementert. En ny langtidsstrategi frem mot 2031 er også vedtatt. Også det er nytt i KRIK. I tillegg har styret gjennom innføring av årshjul fått større innflytelse på stabens og organisasjonens arbeid.
– Men det viktigste for min del er at vi har opplevd en voldsom vekst i antall lokallag de siste årene. I to år hadde vi medlemsrekord i KRIK. I tillegg opplever vi sterk vekst i familiearbeidet. Det har skjedd mye spennende de siste årene, men nå opplever jeg at mitt oppdrag er mer enn fullført, sier han.
– Er din avgang knyttet til samlivsetikken i organisasjonen?
– Det eneste jeg kan si er at jeg og styret har en felles oppfatning av hva verdidokumentet sier om samlivsetikk.
Det bekreftes av styreleder Erlend Haus.
Ikke begrensende
For halvannen uke siden ville ikke Ekroll svare på om han kunne fortsette å lede organisasjonen om reglene for samlivsetikk endres. Han sa da at det viktigste for ham er å finne en god vei i dette, og at han er ansatt i KRIK ut fra dagens retningslinjer. Nå kommer det fram at han har hatt en dialog med styret en stund og at han heller ikke kommer til å delta på generalforsamlingen 8. september.
– Kunne du fortsatt som leder dersom generalforsamlingen åpner opp for at homofilt samlevende kan være ledere?
– Det blir opp til styret og generalforsamlingen å finne ut hva som skal være verdigrunnlaget videre. Jeg ble ansatt i KRIK med det verdidokumentet de hadde og som fortsatt gjelder.
Ekroll tror det vil være bra for KRIK å få inn en annen type leder, gjerne en som er yngre.
Ikke kommentere
Styreleder Erlend Haus skriver til Dagen at de ikke har rukket å komme i gang med å rekruttere en som kan erstatte Ekroll.
Han vil ikke kommentere om det er noen sammenheng mellom den interne uroen i KRIK og det at Ekroll slutter nå.
– Han slutter allerede førstkommende fredag. Hvor lenge har dere visst at han kom til å slutte?
– Det har vi kommet fram til gjennom dialog den siste tiden, sier han.