Anne Kalvig: Anne Kalvig er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger (UiS)

Slutter som religionsprofessor etter kjønnsdebatt: – Utsatt for svertekampanje

Anne Kalvig sier opp stillingen ved Universitetet i Stavanger fordi hun opplever seg utsatt for mobbing og trakassering over en lang tidsperiode.

Publisert Sist oppdatert

Anne Kalvig har i 25 år vært professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Den 10. juli sendte hun inn sin oppsigelse, melder Aftenbladet. Dagen har fått tilgang til oppsigelsen som er tre A4-sider lang.

«Årsaka til at eg som professor seier opp, er mobbing og trakassering over tid», skriver hun innledningsvis.

Hengt ut for å forsvare kvinner

Professoren har markert seg som en varm forsvarer for kvinners rettigheter, og er motstander av at ny kjønnsideologi skal utfordre disse rettene.

Hun er nestleder i den norske avdelingen av Women’s Declaration International (WDI), en kvinnesaksorganisasjon som har markert seg som kritikere av transbevegelsen.

Hun vil ikke kalle transkvinner for «hun» og kaller deres identitet en «subjektiv trosforestilling».

Som Kalvig har fortalt om i et intervju med Dagen tidligere i sommer, koster det å stå i den kampen.

En norsk TV-personlighet omtalte henne på Facebook som et «rabiesbefengt TERF-ekorn som blindt og kaklende følger sin åndssvake leder Ellingsen». Daværende likestillingsminister Anette Trettebergstuen likte innlegget, påpeker hun i oppsigelsen.

Dagen har tidligere skrevet om kvinnesaksaktivisten Christina Ellingsen som i fjor ble anmeldt for angivelig å ha kommet med hatefulle ytringer mot en transperson. Saken ble senere henlagt.

Angrepet av kollegaer

Kalvig navngir flere kollegaer ved universitetet som har kommet med usaklige kommentarer i sosiale medier. Hun ble sammenlignet med en autoritær statsleder og høyreekstrem, en fare for demokratiet, og andre karakteristikker. Særlig fra kjønnsforskere har det kommet angrep.

«Hovudårsaka til at eg må gå nå, er at det ikkje er plass til slike som meg ved UiS eller i akademia i det heile. Eg har i fleire år vore skyteskive for ein svertekampanje fordi eg hevdar at objektiv, materiell røynd må ha forrang også på området kjønn, når me utarbeider reglar, ordningar og lovverk og når me krev vern av eksisterande lovverk.»

Ut mot egen rektor

I oppsigelsen går det fram at hun i fjor sa fra seg ledelsen av et større forskningsprosjekt fordi hun «blei hatstempla i offentlegheita for å engasjera meg i kampen for materiell røynd».

Noen av påstandene klaget Kalvig inn for Forskningsetisk utvalg ved UiS, men utvalget avviste klagen.

Kalvig mener seg også dårlig ivaretatt av Universitetets øverste leder, rektor Klaus Mohn.

«Min rektor har i universitetsavisa Khrono offentleg slått fast at eg representerer ei marginal og ekstrem gruppe og øydelegg for opplyst samtale med mitt engasjement, og at dette har potensielt alvorlege og destabiliserande følgjer for politikken», skriver hun.

Ingen kommentar

Mohns innlegg i Khrono hadde tittelen «Når ytringsrommet kollapsar» og var et svar på et innlegg signert Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen.

Stavanger Aftenblad påpeker at rektoren ikke navnga noen i innlegget, men Kalvig viser til at det uansett var et direkte svar på det Kalvig og Aslaksen skrev om forskningsdebatt uten ytringsfrykt.

Aftenbladet har gitt rektoren anledning til å svare på kritikken som Kalvig retter mot ham i oppsigelsesbrevet, men han ønsker ikke å kommentere innholdet i et oppsigelsesbrev.

Kalvig avslutter brevet sitt på følgende måte:

«Eg er verken høgreekstrem, hatkriminell, ein fare for demokratiet eller hindrar eit opplyst ordskifte. Men sidan det er det UiS slår fast at eg er og gjer, vel eg å forlata stillinga mi som professor ved UiS, etter 25 års tenestetid.»

– Jeg har ingenting å gå til. Det er en vanskelig situasjon, sier Kalvig til Aftenbladet.

Får støtte: – Nedrig

Kalvig får en god del støtte i sosiale medier. Blant annet av professor i lesevitenskap Bjørn Kvalsvik Nicolaysen som skriver at «ytringsfridom må gjelde», og fra biologiprofessor Glenn-Peter Sætre. Han skriver følgende på sin facebookside:

«Dette er trist. Jeg har sett noen av kampanjene Anne Kalvig har blitt utsatt for fra kollegaer. Dette går langt utover faglig uenighet. Nedrige, løgnaktige og stygge kampanjer mot person og ikke sak. Vi trenger en debatt om akademisk frihet og universitetsledelsens rolle og ansvar for sine ansatte»

Nå jobber den tidligere professoren med en bok om kampen hun har stått i. Den har fått tittelen «Kjønnstru: Kampen om røynda», og hun vil utgi den på sitt eget nystartede forlag, kalt «Medvit forlag».

Powered by Labrador CMS