SJAMAN: Anita Helen Rasmussen har «felleshealing» for flere tusen facebook-følgere hver søndag.

Snakker med de døde - skal i dialog i kirken

For første gang er en kvinne som snakker med døde invitert til en norsk høymesse for å snakke om sin kontakt med den andre siden.

Publisert Sist oppdatert

Medium Anita Helen Rasmussen skal på søndag i dialog med prest i St. Petri kirke i Stavanger. Der skal de to snakke om kontakt med døde.

Prest Silje Trym Mathiassen sier til Dagen at dialogen ikke må ses som en omfavnelse av Anita Helen Rasmussens åndesyn.

– Jeg ønsker å formidle hva kirken mener om kontakt med de døde, og hva Bibelen sier om dette, sier presten og legger til:

– Tidligere har kirken fremstått med en total avvisning, men jeg ønsker å nyansere bildet ved å få frem at det finnes forskjellige former for kontakt med døde.

Anita Helen Rasmussen fra nabobyen Sandnes er nå medium, klarsynt og healer på heltid etter at hun kom på 2. plass i TV Norge-serien «Jakten på den 6. sansen». Den tidligere frisøren reiser nå over hele Norge, holder foredrag og møter mennesker som mener at de trenger hennes hjelp. Hun er også blitt utnevnt til sjaman. To ganger i uken har hun felleshealing for flere tusen via Facebook, skriver Stavanger Aftenblad.

LES MER: Provoserer med «synd»

Har hatt opplevelser

Prest Silje Trym Mathiassen trekker frem pårørende som helt uventet og uoppfordret har hatt en opplevelse av å ha kontakt med avdøde.

– De spør meg gjerne: Driver jeg med spiritisme? sier presten.

Hun mener dette handler om en naturlig sorgprosess.

– Noen mennesker har disse erfaringene, sier presten, og legger til at teologien må være med å tyde og åpne for å forstå slike erfaringer.

Mathiassen mener Rasmussen driver med aktiv kontakt med døde.

– Dette er noe jeg er veldig skeptisk til, sier presten.

– Jeg har invitert henne fordi dialogarbeid ikke bare handler om at alle skal være enig. Man må våge å gå inn i de vanskelige områdene hvor vi er uenige, og jeg synes det er modig av henne å stille.

Presten mener at kristen tro må møte denne formen for tro som er utbredt i vårt samfunn og i vår tid. Hun understreker at dialogen ikke handler om at de skal bli enige.

– Jeg tror at vi i møte med folk som tenker annerledes kan få nyansert og tydeliggjort vår egen tro, sier presten.

Delt syn

Mathiassen forteller at hun har fått delte reaksjoner på initiativet.

– Jeg har fått høre alt fra at jeg burde legge meg inn på psykiatrien til at jeg må ha drukket for mye altervin, sier presten.

Mathiassen trekker frem at mange også har vært positive.

Hun står fast ved at samtalen hører hjemme i en messe, men forsikrer samtidig om at det ikke vil skje noen kanalisering under dialoggudstjenesten.

– Det har jeg gitt Rasmussen strenge instrukser om, sier Mathiassen.

LES OGSÅ: Det ordførere ikke må tro

Advarsler

Mathiassen understreker overfor Stavanger Aftenblad at Det gamle testamentet inneholder flere klare advarsler mot kontakt med døde.

I 5. Mosebok heter det blant annet: «Når noen vender seg til dødningemanere og sannsigere og driver avgudsdyrkelse med dem, da vil jeg sette mitt åsyn mot den mann og utrydde ham av hans folk.»

– Hvordan skal vi forstå disse tekstene i vår tid? Og hvordan forholder vi oss til mennesker med slike erfaringer? Dette er viktige spørsmål for at kirken skal ha relevans for mennesker i vårt samfunn. Teologien har stort sett avvist kontakt med døde, men kanskje er det på sin plass med litt mer ydmykhet. På søndag vet jeg at det vil komme mennesker som normalt ikke ville gått til høymesse, sier Mathiassen til Aftenbladet.

Grønt lys

Biskop Erling J. Pettersen har gitt Mathiassen grønt lys for gudstjenesten søndag.

– Jeg har snakket grundig med Silje på forhånd og har gitt min godkjenning. Hun tar opp et viktig tema som berører mange mennesker, sier biskop Pettersen til Aftenbladet og understreker at dialogprestens evne til å ta opp temaet vil vise at kirken har relevans.

Powered by Labrador CMS