Snart 13 år i opposisjon
Ikke siden 1963 har KrF vært flere år utenfor regjeringskontorene enn nå. – Alvorlig, sier VG-redaktør.
– For et parti som KrF er det lenge, sier Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG.
KrF er nå midt i en strategiprosess som kan ende med at partiet går inn i regjering. Etter valget i fjor høst valgte Venstre å bli en del av Solberg-regjeringen.
Flere tiår med makt
Når KrF nasjonalt har vært utenfor regjeringskontorene så lenge er kontrasten til lokallaget i Bergen stort.
– KrF i Bergen har alltid vært interessert i å ta ansvar. Å sitte på tribunen å mene noe om hvordan spillerne gjør det på banen, tilfører ikke så mye. Er man på banen, kan man være med å spille, sier Trygve Birkeland, gruppeleder for Bergen KrF.
Birkeland har meget lang fartstid fra Bergens-politikken. Han kom første gang inn som vararepresentant i 1987 og har de siste 26 årene sittet som fast representant i bystyret for KrF.
Partiet har i denne perioden vært et maktparti. Helt siden 1972 har KrF nemlig sittet sammenhengene med makten i byen, med unntak av ett år fra 2014 - 2015.
Styringsgrunnlaget har vært dannet med ulike parti, både Ap, Sp, Venstre, Høyre og Frp. I dag sitter KrF i byråd sammen med Ap og Venstre.
– Det er ingen tvil om at avgjørelsene blir tatt rundt byrådets bord, sier Birkeland.
– Kjedelig
Nasjonalt har KrF sittet i syv regjeringskonstellasjoner. Første gang var i 1963, da partiet var en del av Lyng-regjeringen. Siste gang var regjeringen ble ledet av en Kjell Magne Bondevik (KrF), denne gikk av høsten 2005.
– Det er kjedelig at det har gått så lang tid. Det ville vært styrke om KrF lyktes med å komme i regjering. Da kan du være tett på hver eneste sak og behandlingen av dem, sier Ropstad.
Han mener imidlertid det kan ha både positive og negative konsekvenser for KrF at de ikke er i regjering.
– Gitt vippeposisjonen vi nå har, kan vi påvirke mye i Stortinget. Budsjettmessig tror jeg vi påvirker vel så mye fra Stortinget enn det vi kunne gjort i regjering. Når vi er et sentrumsparti, kan vi samarbeide begge veier. Hvis vi låser oss til en side i regjering, mister vi den muligheten, sier han.
Samtidig tror Ropstad KrF kunne vært mer synlig om de satt i regjering.
– Da hadde vi hatt et større antall heltidsansatte som kunne påvirke.
Flere ansatte
– Hva betyr det for partiet at dere har flere heltidspolitikere, Birkeland?
– Da har vi folk som til en hver tid kan forberede saker som skal igjennom det politiske systemet. Vi har også flere personer som kan være i kontakt med medlemmene våre og følge opp innspill. Det er kort vei fra telefoner som kommer inn, til byrådets bord, sier gruppelederen i Bergen og fortsetter:
– Å ha den staben vi har i dag, kontra én heltidspolitiker som kanskje hadde vært situasjonen om vi ikke hadde vært i byråd, betyr mye. Men makt skal ikke være noe en søker for en hver pris.
Birkeland understreker at gode samarbeidsavtaler, hvor man er enige om hovedlinjene i politikken, er viktig før man styrer og regjerer sammen.
Innsiden kontra utsiden
– Hvis vi tenker nasjonalt: Hvilke konsekvenser har det for partiet at dere har vært 12,5 år utenfor regjeringskontorene?
– Jeg har tillit til at de vi velger gjør riktige beslutninger. Men det er klart at på et eller annet tidspunkt så må det bli mer og mer aktuelt for KrF å tenke tanker om å være med, slik vi har gjort i Bergen, sier Birkeland og fortsetter:
– Det er en forskjell på å være innfor og påvirke sakene, kontra å måtte kjempe dem inn fra utsiden. Jeg tror det kan bli et bedre politisk håndverk om vi er med fra innsiden.
Kan miste unge talenter
Hanne Skartveit er politisk redaktør i VG og har i en årrekke fulgt norsk politikk. Hun er klar på at det har konsekvenser for et parti å stå lenge utenfor regjering.
– Det er demotiverende. Partiet blir også mindre tiltrekkende. Folk som kunne hatt heltidsverv velger kanskje andre jobber, og dermed mister man mange talenter. Det er en ond spiral, sier Skartveit som har både master i statsvitenskap og juridisk embetseksamen.
– KrF har ikke sittet i regjering på 12,5 år. Er det lenge?
– For et parti som KrF er det lenge. Sentrumspartiene har nær sagt bestandig hatt stor innflytelse i norsk politikk. For KrF tror jeg dette er alvorlig, de er et parti i krise og meningsmålingene viser at de ikke er på vei opp.
– Enorm påvirkning
– Hva betyr det å sitte i regjering med tanke på å bygge opp nye profiler og politikere?
– Det gir en kjempetrening. Enten man er rådgiver, statssekretær eller statsråd så er det en god skole som gir nyttig erfaring. Det gir også vekstmuligheter for unge talenter.
– Hva betyr det for arbeidet med å utarbeide ny politikk?
– I regjeringsposisjon får man gjort mange av de små grepene. Også når man ikke behandler store lovforslag kan man gjøre grep igjennom forskrifter, enkeltvedtak og budsjettbevilgninger. Man har en enorm påvirkning ved å sitte i regjering, sier Skartveit.