Snart er dette avleggs i kirken
Kirkene i Oslo lanserer nå muligheten for å gi kollekt via mobilen. - Den har blitt vår nye lommebok, sier kirkeverge Robert Wright
Færre og færre går rundt med kontanter. Samtidig er det en økende etterspørsel etter elektroniske betalingsløsninger, også i kirkene. Wright sier i en pressemelding at de har hatt en lang og grundig anbudsrunde og at de nå har skrevet avtale med Link Mobility.
- De har en løsning som tilfredsstiller våre krav om brukervennlighet, sikkerhet og lavt transaksjonsgebyr, sier han.
Mulighet for videreutvikling
I avtalen ligger også en mulighet for videreutvikling av digitale giverløsninger.
Tor Fredrik Wisløff, økonomisjef i Oslo-kirken, sier til Dagen at han har tro på at mobil kollekt vil bli løsningen i kirker ellers i landet.
- Jeg vet at noen menigheter har prøvd det ut allerede, men nå går vi mer systematisk til verks. Vi regner med å ta det i bruk i fem kirker før sommeren, og håper at resten vil følge på etter sommeren.
- Hvorfor har dette tatt så lang tid?
- Problemet tidligere har vært at gebyrene har vært for høye. Når kostnadene nå er kommet ned i tre prosent, opplever vi at tiden er inne.
- Vil det merkes på gaveinntektene, tror du?
- Ja, det tror vi. Spesielt tror vi at tilfeldig besøkende som ikke er vant til å gå i kirken, vil gi ved hjelp av mobil.
80 eller 200
Ved å taste et firesifret telefonnummer og deretter en kode på tre bokstaver som angir hvilken kirke man er i, vil det bli mulig å gi enten 80 eller 200 kroner. Om man vil gi mer, må man sende flere sms-er.
- Kommer man opp i mer enn 500 kroner, får man en link til en nettside der man kan registrere seg for skattefradrag, legger Wisløff til.
I Grefsen kirke har menigheten hatt anledning til å gi kollekt via mobil i tre år.
Kapellan Sigmund Akselsen begrunner det med at de hadde tett kontakt med et firma som tilbød mobilløsning, og at det ga dem muligheten til å prøve det ut.
Tar tid å bygge opp
- Hvordan fungerer det?
- Bra, men det tar nok tid å bygge opp en kultur rundt det. Vi ser det litt an i forhold til hvilken type gudstjeneste det er, og hvilke generasjoner som er tilstede.
Akselsen sier at det har vær en kostnad ved å innføre mobil kollekt, men at de så langt har opplevd at det bærer seg økonomisk.
- Det er en grei måte å hjelpe folk til å gi, mener han.
- Merkes det på gaveinntektene?
- Vi har ikke hatt en markant økning, men vi får heller ikke inn mindre enn før. Alt i alt tror vi det slår positivt ut.
Minibankterminal
Akselen forteller at det har vært diskutert felles løsninger i prostiet. En del har minibankterminal, men der oppstår det fort kø.
- Fordelen hos oss er at folk kan gi der de sitter, mener han.
Wright sier i pressemeldingen at kirken vil fortsette med kontantkollekt, men at han er overbevist om at mange kirkegjengere vil glede seg over den nye muligheten. Han ser optimistisk på mobilen som betalingskanal og håper at det vil kunne øke inntektene til alle de gode formålene kirken samler inn penger til.
DAGEN