Snart er kommunen pålagt å samle inn tekstilavfallet ditt
Bruktkjeden Fretex er glad for at det ryddes opp i innsamlingen av tekstilavfall.
Tidligere i sommer ble det kjent at Miljødirektoratet anbefaler nye krav når det gjelder kildesortering av avfall. Det innebærer blant annet at alle kommuner og næringsliv fra 2025 blir pålagt å sortere tekstilavfall.
I dag havner mye av tekstilavfallet fra husholdningene rett i restavfallet, og dette ønsker myndighetene å endre på ved å stramme inn på kildesorteringen.
Noe av tekstilavfallet havner også i klescontainere som blant annet Fretex har utplassert over hele landet. Gjenbrukskjeden driver hovedsakelig med gjenbruk, men er positiv til at det når blir tatt tak i den delen som omhandler tekstilavfall.
Fretex eies og drives av Frelsesarmeen.
Tydeligere skille
Kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo i Fretex tror de nye kravene forhåpentligvis vil innebære at det blir et tydeligere skille mellom tekstiler til gjenbruk og tekstilavfall enn det er i dag.
– I dag vet vi at mye gjenbrukbart havner i restavfallet. Målet må være at ikke noe som kan gjenbrukes blir avfall, skriver Gjermundbo i en e-post til Dagen.
Kommunikasjonssjefen legger til at Fretex ønsker å bidra til å forlenge klærnes levetid, til det beste for miljøet.
Upløyd mark
I de fleste kommuner finnes det ordninger for kildesortering av ulike slag, men når det gjelder tekstilavfall har ifølge Miljødirektoratet kun en prosent av befolkningen egen henteordning for dette.
Når kommunene fra 2025 er pålagt å finne nye løsninger, er det dermed upløyd mark de skal finne gode løsninger for
– I dag har ikke kommunene noe fungerende system for å samle inn tekstilavfall, og altfor mye havner i restavfallet, sier Ellen Hambro som er direktør i Miljødirektoratet.
Hun forventer at de nye kravene fra EU vil bidra til å utvikle et marked slik at langt mer av avfallet kan ombrukes eller materialgjenvinnes.
Avhengig av frivillige
Det er først og fremst frivillige organisasjoner som samler inn brukte klær og tekstiler i Norge i dag. Hambro ser for seg at kommuner mange steder bør samarbeide med med disse aktørene for å finne gode, lokale løsninger.
– Frivillige organisasjoner som samler inn tekstiler i dag gjør en veldig god jobb. For kommunene vil det trolig være mest kostnadseffektivt å utvikle samarbeid med dem når de nå skal innføre innsamlingsordninger for tekstilavfall, sier Ellen Hambro.
Testpilot
Selv om Fretex hovedsakelig jobber med gjenbruk, har bedriften blant annet hatt en testpilot med Oslo Renovasjons- og gjenvinningsetat for å få mer innsikt i hvordan folk hjemme sorterer klær til gjenbruk og tekstilavfall.
Trine Gjermundbo fremholder at Fretex gjerne vil bidra med sin kompetanse i andre deler av verdikjeden.
– Vi jobber for at det skal være enkelt å gi klær og tekstiler til gjenbruk. Det vil vi fortsette med. Samtidig vil vi samarbeide med kommunene og andre om å ha enkle og gode giverløsninger for alt som kan gjenbrukes, sier hun.