Snittmåling for mars: MDG, Venstre og KrF under sperregrensa
For første gang på nesten to år ender MDG under sperregrensa på gjennomsnittsmålingen for mars. Også for Venstre og KrF fortsetter tilbakegangen.
Miljøpartiet De Grønne fikk i mars en oppslutning på 3,6 prosent, ned fra 4,5 prosent i februar, viser et gjennomsnitt av meningsmålingene på Poll of polls. Nedgangen på 0,9 prosentpoeng er innenfor feilmarginen.
Partiet, som har landsmøte i helgen, har sakte, men sikkert dalt på snittmålingene siden rekordmålingen på 6,7 prosent i september 2019. Men partiet har ikke vært under sperregrensa siden april samme år.
Høyre størst
Også for Venstre og KrF fortsetter ferden nedover. KrF får en oppslutning på 3,1 prosent, ned 0,1 prosentpoeng fra februar, mens Venstre må nøye seg med 2,9 prosent, ned fra 3,2 i februar.
Derimot passerer Rødt sperregrensa med god margin og løfter seg fra 3,9 prosent i februar til 4,5 prosent i mars.
I den andre enden av skalaen troner Høyre som største parti med 24 prosent oppslutning. Resultatet ligger likevel godt under snittet for februar, da partiet fikk 25,6 prosent.
Arbeiderpartiet kryper derimot oppover fra 21,4 prosent i februar til 22,1 prosent i mars.
Senterpartiet står på stedet hvil med 19,3 prosent oppslutning, mens SV løfter seg ørlite fra 7,4 til 7,7 prosent.
Velgervandring til Sp
Samtidig er det Senterpartiet er som nå rommer de avgjørende velgervandringene, påpeker valgforsker Johan Giertsen, som sammen med Lars Øy står bak nettstedet Poll of polls.
– Det er slående, sier han i en epost til NTB.
I mars gikk om lag 155.000 velgere fra borgerlig til rødgrønn side, viser bakgrunnstallene. Av disse hadde hele 86 prosent Sp som sitt foretrukne parti.
– Har vi noen gang hatt et stortingsvalg der overgangene mellom blokkene så til de grader går til ett parti – og at dette partiet ikke er Arbeiderpartiet? Det kan endre seg fram mot valgdagen, men slik er status nå, sier Giertsen.
Lav Sylvi-effekt for Frp
For Frp er den forventede effekten av at Sylvi Listhaug tar over som partileder, foreløpig nokså beskjeden. Partiet ender på 9,7 prosent, opp 1,2 prosentpoeng fra februar. Resultatet er likevel langt unna oppslutningen på 15 prosent for et drøyt år siden.
Holder trendene i målingen stikk, kan sammensetningen på Stortinget bli temmelig annerledes til høsten. Venstre og KrF ligger an til å miste til sammen tolv av 16 representanter, Frp mister ni, mens Rødt øker fra én til åtte.
Feilmarginen ligger på mellom 0,4 og 0,9 prosentpoeng. Den er størst for de største partiene.