Søker generalsekretær til Åpen folkekirke

Målet er å samle inn 750.000 kroner. Til nå har det kommet inn 5.000.

Publisert Sist oppdatert

– Vi spør om støtte nok en gang, i kampen for kjærligheten og for en åpen folkekirke, sier Gard Realf Sandaker-Nielsen, styreleder i Åpen folkekirke (ÅF), i en promo-video på givernettsiden Bidra.no.

Foreningen har satt i gang en støtteaksjon, hvor målet er å ansette en ny generalsekretær.

Aksjonen går over 30 dager, og i løpet av de tolv første har foreningen samlet inn 5000 kroner - i underkant av én prosent av det budsjetterte beløpet på 750.000 kroner.

– Voksende organisasjon

Ingvild Bjørnøy Lalim, nestleder i styret til Åpen folkekirke, sier at behovet for generalsekretær skyldes at Åpen folkekirke er en organisasjon i vekst.

– Vi ønsker å videreføre det gode arbeidet som er startet, men vi skal fortsette å bygge opp under engasjementet for en enda mer åpen og raus folkekirke frem mot kirkemøtene i 2018 og 2019. Da trenger vi en generalsekretær, sier hun.

– Ikke stort budsjett

– Er det realistisk å samle inn et slikt beløp?

– Vi får se om dette blir en 10-prosents, 20-prosents eller 100-prosents stilling. Vi håper at det er mange som ser at det arbeidet som Åpen folkekirke gjør er viktig, og at det ikke var over med vigselssaken, sier nestlederen.

Hun trekker frem at foreningen er helt avhengig av støtte både politisk og økonomisk.

– Vi har allerede fått mye god støtte fra velgerne i forrige valg, men vi trenger også økonomisk støtte. Vi har ikke et så stort budsjett, legger hun til.

– Ingen ansatte

Åpen folkekirke er ikke den eneste foreningen som ønsker en mer romslig økonomi frem mot kirkevalget i 2019.

– Det er ikke et mål å bygge opp en organisasjonsstruktur, men vi håper å få en økonomi som kan gi rom for sekretærstillinger. Vi som har blitt valgt ønsker å bruke tiden på strategisk kontakt, og ikke teknisk administrasjon, sier Svein Granerud, styreleder i Frimodig Kirke.

Frimodig Kirke ble opprettet som et nettverk, og har ikke annen økonomi enn det som betales inn gjennom medlemskontingenten.

– Vi har derfor ingen ansatte, og alt som utføres i Frimodig Kirke er frivillig, legger Granerud til.

Han tror likevel ikke økonomien vil by på særlig store utfordringer frem mot kirkevalget i 2019.

– Vi bruker den digitale plattformen vi har, hvor alle våre medlemmer og engasjerte kan hente ressurser. Så modellen vår er ikke avhengig av kostbare løsninger, sier styrelederen.

– Trenger aktive­ lokallag

Ønsket om en deltidsansatt i Åpen folkekirke er ikke nytt. På foreningens årsmøte i 2017 var fokuset også rettet mot spørsmålet om finansieringsordninger for organisasjonen.

– Vi trenger aktive lokallag og en økonomi som gjør at vi kan støtte delegatene våre. Skal vi kunne gjøre dette, må vi ha noen som jobber med det på heltid, og vi må styrke økonomien, sa styreleder Sandaker-Nielsen den gang. Han satte et mål om å ha en deltidsansatt innen 1. januar 2018.

– Trenger større ramme

Venstres tidligere justisminister, Odd Einar Dørum, deltok på møtet. Han var ikke veldig imponert over hvor lista var lagt, siden foreningens totalbudsjett for 2017 hadde en ramme på bare 95.000 kroner.

– I en liten og ung organisasjon med et litt slitent frivillig apparat holder ikke slike beløp til noen sekretærfunksjon av det slaget man ser for seg.

Årsmøtet til Åpen folkekirke avholdes den 3. mars.

Powered by Labrador CMS