SAMARBEID: Pinsepastoren Egil Svartdahl taler i Klippen Vea på Karmøy, som er den største menigheten i De Frie. Nå kan de to bevegelsene slås sammen.

Søker om prøvemedlemskap i Pinsebevegelsen

De Frie skal stemme over et prøvemedlemskap i Pinsebevegelsen, 100 år etter splittelsen. Men ikke alle er like positive.

Publisert Sist oppdatert

Året er 1907. Stedet er Kristiania. Erik A. Nordquelle er leder i misjonsbevegelsen De Frie Evangeliske Forsamlinger. Denne spesielle dagen skal han overlate talerstolen til Thomas Ball Barratt, som har vært i USA og fått åndsdåpen med tungetale.

Der og da starter et samarbeid mellom de to lederne. Barratt blir kalt for Pinsebevegelsens far, Nordquelle for bevegelsens mor. Men samarbeidet ender med skilsmisse og splittelse.

Nå, 100 år senere, skal De Frie stemme over en gjenforening med Pinsebevegelsen. Det skjer 12. juli under landsmøtet til De Frie.

– Vi trenger hverandre

– Drivkraften er et ønske om å stå sammen som pinsekarismatiske kristne i en krevende og utfordrende tid, sier Kjell Ohldieck, leder for De Frie Evangeliske Forsamlinger.

64 menigheter ser i disse dager på forslaget som i første omgang innebærer en prøveperiode på tre år.

Etter tre år må ordningen evalueres, og det må da tas en avgjørelse på om samarbeidet skal bli permanent, og eventuelt føres fram til en fullstendig fusjon mellom de to bevegelsene.

– Jeg tror vi trenger hverandre, sier Ohldieck.

Han mener at de tradisjonelle, kristne verdiene er under press i et samfunn som blir stadig mer sekularisert.

– Det handler om samlivsspørsmål og kristendommens plass i samfunnet, sier lederen.

Men ikke alle er enige om at en sammenslåing er en god ide.

– Kvittet oss med institusjoner

– Vi bør ha is i magen og vente, sier Frøys Hindar.

Han har selv bakgrunn fra Pinsebevegelsen, og mener han kjenner bevegelsen godt. Nå er han medlem av De Frie og har hatt ulike posisjoner i bevegelsen. Hindar har vært forstander i den lokale menigheten i Lyngdal, rektor ved De Fries bibelskole og redaktør av bladet deres, «Det gode budskap».

Bladet ble lagt ned i fjor og bibelskolen har blitt en del av pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand og endret navn til LEV.

– Vi har kvittet oss med de institusjonene som skapte begeistring og samhold i bevegelsen vår, sier Hindar.

I De Frie i Lyngdal, hvor han er medlem, er menigheten imot et prøvemedlemskap nå.

– Åpen for andre religioner

Hindar peker på at et medlemskap i Pinsebevegelsen også vil bety medlemskap i Norges Kristne Råd. Rådet består av de fleste kristne trossamfunn i Norge.

De Frie stemte imot å bli medlem i Norges kristne råd da saken var oppe til deres årsmøte for rundt ti år siden.

– Hvorfor er dere skeptisk til medlemskap i Norge Kristne Råd?

– Min erfaring er at Pinsebevegelsen gjerne har gitt etter i spørsmål for å skape konsensus med de andre trossamfunnene som er representert der. Dessuten er Norges Kristne Råd medlem i Kirkens Verdensråd hvor de har et ganske åpent forhold blant annet Den katolske kirke. Det er jeg skeptisk til, sier Hindar.

– Endrer ikke teologi

– Det er ikke dette vi skal stemme over nå, svarer Kjell Ohldieck, leder for De Frie.

Han mener det er for tidlig å diskutere et eventuelt medlemskap i Norges kristne råd.

– Men hvis De Frie fusjonerer om tre år, vil kirken bli en del av Norges kristne råd, noe dere har stemt imot. Hva tenker du om det?

– Det viktige er at et slike medlemsskap ikke endrer vårt teologiske ståsted. Vi ser på Norges kristne råd først og fremst som et råd som ivaretar trossamfunnenes interesser overfor det offentlige.

Positiv stemning

De Frie er halvert de siste 25 årene og teller i dag cirka 4.000 medlemmer. De fleste menighetene er forholdsvis små, men unntaket fins på Karmøy.

BIBELBELTET: De Frie består av drøyt 60 menigheter i Norge. De fleste ligger på Sør-Vestlandet.

Klippen Veavågen er den største menigheten i De Frie med 450 medlemmer. De skal sende 12 delegater til landsmøtet.

– Stemningen er positiv. Jeg tror alle delegatene våre kommer til å stemme for dette forslaget, sier Kenneth Dahl, som sitter i lederskapet i menigheten.

Han forteller at menigheten har hatt et tett samarbeid med andre pinsemenigheter i flere år. Derfor vil en sammenslåing være bra.

Ungdom finner hverandre

– På lederplan vil det være veldig nyttig. Vårt barne- og ungdomsarbeid har allerede funnet godt sammen, sier Dahl.

De Frie sin ungdomsorganisasjon DFEF Ung, skal i allerede i sommer stemme over om de skal bli medlem av Pinsebevegelsens barne- og ungdomsorganisasjon, PBU, fra 1. januar 2020.

Powered by Labrador CMS