NLM: Pastor i Misjonssalen, Ole Martin Rudstaden (t.v.), peker på informasjonsleder Espen Ottosens uttalelser i underordningsdebatten når han nå har søkt seg til pastorstilling i Frikirken.

Søker seg bort fra NLM – peker på Ottosens uttalelser om underordning

– Like muligheter for kvinner og menn er et større tema i Misjonssambandet enn det jeg forestilte meg på forhånd, sier NLM-pastor Ole Martin Rudstaden.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble det kjent at Ole Martin Rudstaden er innstilt som pastor i Østre Frikirke i Oslo.

Dermed forlater han trolig jobben som pastor i Misjonssalen i Oslo, som tilhører Misjonssambandet (NLM).

I et skriv som ble sendt ut til menigheten tirsdag begrunner han valget med Misjonssambandets syn på tjenestedeling – at lære- og hyrderoller er forbeholdt menn.

– Du visste om NLMs syn på tjenestedeling da du begynte. Hvorfor kom det til dette steget nå?

– Det ble kanskje særlig synlig for meg gjennom informasjonsleders deltakelse i underordningsdebatten i fjor, at like muligheter for kvinner og menn er et større tema i Misjonssambandet enn det jeg forestilte meg på forhånd, skriver Rudstaden i en e-post til Dagen.

I mai i fjor var informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottosen, én av dem som forsvarte synet på kvinners underordning i en rekke norske medier.

– Siden har dette vært en prosess i meg. Mitt utgangspunkt var at jeg ønsket å stå i tjeneste i Misjonssalen i lang tid, og da tar det noe tid for andre tanker å slå rot.

PASTOR: Ole Martin Rudstaden har vært pastor i Misjonssalen Oslo i 2,5 år.

– Kulturen påvirkes

Prinsippet om tjenestedeling innebærer at kvinner ikke kan inneha lederroller som innebærer såkalt lære- og hyrdeansvar.

Tirsdag forklarte styreleder i Misjonssalen, Ivar Vegge, at lære- og hyrdeansvaret i Misjonssalen er lagt til pastorrollen. Dermed er det bare pastorrollen som er forbeholdt menn.

I dag sitter det tre kvinner i menighetens styre, og kvinner kan både forkynne og forrette nattverd i menigheten.

Likevel mener Rudstaden at synet på tjenestedeling påvirker menighetslivet.

– Når det ligger til grunn at det er forskjell på hvilke roller, og dermed også muligheter, menn og kvinner kan innta og få, så opplever jeg at det preger oss langt utover det rent faktiske knyttet til at pastorrollen er forbeholdt menn. Kulturen, det som oppfattes som gjengs eller naturlig, påvirkes.

– Tett på et umulig valg

Rudstaden forklarer at styret og pastorteamet i menigheten i etterkant av pandemien har jobbet for å etablere en sterkere kultur for å ta åndelig lederansvar på alle nivåer.

– En av de, i mine øyne, mest nærliggende måtene å styrke dette arbeidet på er å etablere et eldsteråd – et organ som i Misjonssambandet er forbeholdt menn. For meg, som pastor og hyrde, blir det tett på et umulig valg, sier Rudstaden.

Menigheten har ikke et eldsteråd i dag.

Mener han var «litt naiv»

I skrivet som ble sendt ut til menigheten tirsdag skrev Rudstaden at han tenker at han var «litt naiv når jeg nærmest erklærte at jeg ville la tjenestedeling være tjenestedeling».

– Hva mener du med det?

– At jeg forstår dem som måtte mene at jeg burde forstått mer av hvordan tjenestedeling påvirker menigheten og pastortjenesten, før jeg takket ja til Misjonssalen. Samtidig er jeg selv utrolig takknemlig for at jeg har hittil har fått stå i denne tjenesten i 2,5 år.

På valg i Frikirken

11. juni skal medlemsmøtet i Østre Frikirke stemme over hvorvidt menigheten vil ta opp Rudstaden som pastor.

– Hva gjør du dersom du ikke blir valgt til pastor i Østre Frikirke? Er det aktuelt for deg å forbli i Misjonssalen?

– Det er en hypotetisk problemstilling. Det jeg kan si er at jeg uansett utfall har en god periode igjen blant mine venner i Misjonssalen og at jeg ser fram til den perioden med stor glede, sier Rudstaden.

Ottosen: – Leit og litt rart

Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet, stiller seg uforstående til kritikken fra Rudstaden.

– Det synes jeg er både leit og litt rart, for spørsmålet om underordning i ekteskapet er et ganske annet tema enn spørsmålet om tjenestedeling i en menighet. Så synes jeg debatten om underordning var svært krevende, og det er et tema hvor det er ulike syn i vår organisasjon. Jeg tror egentlig ikke at ikke mine ord i den debatten gjorde en særlig forskjell for organisasjonens profil, sier Ottosen til Dagen.

SVARER: Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet.

– Skal det være rom for dem som har et annet syn på tjenestedeling i NLM?

– Det har vært en offisiell holdning i Misjonssambandet i over 20 år at det er rom for ulike syn i det spørsmålet. Men det er også en forventing om at ansatte og tillitsvalgte respekterer, og er lojale imot, vedtatte retningslinjer, vedtak og teologisk ståsted.

– Hva gjør NLM for å ivareta dem som opplever organisasjonens syn som problematisk?

– Det er rom for ulike syn, men ingen er tvunget til å være aktiv i Misjonssambandet. I alle frivillige organisasjoner, menigheter og kirkesamfunn vil det forventes en grunnleggende lojalitet. For dem som opplever synet som problematisk har vi ikke så mye annet å tilby enn respekt for at de vil engasjere seg et annet sted, sier Ottosen.

Powered by Labrador CMS