Sokkedugnad tar helt av
Så mange sokkepar har nordmenn strikket til kristen kampanje for varmere føtter.
Magasinet Familien startet i 2013 i samarbeid med Frelsesarmeen en strikkekampanje som skulle bidra til varmere føtter. Fem år senere har aksjonen sprengt alle rekorder med utrolige 50.000 sokkepar. Milepælen med 50.000 sokkepar ble nådd i februar.
Markedsansvarlig for kampanjen «Sokker som varmer» hos Frelsesarmeen, Richard Tybring Aune, innrømmer at han ikke hadde sett for seg at aksjonen skulle få et slikt omfang da det hele ble satt i gang.
– Det første året håpet vi på 5.-6.000 sokkepar, men havnet på 11.000. Siden har kampanjen rullet og gått. Jeg hadde nok ikke sett for meg at aksjonen skulle pågå så lenge, men den har tatt helt av underveis. Kampanjen har bidratt til at mange har fått muligheten til å holde seg varme på føttene i den kalde tiden på året, sier Aune.
Glad for å hjelpe
Hanne-Mette Raae er en av dem som har kastet seg på strikkedugnaden, og hun er et eksempel på det store engasjementet blant folk ute på grasroten. Raae, som først ble intervjuet i Krigsropet, har strikket sju par siden i fjor høst, men har garn liggende klar til ytterligere seks par.
– En venninne spurte meg om jeg kunne tenke meg å strikke. Det var en selvfølge for meg å si ja til å være med på en slik dugnad, og jeg synes det er veldig hyggelig å kunne hjelpe andre gjennom å strikke sokker, sier Raae til Dagen.
Tilsvarer ti paller
Sokkene er blitt distribuert gjennom Frelsesarmeens kanaler etter aksjonen ble satt i gang for fem år siden. Arbeidstiltaket Jobben i regi av «armeen›› har hatt denne oppgaven, og sokkene er deretter delt ut til blant annet enslige, barnefamilier, innsatte i fengslene og våre nye landsmenn.
Det var Familien som tok initiativet til strikkedugnaden i forbindelse med at bladet skulle markere sitt 75-års jubileum. Redaktør Ingvild Hagen har personlig engasjert seg sterkt i strikkedugnaden, og hun er stolt og glad for den enorme responsen leserne har gitt underveis i løpet av de fem årene.
– 50.000 sokkepar er et vannvittig høyt tall. Det tilsvarer noe sånt som ti fulle paller. Vi vet om enkeltpersoner som har strikket nærmere 100 par i løpet av en sommer, og i Familien har vi latt oss røre til tårer over det utrolig store engasjementet, forteller redaktøren.
Rene kunstverk
Hagen legger til at Familien ønsket å finne en måte man kunne nå mennesker i samfunnet på som trenger hjelp, og i så måte var Frelsesarmeen en naturlig aktør å ta kontakt med.
– Vi vet at Familien har veldig engasjerte lesere. Samtidig visste vi også at Frelsesarmeen har et system hvor denne hjelpen kan kanaliseres gjennom. Da vi tok kontakt med dem synes de dette var en god ide, og det har uten tvil blitt en vinn-vinn situasjon for alle parter.
En av grunnene til at valget falt på en strikkedugnad, er at det i mange norske hjem finnes mye restegarn. Denne ressursen ønsket redaktøren skulle komme andre til gode, og det har ikke manglet på kreative og flotte uttrykk når restegarnet er tatt i bruk.
– Mye av det vi har mottatt er så utrolig vakkert laget. Ja, nesten rene kunstverkene, vil jeg si. Ikke bare har vi fått inn sokker, men lesere har sendt oss alt fra hjemmestrikkede gensere, luer og votter.
– Hva skjer med strikkekampanjen fremover?
– Vi kommer til å fortsette som før. Det vil vi gjøre ved å minne leserne våre jevnlig på at dette er en aksjon som pågår hele tiden, sier Ingvild Hagen.