FAR OG PREST: Trebarnsfar John Sylte Sylte er sokneprest i Vestnes og Fiksdal i Indre Romsdal prosti. Foto: Olav Skjegstad/privat

Sokneprest med pensum-kritikk fra talerstolen

«Fake news og myteformidling», mener sokneprest John Sylte om norske lærerbøkers fremstilling av kristendommen. Søndag kritiserer han pensum i prekenen sin. Se video her!

Publisert Sist oppdatert

«Når ble det greit å ikke fortelle sannheten, når lærebøker til barna skal skrives? Kristendommen formidles nærmest som noe som var og er til plage for folk og samfunn. Det er fake news og myteformidling. Ja, kirken har gjort mange feil, men så har den jaggu gjort mye godt også» skriver John Sylte på Facebook.

Sylte er sokneprest i Vestnes og Fiksdal i Indre Romsdal prosti. Fredag publiserte han en video hvor han står på talerstolen i Tresfjord kirke og fremfører deler av prekenen han skal holde for menigheten førstkommende søndag.

Du kan se videoen her:

Når ble det greit å ikke fortelle sannheten, når lærebøker til barna skal skrives? Kristendommen formidles nærmest som noe som var og er til plage for folk og samfunn. Det er fake news og myteformidling. Ja, kirken har gjort mange feil, men så har den jaggu gjort mye godt også. Og, hva er forresten alternativene? Her er helgens preken : ) (Preketekst: Joh 13, 30-35)Posted by John Sylte on Thursday, April 19, 2018

Trekker fram faktafeil

I prekenen, som er knyttet opp mot Johannesevangeliet, går han hardt ut mot lærebøkene som brukes i ulike fag i norsk skole.

– Det er noen som har kuppet historien, og på et eller annet tidspunkt ble det greit å ikke si sannheten, sier han blant annet.

Overfor Dagen utdyper han:

– I læreboka til elleveåringen min står det at kirken har jaget og drept vitenskapsmenn. Her får man inntrykk av at kirken har jobbet mot vitenskapen, noe som er feil. Det er jo snarere tvert imot. Kirken bygde og finansierte nemlig de første universitetene på 1100-tallet, sier Sylte.

– Synser ikke

Soknepresten forteller at han for det meste har fått positive tilbakemeldinger på videoen, som i skrivende stund er sett rundt 1.600 ganger.

– Det er mange som synes det er bra at jeg sier ifra. I motsetning til læreboken er ikke dette basert på synsing. Vi vet blant annet at kirken ga 25 prosent av inntektene til fattige som ikke andre brydde seg om på den tiden. Vi vet at munker og nonner risikerte livene sine for syke og døende, og at de var vårt samfunns første sykepleiere, sier Sylte.

– I de lærebøkene jeg har sett lærer ungene omtrent det motsatte, og det mener jeg er alvorlig. Selv om de ikke nødvendigvis tror på budskapet, handler det om kulturarven vår. Hvis barna ikke skal få lære om disse tingene, mener jeg vi er på ville veier. Vi blir rotløse. Minstekravet til lærebøkene må være at de formidler det som er sant, fortsetter han.

12 år gamle bøker

Dagen skrev også i mars om Syltes engasjement for å sette norske lærebøkers faktafeil om kristendommen på dagsorden.

Da svarte forlagsdirektør Ulv Pedersen i Gyldendal Undervisning, som er forlaget bak de aktuelle lærebøkene, slik overfor KPK:

– Vi ser poengene i det John Sylte sier og vil se på disse tekstene og se om vi kan gjøre dette på andre måter.

– Disse bøkene er 12 år gamle og på vei ut, men det hender vi trykker opp nye utgaver og da vil vi ta med oss disse henvendelsene og se om vi kan endre på innholdet, sa Pedersen, og fortalte at forlaget jobber med nye bøker til læreplanene som kommer i 2020.

Powered by Labrador CMS