FORTSETTER PÅ KIRKEMØTET: Kjersti Gautestad Norheim, som er sokneprest i Birkeland kirke i Bergen, var prestenes representant også i det forrige Kirkemøtet.

Soknepresten vil ikke knyttes til noen av de kirkepolitiske partiene

– Jeg forbeholder meg retten til å stemme fritt i de ulike sakene vi har til behandling, sier Bjørgvin-prestenes representant på Kirkemøtet.

Publisert Sist oppdatert

Mens 77 av medlemmene på Kirkemøtet blir valgt inn ved direktevalg og står på listen til Nominasjonskomiteen, Åpen folkekirke, Frimodig kirke eller Bønnelista, stiller det seg annerledes med prestene og de øvrige kirkelig ansatte.

Dagen har derfor gjennomført en undersøkelse blant de nylig valgte 11 prestene og 11 ansatt-representantene for å få en bedre oversikt over den kirkepolitiske dynamikken i det nye Kirkemøtet.

Slik svarte de kirkelige ansatte i Dagens undersøkelse:

– Startet Frimodig kirke Sør

Prestene Arne Moltubakk i Møre og Dag Tormod Milje i Stavanger oppgir at de er medlemmer i Åpen folkekirke, mens Kathrine Tallaksen Skjerdal i Agder og Telemark bispedømme er medlem i Frimodig kirke.

– Jeg var med på å starte Frimodig kirke Sør for noen år siden, og Frimodig kirke er den lista som står meg nærmest, sier hun.

Prosten i Indre Helgeland, Karianne Egeberg Gullfjell, representerer prestene i Sør-Hålogaland bispedømme. På spørsmål om hun identifiserer seg med ett av de kirkepolitiske partiene, nevner hun Åpen folkekirke.

– Retten til å stemme fritt

Fire prester har ingen spesiell tilknytning til noen av listene ved kirkevalget.

Kjersti Gautestad Norheim, prestenes representant i Bjørgvin, er en av disse. Hun er ikke medlem i noen av de kirkepolitiske partiene og har heller aldri møtt opp på arrangement i deres regi.

– Som geistlig representant har det vært viktig for meg å bevare min frihet i forhold til listepartiene. Jeg forbeholder meg derfor også retten til å stemme fritt i de ulike sakene vi har til behandling.

Gautestad Norheim, som er sokneprest i Birkeland kirke i Bergen, var prestenes representant også i det forrige Kirkemøtet.

Grafen under viser hvordan Kirkemøtet vil se ut de neste fire årene. De kirkelige ansatte som er tilknyttet et parti, er plassert i partiets gruppe. De to som ikke har svart står oppført som uavhengige ansatte.

– Kirke som bygger fellesskap

Hallvard Mosdøl, sokneprest i Lillestrøm, erstatter Maylen Nupen som prestenes representant i Borg i det nye Kirkemøtet. Han regner seg som uavhengig.

– Jeg ønsker meg en kirke som bygger fellesskap, gir rom for tro, utfordrer til engasjement – og som dufter av evangeliet, skriver han.

– Står for et klassisk bibelsyn

Blant de leke representantene til Kirkemøtet har samtlige svart.

Tre oppgir at de identifiserer seg med Åpen folkekirke. Det er daglig leder i Vågsbygd menighet, Per Gunnar Pedersen, soknediakon i Åsane, Rita Eldholm og diakon i Grorud, Eldrid Brekke.

– Jeg kunne like gjerne ha vært medlem, men har til nå ikke tenkt at jeg skal være del av et kirkepolitisk parti, sier Brekke til Dagen.

Identifiserer seg med Åpen folkekirke: – Jeg kunne like gjerne ha vært medlem, sier diakon i Grorud, Eldrid Brekke.

Menighetspedagog i Stavanger bispedømme, Jarle Stokka, er med i Frimodig kirke-nettverket, men er ikke aktiv.

– Jeg er ikke «partipolitisk»-aktiv, men står for et klassisk bibelsyn og et tradisjonelt syn på ekteskapet, skriver han i sitt svar til Dagen.

– Blir tolket i overkant mye

De øvrige sju regner seg som uavhengige.

– Jeg er ikke tilknyttet noen av partiene og kan heller ikke si at jeg identifiserer meg spesifikt med noen av dem, skriver Magnus Moksnes Myhre til Dagen. Han er domkantor i Molde og representerer de leke ansatte i Møre og Romsdal.

Ole A. Hafell er diakon og representerer lek kirkelige ansatte i Tunsberg. Han er verken medlem eller aktiv i en av de kirkepolitiske partiene og identifiserer seg heller ikke med et av dem spesielt.

– Jeg opplever vel denne undersøkelsen som tendensiøs og frykter at det blir tolket i overkant mye inn i hvilke kirkepolitiske sympatier man har, skriver han.

Kirkemøtet

Kirkemøtet består av 116 medlemmer og er det øverste organet i Den norske kirke.

I Kirkemøtet sitter:

77 leke medlemmer er valgt ved direkte valg (kirkevalget)

22 representanter for prester og leke kirkelig tilsatte (valgt av henholdsvis prestene i bispedømmet og de leke kirkelig tilsatte i bispedømmet)

12 biskoper

3 samiske representanter (en nordsamisk representant i Nord-Hålogaland bispedømmeråd, en lulesamisk representant i Sør-Hålogaland bispedømmeråd og en sørsamisk representant i Nidaros bispedømmeråd)

1 representant fra Døvekirken (i Oslo bispedømmeråd)

1 leder i Samisk kirkeråd

Tale og forslagsrett:

Leder av Mellomkirkelig råd

4 representanter for Ungdommens kirkemøte

Én representant for hver av utdanningsinstitusjonene som tildeler graden cand.theol.

Kilde: kirken.no

Undersøkelse blant 11 prester og 11 leke kirkelige representanter i bispedømmeråd og Kirkemøte

Alle mottok en e-post med følgende spørsmål:

1. Er du medlem i enten Åpen folkekirke, Bønnelista eller Frimodig kirke?

2. Hvilket av partiene i så fall?

3. Dersom du ikke er medlem i noen av de tre partiene, har du møtt opp på arrangementer i en av de kirkepolitiske partiene?

4. Hvilket av dem i så fall?

5. Hvis nei på 1. og 3.: Identifiserer du deg kirkepolitisk med særlig ett av de kirkepolitiske partiene?

6. Hvilket av dem i så fall?

LEKE KIRKELIGE REPRESENTANTER

Samtlige leke kirkelige representanter svarte, 11 i alt. Deres tilknytning fordeler seg slik:

Åpen folkekirke: 3

Frimodig kirke: 1

Uavhengige: 7

PRESTER

9 av 11 prester svarte på undersøkelsen og deres tilknytning fordeler seg slik:

Åpen folkekirke: 3

Frimodig kirke: 1

Uavhengig: 5

Powered by Labrador CMS