Sokneprestens gullsko vekker oppmerksomhet
Elever etterspør presten med gullskoene. Gudstjenestesjefen i Kirkerådet er mer betenkt.
De færreste legger kanskje merke til hvilke sko presten går med. Kanskje er grunnen at de aller fleste prester følger Gudstjenestebokens regler der det står at det skal brukes sorte sko til liturgisk drakt.
– Med glimt i øyet
– Hvorfor ikke?
– Jeg tilstår å ha brukt gullskoene i høymesse, men det er kun ved noen få unntak, og da med et lite glimt i øyet. Ved begravelser ville jeg aldri brukt dem, rett og slett fordi jeg ikke synes det passer seg.
Forkjærligheten for gullsko startet da hun arbeidet som menighetsplanter i en blokkleilighet i Blystadlia i Rælingen kommune. Hun var i begynnelsen av 30-årene og kom dit etter noen år som ungdomsprest i Estland.
– Gudstjenestene i Blystadlia var nokså uformelle. Et airhockey-bord gjorde for eksempel nytten som alter. I Gudstjenesteboka står det at presten skal ha sorte sko, men da jeg kom med mine pensko, opplevde jeg at distansen ble for stor. Jeg hadde behov for å være litt «jorda» og nedpå, forklarer soknepresten.
I en «minnebok» fra pionerarbeidet i Blystadlia, får hun følgende omtale: «Kjersti som alltid hadde gullsko på når hun prekte? Guds Ord brakt oss på gullsko».
Forkjærlighet for gull
Norheim har alltid hatt en forkjærlighet for gull og fant skoene i Estland.
– De var veldig meg. Det var ikke likegyldig hvilke sko jeg valgte. De måtte være ordentlige, begrunner hun.
Da skoene ble slitt, gikk hun til innkjøp av et par nye. Etter at hun begynte i Birkeland menighet i Bergen, har hun fortsatt å bruke dem, til glede for noen og kanskje til forargelse for andre. En rektor ringer hver jul og ber ettertrykkelig om å få soknepresten med gullskoene.
– Det overrasker meg hvor mange som kommenterer skoene eller legger merke til dem. Jeg har lurt på om det er fordi skoene er det eneste ved påkledningen som får fram noe av min personlighet. Men etter hvert som jeg har blitt mer voksen, kjenner jeg meg litt ulydig når jeg går med dem, medgir hun.
Hans Arne Akerø, seksjonssjef for gudstjenesteliv og kultur i Kirkerådet, sier at det er gode grunner for at prester i Den norske kirke bør velge sorte sko.
– Det er fordi de skal være mest mulig nøytrale. Skoene skal ikke være påfallende. Det vekker reaksjoner enten det er snakk om gullsko eller slitte joggesko.
Ikke bare prester
Akerø opplyser at regelen om sorte sko ikke bare gjelder prester, men også kateketer, diakoner og kirkemusikere som bruker hvit kappe.
– Man går inn i en rolle der man representerer noe ut over oss selv, begrunner han.
Han legger til at det også er regler for stolaen, som er et farget, bredt bånd som prester bærer over skuldrene.
– Mange ønsker seg en stola som uttrykker deres personlige identitet og hvem de ønsker å fremstå som, men i arbeidet med kirketekstiler har vi vært kritiske til det, sier Akerø.
Gudstjenestesjefen sier at han kunne sett for seg dårligere alternativer enn gullsko og nevner konkret slitte joggesko som helt klart ville vært brudd med boka.
– Hva tenker gudstjenestesjefen om piercing og synlige tatoveringer?
– Det står det ingenting om i Gudstjenesteboken, men her gjelder regelen om at man må gjøre noen avveininger.
– Følger ikke reglene
– Norheim forteller at en rektor ringer hver jul og ønsker presten med gullskoen?
– Når barna etterspør presten med gullsko, kan det jo også være fordi hun er en god prest og er lett å identifisere på grunn av skoene, sier han.
– Gjør hun noe ulovlig når hun velger sko i fargen gull?
– Det er ikke fargen som sådan som er feil. Det er mer det som handler om oppmerksomhet. Det sier jo noe at hun velger å ikke bruke dem i begravelser.
– Men gjør hun noe ulovlig?
– Hun følger ikke reglene, og det er en grunn til at de fins. Men det er opp til den enkelte biskop å vurdere når andre gjør justeringer i reglene eller ikke helt følger dem. Det kan dreie seg om mer eller mindre alvorlige ting.
– Ingen stor sak
Biskop Halvor Nordhaug har studiepermisjon, men skriver i en kommentar til Dagen at han har snakket med soknepresten i Birkeland om bruk av gullsko i kirkelig sammenheng.
– Jeg har bedt henne bruke svarte sko, slik reglene også tilsier. Men dette er ingen stor sak, understreker han og viser til regelverket.
Norheim sier til Dagen at dette ikke er noen stor sak for henne heller.
– Jeg kommer nok stort sett til å rette meg etter biskopen. Det viktigste for meg som prest er å peke på Gud, og da er det egentlig ganske uvesentlig hvilke sko jeg bruker.
Blinkesko i gull
På sokneprestens kontor i Birkeland menighet konkurrerer et par andre gullsko om plassen med tre bøker i prekenlære. Skoene er en gave fra ungdomslederne i kirken, såkalte blinkesko. Bortsett fra en gang har hun aldri brukt dem i kirkelig sammenheng.
– Det skjedde i forbindelse med en ungdomsgudstjeneste. Vi gikk i prosesjon ut, og ungdommene syntes det var stas at presten hadde blinkesko, sier hun og ler.