Statsminister Erna Solberg (H) får kritikk fra SV for ikke å ha hatt med konkrete løfter om norske bidrag mot ebolaepidemien under toppmøtet i FN. Det er ventet at regjeringen i løpet av neste uke vil ta stilling til om helsepersonell skal sendes til Vest-Afrika. FOTO: REUTERS / Lucas Jackson

Solberg får kritikk for sen ebola-respons

Regjeringen vurderer å sende utstyr og helsepersonell til ebolarammede land i Vest-Afrika. Det burde vi ha gjort for lenge siden, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Publisert Sist oppdatert

– Statsminister Erna Solberg (H) har vært altfor forsiktig og handlet altfor sakte. Til tross for en formidabel innsats er ikke de humanitære organisasjonene i stand til å løse dette på egen hånd, sier Lysbakken til NTB.

Regjeringen har ennå ikke svart på et brev som Leger Uten Grenser sendte statsministeren 5. september. I brevet ber organisasjonen om at Norge stiller til disposisjon de ressurser man har av ekspertise, personell og utstyr for biologisk kriseberedskap, enten sivilt eller militært.

Trenger hjelp

Leger Uten Grenser sier kapasiteten er strukket til det ytterste. 1.850 av organisasjonens ansatte er i virksomhet, hvorav 27 er norske feltarbeidere.

– Nå er frivillighet ikke lenger nok. Jeg har tillit til at du vil ta høyde for det akutte behovet i denne situasjonen, og forsøke å finne måter å bidra til en hensiktsmessig respons, skriver generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i brevet.

Regjeringen tredoblet i forrige uke støtten til ebolabekjempelsen til 60 millioner kroner, men ble beskyldt av hjelpeorganisasjoner for å kjøpe seg fri og ignorere behovet for helsepersonell.

– Vi kan vurdere om det er mer helsepersonell vi kan sende, men det største ønsket har vært å få penger til å kunne finansiere de helt ekstraordinære tingene som trengs. For eksempel trengs det flere ambulanser i Liberia, rett og slett for å få flyttet på folk som er smittet og døde, sa Erna Solberg til NTB torsdag.

Vil vurdere

Helseminister Bent Høie (H) sier til NRK at regjeringen kommende uke vil vurdere om Norge skal bidra med helsepersonell. Da er Solberg og utenriksminister Børge Brende (H) tilbake fra toppmøtet i New York.

– Det er bra at regjeringen endelig skal sette seg ned og diskutere dette. Men jeg må få minne om at vi sendte brevet til Erna Solberg for tre uker siden. Jeg håper ikke at regjeringen vil bruke nye tre uker på diskutere saken. Vi trenger respons nå, sier Sebastian Stein i Leger Uten Grenser til NRK.

SV-leder Audun Lysbakken forutsetter at Høie og Solberg skjærer igjennom under mandagens regjeringskonferanse og øker bidraget til bekjempelse av ebolaepidemien.

– Spredning av smitte er en global utfordring. I tillegg opplever vi at stater og andre strukturer bryter sammen som et resultat av epidemien. Tid er enormt viktig, og nå kan ikke den norske regjeringen lenger vente og se og skyve organisasjonene foran seg. Det er tid for handling, sier Lysbakken, som mener Solberg burde ha hatt med seg konkrete løfter om norske bidrag til møtene i New York.

Antallet døde av ebola i Vest-Afrika har oversteget 3.000. Godt over 6.500 mennesker er registrert smittet.

Powered by Labrador CMS