Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte den opphetede abortdiskusjonen som pågår, i et Facebook-innlegg tirsdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Solberg: Ikke Høyres politikk å endre abortlovens 2c

Høyre vil ikke gjøre det vanskeligere å få abort, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke Høyres politikk å endre paragraf 2c i dagens abortlov. Eventuelle endringer i abortloven vil være gjenstand for en forhandling mellom fire partier, skrev Solberg (H) på Facebook tirsdag.

Paragrafen gir rett til abort etter tolvte svangerskapsuke hvis fosteret diagnostiseres med alvorlig sykdom.

– Høyre har ennå ikke diskutert konkrete løsninger og har heller ingen ferdig skrevet tekst med inn i forhandlingene. Men vi har sagt at vi er villige til å diskutere også de vanskelige sakene med KrF, legger hun til.

VG kunne imidlertid i helgen melde at Høyre har forberedt konkrete skisser til endringer i abortloven for å komme KrF i møte. Et forslag er å fjerne paragraf 2c og erstatte den med en ny paragraf som i så fall baserer seg på at svangerskapet kan avbrytes etter uke 12 «hvis fosteret ikke er levedyktig», erfarte avisen.

– Egen posisjon

Solberg er den nye tåkefyrsten i norsk politikk, og hun endrer budskap hver eneste dag, tordner SV-leder Audun Lysbakken tirsdag.

– Det er hun som har åpnet for å endre abortloven, fordi hun ville beholde makten. Det er også hun som har begynt å antyde hvordan en slik endring kan se ut. Vi er vitne til en statsminister som setter abortloven i spill, av hensyn til sin egen posisjon, sier han til NTB.

Lysbakken mener det er en illusjon å tro at 2c kan endres uten at det får konsekvenser for kvinners rettigheter, og ber Solberg «slutte å spre der inntrykket».

– Hvis Høyre ikke vil svekke loven, må de la den være som den er.

– Diskriminerende

Solberg viser til at hennes utgangspunkt for å diskutere paragraf 2c er at den «oppleves som diskriminerende av enkelte grupper, for eksempel de som har Downs syndrom».

– Jeg har sagt vi kan snakke om å fjerne det diskriminerende elementet i loven hvis vi samtidig styrker vektleggingen av kvinnens situasjon, ifølge Solberg.

Avslutningsvis skriver Høyre-lederen at hun «forstår at folk reagerer på debatten».

– Når det gis inntrykk av at Høyre vil gjøre det vanskeligere å få abort og truer kvinnens rettigheter, så blir mange naturlig nok opprørt. Men slik er det ikke.

KrF-krav

Solberg fikk omfattende kritikk for at hun midt i KrFs interne prosess overfor VG ga uttrykk for at hun åpnet for å forhandle om paragraf 2c. I tillegg var Solberg klar for å gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort.

For KrF er kampen mot det partiet kaller sorteringssamfunnet en viktig sak. Likevel reagerte mange KrF-politikere på den røde siden i partiet på Solbergs innblanding i KrF-veivalget.

Utspillet ble også møtt med demonstrasjoner til støtte for abortloven og sterk kritikk fra Ap og SV, som ønsker å beholde dagens abortlov. Det vil også sterke krefter i både Venstre og Frp.

Sp kan sikre flertall

Imidlertid kan Sp gjør det lettere for KrF å få flertall for et forbud mot fosterreduksjon, eller tvillingabort.

– Jeg regner med at Sp vil stemme for et lovforslag fra en ny regjering om å forby fosterreduksjon, bekrefter Kjersti Toppe, nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, overfor Vårt Land.

Hun tar imidlertid et lite forbehold om at Sps representanter vil fristilles.

Formelle sonderinger mellom KrF og regjeringspartiene om regjeringsdeltakelse er ventet om en ukes tid.

Powered by Labrador CMS