Solberg: Lang tid før tvungen lønnsnemnd
Lærerstreiken kan bli svært langvarig hvis partene selv ikke kommer til enighet. Statsministeren kan ikke bare gripe inn med tvungen lønnsnemnd etter eget forgodtbefinnende.
Statsminister Erna Solberg (H) påpeker at det er strenge, internasjonalt regulerte krav som må være innfridd for at regjeringen skal kunne gripe inn med tvungen lønnsnemnd mot streiken i skoleverket. I praksis er det først når en streik truer liv og helse, eller når andre tilsvarende, tungtveiende samfunnshensyn tilsier det, at hun kan stanse streiken med tvang.
– Det betyr at det i skolesektoren kan ta lang tid. Derfor håper jeg at ingen av partene spekulerer i at det skal skje, og at de tar det ansvaret de har for å sørge for å finne en løsning, sier Solberg i Politisk kvarter på NRK.
Utdanningsforbundet, og de tre andre forbundene som har avvist tilbudet til KS om tariffoppgjør, avbrøt sent torsdag kveld den gjenopptatte meklingen med KS. Dermed fortsetter streiken, og de varslede opptrappingene blir gjennomført som planlagt.
Fagforeningen framholder at KS «ikke har forstått alvoret i situasjonen» og fastslår at det etter de siste dagenes runder ikke er grunnlag for videre forhandlinger med KS.
– Strakk oss langt
– Vi har snudd mange steiner. Alle har prøvd å finne en løsning, men det er vanskelig for partene å finne fram til noe alle kan leve med uten at noen har skyld eller kan bebreides for det, sa riksmekler Nils Dalseide.
Fredag morgen framholder KS at organisasjonen «strakte seg langt for å finne en løsning».
– Påstanden om at KS ikke skjønner alvoret og ikke har beveget seg, faller på sin egen urimelighet. Vi satt sammen i fire dager, og Riksmekleren var i hele går tydelig på at vi strakk oss langt. Når heller ikke dette førte fram, er eneste mulighet for å avslutte streiken før skolestart at Rikslønnsnemnda overtar, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes.
Partene må være enige om det for at Rikslønnsnemnda legge fram en løsning som er bindende, men så langt har responsen fra motparten var negativ, ifølge Sundnes.
– Det er fortsatt ikke for sent å få avsluttet streiken før elevene skal møte på skolen, sier han.
Varsler opptrapping
Skolenes Landsforbund, Musikernes Fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag har streiket allerede siden meklingen brøt sammen på forsommeren. Utdanningsforbundet har på sin side tatt ut over 5.500 lærere i streik og har planene klare for opptrapping av streiken ved skolestart mandag.
Verken Solberg eller opposisjonsleder Jonas Gahr Støre (Ap) poengterer at det er opp til partene selv å finne en vei ut av den tariffmessige floken. De appellerer imidlertid tydelig om ansvaret partene har for å finne en løsning.
– Men denne streiken rammer en tredjepart. Det er barna og foreldrene som blir skadelidende av en streik av helst skulle klart oss uten, sier Solberg.