Solberg trekker fram skole og psykisk helse
Statsminister Erna Solberg snakket mest om psykisk helse og skole i sin første nyttårstale
Felles for de to temaene var et ønske om å få flere med i arbeidslivet.
- Kunnskap er fremtidens olje for Norge, sa Solberg i nyttårstalen onsdag kveld.
På årets første dag lovte hun følgende:
- Regjeringen vil satse massivt på å gjøre gode lærere i skolen enda bedre. Flere elever må få møte sin drømmelærer.
Kritisk nivå
Statsministeren sier det er en utfordring at norske elever ikke lærer nok på skolen i en tid da kravene til kunnskap øker.
- Det gjelder særlig for fagene matematikk og naturfag, sa hun.
Ifølge statsministeren har hver fjerde norske 15-åring et kritisk lavt kunnskapsnivå i matematikk.
- Dette er alvorlig både for de det gjelder og for vårt samfunn. Mange av disse klarer ikke å fullføre videregående skole. De risikerer å stå uten jobb, sa Solberg.
Rausere arbeidsliv
Statsministeren slo fast at «vi skal ha et arbeidsliv med plass til alle».
Det gjelder også for de som har fått et hull i CV-en etter en periode med psykiske problemer, sa Solberg. Hun viste til bedriften Stormberg, der 25 prosent av de ansatte har hatt vanskeligheter tidligere med å få jobb.
- Det er et eksempel til etterfølgelse, sa statsministeren.
Hun lovte dessuten at regjeringen skal bidra:
- I årene som kommer vil regjeringen arbeide for å styrke det psykiske helsetilbudet. I dag er det ikke godt nok. Det må bli enklere å få hjelp. Barn og unges utfordringer må sees tidlig. Da unngår vi at små problemer får vokse seg store, sa Solberg.
En folkesykdom
Erna Solberg manet hver enkelt av oss til å gjøre en innsats:
- Se hverandre, gi komplimenter, ta tak i mobbing - og ros barna etter at de har gjort ferdig leksene - lød noen av oppfordringene.
I tillegg kan hver og en selv ta ansvar for egen psykisk helse, blant annet ved å sørge for å søke hjelp tidlig nok, lød det fra statsministeren.
Solberg sa at halvparten av oss blir rammet av psykiske helseproblemer en gang i løpet av livet.
- Dette er en av våre store folkesykdommer, sa hun.
En bedre verden
Statsminister Solberg kom også inn på det hun omtalte som «vår internasjonale solidaritet eller kontakt med omverdenen».
Hun nevnte blant annet at Rederiforbundets treningsskip ga et viktig bidrag etter tyfonen på Filippinene, og hun pekte på at norske fregatter bistår i ødeleggelsen av Syrias kjemiske våpen og har ledet an i kampen mot pirater i Adenbukta.
I tillegg til å minnes de fem nordmennene som ble drept i terrorangrepet i Algerie, trakk Solberg fram norske soldaters innsats i Afghanistan og bistandsarbeideres innsats i konfliktområder - alt sammen oppsummert med at «de tar en personlig risiko på våre alles vegne, for å skape en bedre verden».