Solberg tror folk vil snu om søndagshandel
Den massive motstanden mot søndagsåpne butikker vil falme når reformen først er gjennomført, tror statsminister Erna Solberg (H).
– Dette er typisk en sak som mange vil glede seg over i framtiden og som få partier vil ønske å gjøre om på, sier Solberg til NTB.
LES: Parkerer taxien på søndager
Alliansen mot liberalisering av reglene for søndagshandel omfatter så vel Kirken og miljøorganisasjoner som fagbevegelse og handelsnæring. Motstanden er stor også politisk. Regjeringspartiene er avhengig av Venstres støtte for å få reformen igjennom.
Vil fremme sak
Protestene til tross, statsministeren akter ikke å legge saken i skuffen.
– Vårt utgangspunkt er at vi skal gjennomføre Sundvolden-erklæringen. Der er dette et av punktene. Folk vil ha glede av dette over lang tid. Det ser vi fra landene som har gjennomført dette, sier hun.
Solbergs plan er å sikre en enighet med Venstre, før saken kommer til Stortinget.
– Men det betyr jo ikke at vi nødvendigvis blir enige, sier hun.
Strategien er den samme som regjeringen valgte for eksempel da de norske klimamålene ble presentert.
To modeller
Regjeringen har åpnet for to modeller for søndagshandel. Den ene slår fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.
Venstre sier nei til begge forslagene, til tross for at partiet har programfestet at kommunene bør kunne avgjøre om butikker kan holde søndagsåpent eller ikke.
– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagens Næringsliv forleden.
«Vingle-Venstre»
– Venstre vingler, mener Fremskrittspartiets Erlend Wiborg til NTB.
LES OGSÅ: 3000 har sagt sin mening om søndagsåpent
Han mener det er uredelig og illojalt å gå tilbake på et forslag som er i tråd med eget partiprogram. Høyres Henrik Asheim nøyer seg med å si at han var overrasket over Venstres avgjørelse.
At primærforslaget fra regjeringen om å la butikken selv få bestemme, vil bli skrinlagt til fordel for Venstres modell, der kommunene avgjør, vil han ikke uten videre gå med på.
– Det sitter langt inne å gi seg. KrF foretrekker jo vår modell framfor Venstres, som de mener er mer ekstrem, sa Asheim til NTB denne uka.