ENDRE PRAKSIS: Statsminister Erna Solberg er klar for å diskutere endringer i UNEs praksis overfor konvertitter.

Solberg vil diskutere konvertitter

Statens feilbehandling av konvertitter kommer neppe til Stortinget. Statsministeren vil ta det direkte med KrF og Venstre.

Publisert Sist oppdatert

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag konfronterte Hans Olav Syversen (KrF) statsministeren med konvertittrapporten som kom i vinter.

Rapporten kom på bestilling fra regjeringen, i tråd med samarbeidsavtalen med KrF og Venstre.

Et funn var at konvertitter som får avslag på asylsøknaden blir bedt av Utlendingsnemnda ( UNE) om å opptre diskré ved retur til hjemlandet.

Rapporten etterlyser også mer teologisk kompetanse i UNE når de skal avgjøre om konverteringen til kristen tro er reell.

Syversen ville vite om når Stortinget vil få tilsendt et endringsforslag som følge av rapporten. Men statsminiser Erna Solberg vil ikke love at saken kommer til Stortinget.

Les også: Returnert og slått i Iran

Inviterer

Dagens lovverk gir god nok beskyttelse av konvertitter som trenger beskyttelse, mener statsministeren.

Det store spørsmålet er heller om utlendingsforvaltningen praktiserer en god nok forståelse av konverteringer og situasjonen retur av konvertitter kan skape, påpeker Solberg.

Derfor inviterer hun til samtaler mellom regjeringen og støttepartiene.

– De fire samarbeidspartiene må snakke gjennom hvordan man behandler disse sakene. Praksisen må bli så god at vi sikrer at konvertitter får beskyttelsen de har rett på etter loven. Det er det siste som er avgjørende, ikke om man har konvertert, sier Solberg.

Konvertittrapporten blir trolig del av samtalene fraksjonslederne for samarbeidspartiene i Kommunal- og forvaltningskomiteen skal ha framover, slik Dagen skrev i tirsdag.

Les også:

Den afghanske konvertitten Reza tapte mot Utlendingsnemnda (UNE) i tingretten. Hovedårsakene var tvil om motivet bak hans konvertering til kristendommen og hans mangel på refleksjon rundt frafallet fra islam. Reza tapte rettssaken, får ikke komme tilbake fra Afghanistan

Biskoper sliter

KrF står klar til å diskutere Utlendingsnemndas praksis.

– Vi forventer at vi går inn i drøftelser så snart som mulig for å kunne forbedre systemet i dag, sier KrFs parlamentariske nestleder.

Syversen opplever at statsministeren bekrefter at det er utfordringer rundt UNEs praktisering av lovverket.

Men han understreker at det er likegyldig for dem som sendes ut om det skjer på grunn av feil i regelverk eller i praktiseringen av det.

– Vi har eksempler på at lista legges så høyt at folk må bevise at de har konvertert. Blant annet gjennom spørsmål som mildt sagt ofte er vanskelig for en biskop å svare på, sier Syversen.

Han vedgår at det også fins saker der asylsøkere har misbrukt konvertering som en siste utvei for å få bli i landet.

– Spørsmålet er om UNE vet hva det å være kristen innebærer. Det blir jo en del av en persons integritet, og det kan du ikke forlange at folk skal gjemme bort.

Trygghetsfølelse

Syversen tror det først og fremst er retningslinjer som må endres.

– Hvis det holder, er det bra, fordi da går det raskere å få til en endring. Ellers må endringen gjennom forskrifter, høringer og så videre.

KrFs mål er å få en praksis som samsvarer med anbefalingene fra FNs høykommissær for flyktninger, slik samarbeidsavtalen mellom partiene slår fast.

Krigere uten ære

I onsdagens spørretime tok KrF-leder Knut Arild Hareide opp islamistisk ekstremisme og kristnes situasjon i lys av massakren i Kenya og konfliktene i Midtøsten.

– Vil regjeringen styrke innsatsen mot islamistisk ekstremisme, og styrke arbeidet for trosfrihet? spurte Hareide.

Solberg pekte på at det er en «ekstremt vanskelig situasjon» med fremvekst av islamistiske grupper i Afrika, og at det er vanskelig å bekjempe dem både der og i Midtøsten.

– De bryr seg ikke om krigens spilleregler. De er krigere uten ære, i kriger helt uten regler rundt omkring, sa Solberg.

– Det er ekstremt viktig at vi internasjonalt har en samlet front for å bekjempe dette. Det er også viktig å støtte opp under trosfrihet, sa statsministeren.

Kristent nærvær

Hareide tok også opp frykten evangeliske og protestantiske kirkesamfunn i Syria og Libanon har for at det kristne nærværet i Midtøsten skal bli «regelrett utslettet».

– I Midtøsten ser vi en situasjon vi ikke har sett tidligere. I mange land har de kunnet leve sammen i respekt for hverandres tro. Vi må jobbe internasjonalt for trosfrihet, og lete etter nøklene som bidrar til å stoppe ekstremistenes framferd. Jeg håper alle her vil samarbeide om det, sa Solberg.

Dagens lovverk

Utlendingslovens paragraf 28 sier at asylsøkere skal få opphold dersom de har «en velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av (...) religion, (...) og er ute av stand til, eller på grunn av slik frykt er uvillig til, å påberope seg sitt hjemlands beskyttelse».

Forfølgelse kan være fysisk og psykisk vold, og diskriminerende lovgivning, rettsprosesser eller straffer.

Kilde: Lovdata.no

Powered by Labrador CMS