Solcelleboom i kristen organisasjon
En rekke sjømannskirker har gjort betydelige investeringer i solenergi. Og flere kommer etter.
– Ved å produsere ren energi tar vi vare på skaperverket og får en mer klimavennlig drift, sier daglig leder Erik Faye Lindvig ved sjømannskirken på Gran Canaria.
Ifølge bladet Hjem er dette en av flere sjømannskirker som har investert i solcellepanel.
Økt bevissthet rundt klimaproblemene og store strømutgifter er noe av forklaringen på at sjømannskirkene tar grep og satser på fornybar energi.
Store besparelser
Faye Lindvig forteller at investeringen vil kutte kraftig i strømkostnadene i framtiden.
– Våre beregninger viser at vi vil redusere strømutgiftene med 65 prosent fra og med dag én. I tillegg tillater oppsettet at vi kan utvide kapasiteten etter behov, sier han.
Foruten Gran Canaria, har også flere av sjømannskirkene på Fastlands-Spania valgt å satse på solcellepanel. Dette i områder som i gjennomsnitt har 300 soldager i året.
Sjømannskirken i Albir-Villajoyosa var den første kirken som fikk solcellepanel på taket. Sjømannsprest og daglig leder Peder Myren forteller at han er svært godt fornøyd etter at solcellene var på plass våren 2022.
Stor giverglede
Selv om reduserte utgifter til strøm er viktig, handler satsingen aller mest om bærekraft. Det er også noe som tydeligvis har fått gjenklang i ulike miljøer rundt kirken.
For å finansiere investeringen var det nemlig nødvendig å sette i gang en innsamling, og responsen ble overveldende.
– Vi trodde på forhånd at det kanskje ville komme inn mange små pengegaver, men både enkeltpersoner, norske foretak og Sjømannskirken sentralt viste stor giverglede. I løpet av tre uker hadde vi samlet inn over 200 000 kroner, opplyser Myren til Hjem.
Bærekraftsmål
Også ved sjømannskirken i Torrevieja litt lenger sør for Albir, er det gjort investeringer på 400.000 norske kroner for å realisere solsatingen.
– Vi ønsker å bidra til å bekjempe klimaendringene, og ett av organisasjonens bærekraftsmål er «ansvarlig forbruk og produksjon», sier sjømannsprest og daglig leder Anita Dalehavn
Solceller i Los Angeles
Solcellepanel er også under planlegging ved flere andre sjømannskirker. I Los Angeles i USA håper Åsmund Offernes, sjømannsprest og daglig leder, at et nytt anlegg skal dekke 90 prosent av kirkens strømforbruk.
Han opplyser at et solcelleanlegg har en prislapp på 2,5 millioner kroner, men at subsidier bidrar til at sluttsummen vil havne på godt under halvparten av dette.
– Vi antar at solcelleanlegget vil redusere strømutgiftene våre med 140 000 kroner i året, fastslår Offernes.