Soldat-dom splitter Israel

Rettsstat eller folkevilje? Avisene er like delt som befolkningen ellers etter dommen mot soldaten Elor Azaria.

Publisert Sist oppdatert

Saken mot soldaten som skjøt og drepte en såret arabisk terrorist som lå på bakken har skapt et enormt engasjement blant israelerne – både før og etter at dommen falt i en militærdomstol i Tel Aviv.

Torsdagens forside på avisen Maariv oppsummerer stemningen i Israel. Overskriften besto av ett ord: Splittet.

Etter at Azaria onsdag ble funnet skyldig i uaktsomt drap, samlet store folkemengder seg i gatene for å gi sin støtte til soldaten. De mest radikale demonstrantene ropte ut drapstrusler mot forsvarssjef Gadi Eizenkot og de tre dommerne i rettssaken, og det ble tatt til orde for borgerkrig.

Men støtten til Azaria er ikke begrenset til noen «ekstreme nasjonalister». Flertallet av befolkningen, inkludert statsminister Benjamin Netanyahu og en rekke andre fremredende politikere, ber nå om at soldaten blir benådet.

Tydelige medier

I dagene etter dommen har israelske medier vært tydelige på hvem de støtter i konflikten – både gjennom lederartikler og vinkling på reportasjer.

De fleste aviser i sentrum og til venstre frykter at politikeres kritikk av forsvarsledelsen og rettsvesenet i ytterste fall kan rive grunnen under den israelske rettsstaten og demokratiet.

Aviser som ligger mer til høyre mener folkets vilje må bli lyttet til. De mener at dommen svekker hæren og styrker terroristene.

Dommen på forsiden

Storavisen Yedioth Ahronoth valgte torsdag å trykke soldatens ansikt over hele førstesiden, sammen med et utdrag fra rettens kjennelse:

«Bruken av makt må ikke bryte med hærens verdier. En soldat må beskytte menneskeverdet selv i kampsituasjoner. Den tiltaltes handlinger underminerer den israelske hærens moralske heltemot. Selv om det dreier seg om en terrorist, var det galt å ta livet av et menneske.»

Avisen følger opp med et lengre intervju med tidligere forsvarsminister Moshe Ya'alon. Han var minister da drapet fant sted og fikk den gang sterk kritikk for tidlig å hevde at soldaten hadde «tatt loven i egne hender» og åpnet ild uten at det var noen legitim grunn til det.

– Dårlig lederskap

– Jeg er stolt over hærledelsen, men skammer meg over politikere som bare er ute etter å mele sin egen kake, sier Ya'alon til avisen.

Han mener at statsministeren og andre regjeringspolitikere har utført dårlig lederskap og utnyttet Azaria-familien for å vinne noen ekstra mandater.

– Like etter skyteepisoden i Hebron var Netanyahu enig med meg i at vi måtte la hærens anklagere få ro til å etterforske saken. Men da han ble klar over folkemeningen, endret han standpunkt. Som forsvarsminister måtte jeg støtte forsvarssjefen, men jeg følte det som om Netanyahu hadde latt meg i stikken, sier Ya'alon.

Meningsmålinger

Yedioth Ahronoths største konkurrent, gratisavisen Israel Hayom, legger ikke skjul på sin støtte til Elor Azaria.

Hovedoverskriften på side én torsdag var: «70 prosent ønsker benådning av Elor». Avisen vektlegger i langt større grad sin egen meningsmåling framfor rettens kjennelse.

Inne i avisen skriver den tidligere offiseren Ofir Sofer at forsvarsminister Avigdor Lieberman straks må benåde soldaten.

– Dommen vil underminere moralen og få fremtidige soldater til å tenke seg om to ganger før de søker seg til spesialstyrkene, skriver Sofer.

Lieberman har i flere medier understreket at selv om han er uenig i dommen, har han ikke noen myndighet til å overprøve den. Det er eventuelt presidenten som kan be om benådning.

– Umoralsk

Også blant øvrige medier er spriket stort. Nyhetstjenesten Arutz Sheva, som i stor grad representerer de nasjonalreligiøse jødene, intervjuer rabbinere og professorer som mener kjennelsen både er umoralsk og at den setter den israelske sikkerheten i fare.

– Kjennelsen er umoralsk, selv om en dommer leste den opp i to og en halv time. Det er ikke noe moralsk i å ha medynk med fiender som kommer for å drepe våre soldater, sier sjefrabbineren i Sefad, Shmuel Eliyahu.

Flere drap

Haaretz, venstresidens avis, legger vekt på at Hebron-skytingen bare er én av flere lignende hendelser de siste årene. Avisen beskylder forsvarsledelsen for å legge lokk på slike saker, og hevder at rettssaken kun ble gjennomført siden hendelsen ble filmet og lagt ut på internett.

Avisen skriver også om det interne spillet i regjeringen, og at dette skal ligge til grunn for flere av dens beslutninger. Statsminister Netanyahu ( Likud) og Naftali Bennett ( Jødisk Hjem) kjemper delvis om de samme velgerne. Både når det gjelder å gjøre ulovlige bosetninger lovlige og å benåde Azaria, er det Bennett som har vært den drivende kraften. Netanyahu har deretter kommet etter.

Sosiale medier

Maariv legger i likhet med Israel Hayom stor vekt på meningsmålinger der flertallet ønsker benådning av soldaten. Samtidig trykker avisen en kommentar som er svært kritisk til at Netanyahu ikke straks fordømte de ekstreme demonstrantenes trusler mot forsvarssjefen.

– Kanskje ventet han på å høre hva sønnene hans hadde å si. Kanskje hadde de ennå ikke funnet ut hvordan reaksjonene var på sosiale medier, skriver kommentatoren Ben Caspit.

Den enorme interessen og diskusjonene rundt saken kommer sannsynligvis ikke til å avta de nærmeste ukene. Nå skal straffeutmålingen skje. En regner med at denne er klar neste måned.

Powered by Labrador CMS