Solveig (42) var sterk for lenge - resultatet ble angst og depresjon
Nå bruker Solveig Bartun Rob sin erfaring til å hjelpe andre med psykiske lidelser.
Vi treffes på Kronstad distriktpsykiatriske senter (DPS), et bygg som dominerer utsikten fra kontoret mitt på den andre siden av Bergens største veikryss.
Solveig (42) er utstyrt med nøkkelkort, et klart bevis på at hun ikke lenger er pasient, men medarbeider.
Ni år etter at hun ble psykisk syk, har hun fortsatt en diagnose: «Tilbakevendende angst og depresjon».
- Den er jo deprimerende i seg selv. Den sier indirekte at jeg kommer til å bli syk igjen, selv om jeg ikke tror det. Skulle det likevel komme et tilbakefall, så velger jeg å se det om et tilbakesteg. Jeg er sterkere nå, og kommer aldri tilbake dit jeg var, sier hun.
- Angsten spiste meg opp
Hun er rolig, reflektert og lykkelig. Hun vet hvordan det er å våkne om morgenen med angst og vegre seg for selve livet. Og hun vet hvordan det er å våkne opp og kjenne gleden ved en ny virkedag.
- Jeg kunne levd med depresjonen, men angsten spiste meg nesten opp. Det var en angst for angsten. Alt knyter seg i deg. Du svetter og fryser. Det fysiske ubehaget er lammende. En lang stund føltes det som jeg gikk med solbriller på hele tiden. Jeg så det samme som de rundt meg, men i et mørkt lys. Alt var slitsomt, konstaterer hun.
En spontantabort. En lekkasje på loftet. Et uventet dødsfall i nær familie og en brukket skulder. Mange katastrofer skjedde i løpet av kort tid i 2005 og gjorde livet uutholdelig.
En uke etter hun mistet barnet halvveis i svangerskapet, var hun tilbake på jobb, som taler på leir. Ja-mennesket og perfeksjonisten la press på henne, og hun gjorde masse - for å slippe å tenke og sørge.
Men så en dag merker hun at det skjer ting med kroppen. Hun klarer ikke å spise og sover dårlig. Hun går med konstant uro i kroppen og kjenner seg kvalm, tom for krefter, trist og tom.
- Jeg fant ikke glede i noe eller noen, og fikk dårlig samvittighet for det, skriver hun i en oppsummering fra den vonde tiden.
Tanken på døden er der, og hun gråter for ingenting. Når ingen medisiner hjelper, ender det med innleggelse på psykiatrisk sykehus.
«Tenk; JEG innlagt på «sinnssykehus»! skriver hun. Der møter hun andre med de samme erfaringene. Normale mennesker, som hun selv.
Fysisk aktivitet og fellesskap med noen av de andre pasientene gir grobunn for ny glede.
- Vi ble en sammensveiset gjeng på fire. Jeg begynte igjen å prate og le, og ble observert. Plutselig var det på tide med utskriving, uten at jeg kjente meg klar for det.
To år senere ble hun innlagt på nytt. Denne gangen fikk hun datoen for utskriving allerede ved innleggelse. Det stresset henne, og ga henne en følelse av at hun måtte skynde seg å bli frisk.
- Hvorfor skal man utskrives med en gang man begynner å bli bedre? Man vil jo hjem, men ikke før man er klar og forberedt, sier hun.
Fryktet evig sykdom
En periode trodde hun at hun aldri kom til å bli frisk igjen. Da hun spurte en av de ansatte, fikk hun til svar at «dette må mange slite med livet ut». Det tok fra henne håpet, for hun kjente ikke til noen som hadde kommet ut av et slikt mørke. Men det var der i mørket hun fant skatter, og nå ønsker hun å være et levende eksempel på at det går an å bli frisk.
- Men hva er «frisk», spør hun. Jeg vet hva jeg må passe meg for så det ikke skjer igjen. Jeg har godtatt at jeg ikke kan leve slik jeg gjorde, og at ting er «godt nok». Jeg jobber fortsatt med å bli mindre perfeksjonist, sier hun.
Etter to innleggelser vokste det fram et ønske om å kunne jobbe i psykiatrien, noe hun trodde var umulig, helt til hun leste om MB-utdanning (medarbeider med brukererfaring) i gatemagasinet Megafon.
Der sto det at de ønsket folk med hennes erfaring. Hun sendte inn en søknad, ble innkalt til intervju og ble tatt opp på studiet som varer i 12 måneder og inkluderer 20 uker teori og 20 uker praksis. Når jeg møter henne på distriktspsykiatrisk senter er hun i full gang med sin andre praksisperiode.
- Du kan studere angst i fem eller ti år, men du vil aldri forstå fullt ut hva det er uten å ha kjent det på kroppen. Jeg vet hva som hjalp meg, og kan komme med tips om det. Det jeg sier til pasientene har en annen troverdighet, mener hun.
Solveig tror at det viktigste hun kan bidra med inn i psykiatrien er håpet om at det går an å bli frisk igjen.
- En av pasienten sa det til meg: «Du er et håp bare ved at du er her».
I møte med en tidligere behandler fikk hun høre at det var godt å se henne frisk. «Da ser vi at det vi gjør, fungerer», sa vedkommende.
- Jeg mangler jo fagkompetanse, men mener like fullt at jeg har en annen kompetanse. Jeg har levde erfaringer og kan være en god rollemodell. Jeg kan gi håp og bidra til å utvide perspektivet til pasientene.
Hun kjenner seg sterkere enn noen gang, og er opptatt av å bruke det som var vondt til noe godt.
- Jeg hadde aldri trodd at det jeg gjennomlevde skulle føre til noe godt. Man kan være lykkelig uten å være perfekt. Ekte lykke er rett og slett et biprodukt av å gjøre andre lykkelig, sier hun.
Ragnhild Andersland, en av veilederne hennes ved distriktpsykiatrisk senter, sier i en kommentar til Dagen at hun har stor tro på det Solveig og andre medarbeidere med brukererfaring kan bidra med inn i psykiatrien.
- De har en kjempeviktig erfaring, og den må anerkjennes som en kompetanse. Solveig kan formidle håpet om at det går an å bli frisk. Det er noe vi ikke kan gi, sier hun.
- Psykisk syke er vanlige mennesker som er sterke, men de er gjerne ikke så flinke til å ta vare på seg selv, sa Solveig i et intervju med en Askøyværingen nylig. Der ble hun intervjuet sammen med en i klassen, som også har bakgrunn fra psykiatrien. I intervjuet snakker de åpent om psykisk helse, et tema de mener er tabubelagt.
- Folk ser ikke nyansene. Enten er du gal. Eller så er du normal, sier klassevenninnen.
Valgte åpenhet
Det tok en stund før Solveig våget å være åpen med hva hun strevde med. Etter første innleggelse i 2005 ble det mye snakk, og det var vanskelig å skulle holde det hemmelig. Men nå ønsker hun å være åpen, for å alminneliggjøre psyksisk sykdom og, om mulig, senke terskelen for å snakke om det.
- Sannheten er at det psykiske problemer kan ramme alle - en eller annen gang i livet. Jeg trodde aldri det skulle skje med meg, jeg som alltid sto på og hadde mange jern i ilden. Men nå vet jeg at en som er psyksisk syk ikke er svak, men heller en som har vært sterk for lenge, sier hun.
Dagen