Sommerleir som forandrer liv

Hver sommer får over 3000 fattige barn fra Øst-Europa et møte med Jesus og en opplevelse som setter spor.

Publisert Sist oppdatert

I over 20 år har organisasjonen Misjon uten grenser gitt fattige barn fra Øst-Europa muligheten til å dra på sommerleir.

Hvert eneste år deltar mellom 3 og 4 000 barn på 45 sommerleirer fordelt på 18 leirsteder i seks av Europas fattigste land: Albania, Bosnia/Hercegovina, Bulgaria, Moldova, Romania og Ukraina. Rundt 400 frivillige er med som ledere.

– Barna vi jobber blant lever under ganske kummerlige forhold. Mange av dem har også mye plikter og ansvar hjemme og blir for tidlig voksne. En del har også foreldre som svikter, forteller kommunikasjonsleder i Misjon uten grenser, Roar Åkre.

Han forteller at mange barn får lite oppfølging hjemme og har hele sin livsutfoldelse innenfor et svært lite nærområde.

– Det skaper noen begrensninger i utfoldelse og mange blir motløse og ser ikke håp. Med sommerleirene har vi muligheten til å ta dem ut av det livet og gi dem en opplevelse som bryter veldig med det de er vant til.

Åkre forklarer at målet med leirene er at barna skal bli sett, få lov å være barn, få spise seg mette, leke og være med venner omgitt av trygge voksne som ser hver enkelt deltaker.

Forlatt av mor

En av disse barna er Ela fra Romania. For henne var det beste på sommerleiren alle vennene hun fikk.

– Vi gikk lange turer og kunne prate sammen om alt mulig. Vi hadde det gøy hele tiden. Da vi måtte reise, ville jeg bare gråte, forteller Ela på Misjon uten grensers nettsider.

Hun bor med sin arbeidsløse far i en landsby med 80 prosent arbeidsledighet. Moren til Ela valgte å forlate datteren.

– Det var i grunnen helt greit, hun slo meg jo bare og ropte til meg. Jeg ble ikke sint eller noe, jeg ville bare komme meg på skolen så fort som mulig. Jeg liker ikke å bli hengende etter, sier Ela om at moren dro, uten planer om å komme tilbake.

Å delta på sommerleir ble en stor opplevelse for Ela. Der fikk hun erfare at det finnes håp midt i det håpløse.

Betyr veldig mye

Åkre forteller at de får mange tilbakemeldinger om hvor mye det betyr for barna å få komme på leir.

– De har fått en liten flik av himmelen og det er alltid trist å måtte dra hjem igjen.

Sommerleirene er en del av et større arbeid Misjon uten grenser driver i flere land i Øst-Europa.

– Veldig mange av disse barna er inne i fadderordningene våre og får også støtte når de er hjemme. Mange av de frivillige kommer fra lokale menigheter som vi arbeider veldig tett med. De får en spesiell kontakt med barna på leir som de tar med seg tilbake, forteller Åkre.

Misjon uten grenser er også tydelige på at de ønsker at barna skal bli kjent med Jesus på leirene.

– Vi ser at det er en kraft i det som har større potensiale til forandring enn det meste annet, sier Åkre.

Får langvarige virkninger

Roar Åkre er ikke i tvil om at sommerleirene i tillegg til å gi gode opplevelser der og da får positive virkninger også på lang sikt.

– Vi hører fra foreldre som forteller at de har fått hjem barn som er blitt totalt forandret etter 10-12 dager på leir. Vi tror ikke leir forandrer alt, men kombinert med arbeidet vi har i lokalmiljøene skaper leiren en utskytningsrampe som skaper forandringer som kan utvikles videre, sier han.

Også barnas tro utvikles på leir.

– Vi opplever at barn ønsker å bli bedre kjent med Jesus. Akkurat som i Norge kan en leir ha stor betydning for barn og unges utvikling av tro. Barna får gode og sterke opplevelser med tanke på å velge å gå videre med Jesus, sier kommunikasjonslederen.

Misjon uten Grenser tror dette er med å skape forandring både hos barna, i familiene deres og i samfunnet.

– Vi har sett eksempler på at foreldre blir korrigert og inspirert av barna når det gjelder hva som er greit å gjøre som kristne. Foreldre kommer gjerne til de lokale menighetene når barna har gått løypa først. Det synes vi er gøy, avslutter Åkre.

Powered by Labrador CMS