Sør-Afrika tar Israel til FN-domstolen med anklager om folkemord i Gaza
Sør-Afrika anklager Israel for å begå folkemord på palestinere i Gaza og ber FN-domstolen i Haag beordre stans i krigføringen. Israel avviser anklagene.
Israel benekter anklagene fra Sør-Afrika om at landet har brutt sine forpliktelser i Folkemordkonvensjonen. Den sørafrikanske hastebegjæringen til ICJ ble levert inn fredag, opplyser landets utenriksdepartement.
– Israel har siden 7. oktober mislyktes i å forhindre folkemord og unnlatt å straffeforfølge direkte og offentlig tilskyndelse til folkemord, sier departementet.
Ifølge uttalelsen er Israel delaktig i handlinger mot det palestinske folk som tilsvarer folkemord. Sør-Afrika ber ICJ komme med en midlertidig forføyning der Israel beordres til å innstille sin krigføring i Gaza. Et rettsmøte for å behandle kravet ventes å skje i løpet av de neste dagene eller ukene.
«Blodanklager»
Israel reagerer kraftig og beskriver folkemordanklagene som grunnløse.
– Israel avviser med vemmelse blodanklagene som spres av Sør-Afrika og deres begjæring, sier talsmann Lior Haiat i det israelske utenriksdepartementet i en uttalelse.
– Israels er forpliktet til folkeretten og handler i tråd med den og retter den militære innsatsen ene og alene mot terrororganisasjonen Hamas og de andre terrororganisasjonene som samarbeider med Hamas, heter det videre.
Den internasjonale domstolen (ICJ) er FNs viktigste dømmende organ. Bare stater kan bringe en sak inn for domstolen, som anvender folkeretten til å avgjøre strider mellom stater.
Over 21.500 mennesker er drept på Gazastripen siden krigen mellom Israel og Hamas brøt ut 7. oktober, ifølge helsemyndighetene som kontrolleres av Hamas.
Det tilsvarer nesten 1 prosent av befolkningen. I tillegg er tusenvis savnet i ruinene av bombede bygninger, og hver fjerde innbygger opplever ifølge FN katastrofal hungersnød. 85 prosent av innbyggerne er drevet på flukt.
I Haag-begjæringen sier Sør-Afrika også at Israel har handlet med den «påkrevde spesifikke hensikt å ødelegge palestinerne i Gaza som en del av den bredere palestinske nasjonale, rasemessige og etniske gruppen».
Sør-Afrika har vært en krass kritiker av den israelske krigføringen. Landets folkevalgte besluttet i november å stenge Israels ambassade i Pretoria og kutte alle bånd inntil en våpenhvile er på plass.
Apartheid-sammenligning
Sør-Afrika har støttet palestinernes krav om en egen stat i israelskkontrollerte områder i flere tiår. Myndighetene har sammenlignet palestinernes skjebne med den svarte flertallsbefolkningens situasjon under apartheidregimet. Israel har hardnakket avvist alle anklager om apartheid.
Også Amnesty International, Human Rights Watch og den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem har konkludert med at Israels behandling av palestinerne i de okkuperte områdene faller inn under FNs definisjon av apartheid, nedfelt i den såkalte apartheidkonvensjonen fra 1973.
Sør-Afrika sier de nå har bedt ICJ om å snarlig erklære at Israel har brutt sine forpliktelser i Folkemordkonvensjonen og snarlig må slutte med alle handlinger og tiltak som bryter med disse forpliktelsene.
Sør-Afrika kan bringe saken inn for ICJ siden begge land har undertegnet konvensjonen. Israel ratifiserte Folkemordkonvensjonen allerede i 1950, Sør-Afrika først i 1998.
Dersom ICJ behandler saken, ventes prosessen å vare i flere år. Domstolens kjennelser er bindende, men de respekteres ikke alltid. I mars 2022 beordret ICJ Russland til å stanse sine angrep i Ukraina, men den russiske invasjonskrigen har siden fortsatt.
– Viktig mulighet
Sør-Afrika ba allerede i november Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som også ligger i Haag, om å etterforske Israels handlinger i Gaza. ICC straffeforfølger til forskjell fra ICJ enkeltpersoner for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.
Balkes Jarrah i Human Rights Watch (HRW) sier Sør-Afrikas sak i ICJ er en viktig mulighet for domstolen til å vurdere Israels handlinger opp mot Folkemordkonvensjonen.
Israelske tap
Israel har avvist verdenssamfunnets krav om våpenhvile og hevder at det bare vil tjene Hamas, som statsminister Benjamin Netanyahu sier skal knuses.
Israels nærmeste allierte USA har offentlig bedt Israel trappe ned krigføringen, men hittil har ikke Israel vist noe tegn til å gjøre det.
Israels angrep på Gaza ble utløst av Hamas' storstilte terrorangrep på Israel 7. oktober. Minst 1139 mennesker ble drept i Israel, blant dem 334 israelske soldater og 57 politifolk, de øvrige sivile. 250 mennesker ble tatt som gisler, hvorav over halvparten fortsatt befinner seg på Gazastripen.