Sørafrikansk moské inviterer homofile med til bønn
En moské i Cape Town i Sør-Afrika høster både ros og storm for å åpne dørene for homofile. Initiativtakeren har alt fått de første drapstruslene.
Dette stopper imidlertid ikke briten Taj Hargay som står bak Den Åpne Moské i Wynberg i Cape Town.
Mens radikal, voldelig islam er på fremmarsj i Afrika og Midtøsten og ulike muslimske grupper står steilt imot hverandre rundt om i verden, forsøker noen muslimer aktivt å bygge bro mellom parter med helt ulikt utgangspunkt.
Sunnier, shiaer og andre grupper enes ikke om hva som er den rene og sanne muslimske lære. Men ikke ulikt brytningene i - og mellom kristne kirkesamfunn, er det også sterk kniving mellom konservative og liberale retninger innenfor islam.
Rop om reformer
Det er en historisk begivenhet når Den Åpne Moské i disse dager profilerer seg og ber homofile komme til fredagsbønnen.
Den Åpne Moské åpner bokstavelig talt dørene for troende fra alle muslimske retninger, og det faktum at homofile særskilt inviteres, oppfattes av enkelte nettkommentatorer som svaret på et rop om etterlengtede reformer innenfor islam.
Motstanden mot homofili er allment stor blant muslimer, men i land som USA, Canada og India er det kjent at muslimer kan leve som - og stå fram som homofile.
Det er første gang i Sør-Afrika at en moské åpent sier at homofile er ønsket til fredagsbønnen, og ikke uventet er dette kontroversielt. Moskeen i Cape Town, på Afrikas sydligste spiss, har derfor møtt mye motbør fra flertallet av muslimer i byen.
Drapstrusler
I samtale med BBC sier den britiske muslimske akademikeren Taj Hargey at Den Åpne Moské skal være et sted for «frisinnede mennesker», og at målet er å være en motkraft mot såkalt radikal islam.
– I Sør-Afrika var det for 20 år siden en fredelig revolusjon som førte landet fra apartheid til demokrati. Vi trenger nå en tilsvarende utvikling på det religiøse området, refereres Hargey i Huffington Post.
Han oppfordrer ikke bare homofile til å komme i moskeen, men også til å stå fram med sin legning.
I tillegg vil kvinner få anledning til lede fredagsbønnen, også dette en ganske uvanlig hendelse i de fleste moskeer rundt om i verden og et brudd med lange tradisjoner.
Dermed er diskusjonene i gang, og brobygging ser foreløpig ikke ut til å være det mest synlige resultatet av Hargeys prosjekt.
Daily Telegraph i London melder at Hargey, som er bosatt i Oxford i England, allerede har mottatt de første drapstruslene etter sitt initiativ.
60-åringen lar seg likevel ikke skremme og sier til Daily Telegraph:
– Når du kommer til moskeen, spør jeg deg da hvem du lå med i natt? Nei, jeg har ikke noe med hvem du ligger med.