Søreide kritiserer Israels svartelisting av nordmenn
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har tatt opp svartelistingen av Palestinakomiteen og andre organisasjoner med den israelske regjeringen.
– Det er svært uheldig at nordmenn som kommer for å følge opp ulike programmer og bistandsprosjekter har blitt eller kan risikere å bli nektet innreise til Israel, skriver hun i en epost til NTB mandag.
Utenriksministeren er for tiden på besøk i Israel og de palestinske selvstyreområdene.
– Vi har den siste tiden sett at representanter for sivilt samfunn fra flere land, inkludert fra USA, har blitt nektet innreise til Israel. Norge stiller seg kritisk til dette, og har gitt uttrykk for det til israelske myndigheter. Senest i går tok jeg dette opp med statsminister Benjamin Netanyahu, og jeg gjentok det i dag i møtet med ministeren for regionalt samarbeid, opplyser hun.
SVARTELISTE: Søndag publiserte Israel listen over organisasjoner som ikke har adgang til landet på grunn av sin støtte til boikott-bevegelsen. *Les saken her: http://bit.ly/2m39w6JPosted by Dagen on 7. januar 2018
– Overrasket
Søndag offentliggjorde Israel en liste med 20 organisasjoner som ansees å oppfordre til boikott av Israel, stans av investeringer og sanksjoner mot Israel. Medlemmene av organisasjonene på den såkalte BDS-lista blir altså nektet innreise av israelske myndigheter.
Søreide sier hun er overrasket over offentliggjøringen.
– Vi vil fortsette, sammen med andre berørte land, å ta opp vår kritikk av denne praksisen med israelske myndigheter. Vi kommer også til å fortsette å ta opp enkeltsaker.
Tar opp UNRWA-støtte
USAs trusler om å holde tilbake midler til FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA er nok et tema i møtene utenriksministeren har med israelere og palestinere. Hun opplyser at dette er noe hun også vil diskutere med amerikanske myndigheter.
Fra Israel og de palestinske selvstyreområdene reiser Søreide til Washington, der hun og statsminister Erna Solberg skal møte president Trump og utenriksminister Tillerson til samtaler i Det hvite hus.
– UNRWA er viktig fordi organisasjonen leverer grunnleggende tjenester som helse og utdanning til palestinske flyktninger på Vestbredden, Gaza, Jordan, Libanon og Syria. Det internasjonale samfunnet har bestemt at disse oppgavene skal håndteres av UNRWA i påvente av at flyktningspørsmålet blir løst som en del av en forhandlet tostatsløsning mellom israelerne og palestinerne. Organisasjonen spiller en vesentlig rolle for stabiliteten i regionen, sier Søreide.
I 2017 ga Norge 125 millioner kroner i kjernestøtte og 95 millioner kroner fra den humanitære bevilgningen til UNRWA, opplyser hun. Norge leder også giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), som koordinerer den internasjonale bistanden til palestinerne.
(©NTB)