– Søren heller om nettaviser skal ha en større plass i livet mitt enn Guds ord
Det tenkte Tore Nesvåg, som valgte å ta et oppgjør med egen tidsbruk.
Du kjenner deg kanskje igjen: De skjulte kvarterene, der du sitter på mobilen og skroller, beveger det fra et nettsted til et annet, fra app til app. Og kanskje kjenner du på en liten tomhet etterpå. Hvorfor bruker jeg tid på dette?
En vanlig nordmann bruker i snitt tre timer på internett daglig. En av tre aktive kristne åpner Bibelen minst fem ganger i uken. Resten bruker mindre tid på lesing i Skriften.
Tore Nesvåg, barne- og ungdomsarbeider i Indremisjonsforbundet i Rogaland, skvatt til da han for en del år siden begynte å tenke på hvordan han brukte tiden. Men spesiell kjenner han seg ikke.
– Alle gjør det. De som sier de ikke gjør det, lyver, sier Tore Nesvåg.
Snart ti år er gått siden han ble utfordret fra folk i menigheten.
Tidstjuv
Beslutningen ble tatt. Nå gjaldt det bare å finne en strategi for å komme gjennom alle bøkene i Skriften på tilmålt tid.
I en kort andaktsvideo, publisert på facebooksiden til bedehusforsamlingen Fredheim Arena i Sandnes, forteller Nesvåg om bestemmelsen og om hva han satt igjen med etter å ha kjempet seg gjennom Det gamle testamente.
– Min løsning var å lese når jeg kom hjem fra jobb. Jeg er ikke et morgenmenneske. Jeg har prøvd å stå opp og gå rett på bibellesningen, men det har aldri funket. Jeg tok i stedet et kvarter når jeg kom hjem fra jobb.
Siden har han lest gjennom hele Bibelen to ganger til, en gang på engelsk.
– Det positive er at du får den store sammenhengen, kronologien. Det negative er at du blir litt lei av samme type stoff over mange dager.
I 2019 leste han bare i Lukas-evangeliet, bare noen korte vers om gangen før han snakket med Gud, som han sier.
– Leser du Bibelen på nett eller papir?
– Papir. Det føles mer hellig, på en måte.
– Er kampen over?
– Nei, mobilen er fortsatt en tidstjuv av dimensjoner. Jeg har som mål å lese et kvarter i Bibelen hver dag, men klarer det ikke alle dager. I ferier kommer jeg ut av det. Da må en jobbe seg inn igjen i rytmen. I perioder går det greit, til andre tider kan det kjennes som et ork.
– Hvor er mobilen når du leser i Bibelen?
– Et stykke unna - og på lydløs. Vibrerer den, så lar jeg den ligge når jeg leser i Bibelen. Det går fint.
Konkurranseinstinkt
Mens en nordmann gjennomsnittlig bruker bortimot tre timer hver dag på nettet, sier Nesvåg at han er «over snittet».
– Det er viktig å være på nett for å holde seg oppdatert, og jeg er på nett på jobb. Selvsagt bruker jeg mye mer tid på nettet enn på å lese i Bibelen. «Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg,» sier Paulus. Bibelen skal være viktigere i livet mitt enn nettet.
– Hva er ditt beste råd til folk som opplever at nettet stjeler tiden som bibellesningen skulle hatt?
– Gjør det sammen med andre. Hold hverandre ansvarlige. Litt konkurranseinstinkt kan også være bra.
Unge menn
I 2019 brukte gjennomsnittsnordmannen 178 minutter eller nærmere tre timer på internett hver dag. Det viser Statistisk sentralbyrås mediebruksundersøkelse fra 2019. Økningen i nettbruk er på én time sammenlignet med 2014.
I Dagens store undersøkelse blant aktive kristne oppgir en av tre at de leser Bibelen minst fem dager i uken. Fire av ti oppgir at de leser en til fire ganger i uken, mens nesten en av fire krysser av på at de leser sjeldnere enn én gang i måneden.
Hans Johan Sagrusten, Norges eneste med tittelen bibelbrukskonsulent, viser til en annen undersøkelse, gjort da Bibelselskapet fylte 200 år i 2016, gjort av KIFO. Den viser at det er mest eldre menn og kvinner som leser Bibelen, men jevnt over er kvinner mer trofaste bibellesere enn menn.
Så går det nedover med bibellesningen helt til du kommer til folk i 20-årene. Da er det en gruppe unge menn som leser mer i Bibelen enn jevnaldrende kvinner.
– Hva er forklaringen?
– Det vet vi ikke, men en mulig forklaring er at Bibelen er blitt tilgjengelig på digitale plattformer og at unge menn er de som er raskest med å omfavne ny teknologi.
Har et svar
Sagrusten er teolog, bibeloversetter og har bibelbruk som jobb i Det norske bibelselskap. For et par år siden skrev han boka «Rik bibelbruk», og de siste årene har han reist land og strand for å inspirere til økt bibellesning.
Men selv landets eneste bibelbrukskonsulent kjenner at mobilen kan friste mer enn bøkene i Det gamle og Det nye testamente.
– Samtidig legger jeg merke til at da jeg var ung, leste jeg Bibelen på en måte som ligner på den jeg leser på nett i dag. Jeg «surfet», fulgte linker - bibelhenvisningene nederst på sidene - som bragte meg fra sted til sted innenfor samme tema.
Når Sagrusten besøker kristne menigheter og forsamlinger, er konkurransen fra nettet og mobilen et tema som går igjen i spørsmålene.
– Folk er veldig opptatt av det og ønsker tips til gode rutiner for bibellesning. Jeg merker en veldig interesse for det i norske kirker og bedehus.
– Har du et enkelt svar?
– Felles bibelbruk! Les Bibelen sammen med andre. Å lese alene i en bok, på en telefon eller en skjerm, er en veldig vestlig måte å lese Bibelen på. Vi har mye å lære av kristne i andre land, særlig i sør og øst, når det gjelder å lese Bibelen i felleskap, sier Sagrusten.
Han har sett med egne øyne hvordan kinesiske kristne kommer sammen - noen steder hver kveld - for å lese Bibelen.
– Jeg håper norske kristne lar seg inspirere av dette, sier han.