– Sørgelig at regnbuen er blitt kapret

Kirkemøtemedlem Rikke Kopperstad mener kristne bør bruke regnbuen med stor 
frimodighet. – Den er Guds løfte om trofasthet, 
sier hun. Hun får støtte av teolog.

Publisert Sist oppdatert

– Tør jeg bruke regnbuen som symbol i forkynnelsen nå i disse tider?

Det spørsmålet fikk Rikke Kopperstad nylig av en forkynner som lurte på hvordan hun nå skal forholde seg og om hun i det hele tatt bør bruke regnbuen som symbol i kristen forkynnelse.

Kopperstad er klar i sitt svar og tale.

– Vær frimodig og ta regnbuen tilbake.

Frimodig regnbue

Rikke Grevstad Kopperstad sitter i Kirkemøtet som representant for Møre og er blant forkjemperne for det klassiske synet på ekteskapet.

– Jeg mener likekjønnet ekteskap er en etterligning av det bibelske ekteskapet og ikke kan legitimeres med ett eneste bibelvers. På samme måte er regnbuen som brukes av homobevegelsen en etterligning av den opprinnelige regnbuen, sier Kopperstad.

Hun understreker at regnbuen ble skapt av Gud og gitt mennesket som et hellig paktstegn.

– Den opprinnelige regnbuen består av syv farger, mens regnbuen som brukes i homobevegelsen og innen New Age har kun seks farger og symboliserer noe annet. Denne mangler fargen indigo som representerer Jesu Kristi majestet.

– Dette er en viktig forskjell mange ikke er klar over, og tenker at homobevegelsen har kuppet regnbuen. Ikke få er derfor tilbakeholdne med å bruke regnbuen i disse tider, nettopp fordi den settes inn i sammenheng med noe de ikke kan stå inne for, utdyper hun.

Frimodighet

På spørsmålet om hva hun tenker dersom Åpen Folkekirke hadde tatt fargen indigo inn i regnbueflagget, har hun ingen kommentar. I stedet oppfordrer hun alle kristne til å sette seg inn i hva Bibelen sier om regnbuen.

Ifølge Kopperstad blir hun ekstra oppmerksom når hun ser regnbuens farger.

– Jeg er nok litt på vakt. Når folk bruker et regnbuefarget skjerf, andre klesplagg eller effekter lurer jeg alltid på hva de prøver å fortelle. Sånn har det blitt, dessverre.

– Guds ord er kilden for all sannhet. Mitt anliggende er å løfte fram det gode som Gud har gitt oss, og ikke tulle med det. Jeg vil oppmuntre og oppfordre kristne til å ta tilbake og bruke regnbuen som Gud har gitt oss kristne som et løfte om hans trofasthet. Den er et nydelig himmeltegn som alle ser. Derfor er det viktig å snakke om Guds trofasthet og hva regnbuen symboliserer i kristen kontekst, sier hun.

– La oss ta regnbuen tilbake i sin ekte og opprinnelig form, oppfordrer Rikke Kopperstad, Møre-medlem i Kirkemøtet.

– Fantastisk symbol

– Det hun skriver i innlegget både kan og vil jeg skrive under på, sier Rantrud og fortsetter:

– Regnbuen er et fantastisk symbol, og allerede i Noah-beretningen står det at regnbuen er paktstegnet mellom Gud og alt levende på jorden. Derfor synes jeg det er sørgelig at regnbuen som symbol har blitt kapret av egentlig noe helt annet. Det er først i senere tid at homobevegelsen har tatt til seg regnbuen som sitt fremste symbol, og hvorfor de bruker akkurat regnbuen er vanskelig å si, bemerker han.

Reduserer regnbuen

Når det gjelder de enkelte fargene i regnbuen, er ikke Rantrud like tydelig som Kopperstad om de enkelte fargenes symbolikk.

– Så vidt jeg vet er det ingen utferdighet symbolikk om regnbuen og fargene. Men tanken om at regnbuen og fargene representerer en forbindelse mellom kjønnene, er en altfor snever og trang symbolikk. Jeg kan ikke se en bro fra kjønnene over til den symbolikk som regnbuen har i Bibelen. For meg blir det veldig kunstig. Slik sett vil jeg si at homobevegelsen har redusert innholdet i regnbuens flotte symbolikk som er pakten mellom Gud og alt levende på jorden.

Forstår kristenvegring

– Er man i mot homofilt samliv, skjønner jeg godt at man vegrer seg for å bruke regnbuen som symbol i forkynnelse. Det er vanskelig, eller kanskje umulig å komme utenom at regnbuen og -flagget i dag vil assosieres med homokamp og frigjøring, bemerker han.

I januar 2016 ble Sandaker-Nielsen valgt inn som leder for Oslo Bispedømmeråd. Måneden etter ble han valgt til leder av Åpen Folkekirke. Som en av biskop Kvarmes nærmeste medarbeidere, er han den første åpne homofile i et så fremtredende kirkelig lederverv.

Stiller seg ikke bak

Ifølge lederen for Åpen Folkekirke representerer regnbuen Guds løfter, håp og fremtid.

– For meg og flere med meg, representerer regnbuen håp og samhold. Som symbol har den vært identitetsskapende og en hjelp til å motstå undertrykking og synliggjøre mangfoldet. Regnbuen som et symbol på mangfold, uten å inkludere homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, blir for meg ekskluderende og ikke noe jeg vil stille meg bak.

Konstruert skille

– Å gjøre et poeng ut av forskjellen på en regnbue med seks og syv farger blir å lage skillelinjer og en uenighet jeg ikke tror eksisterer. Å si at en regnbue symboliserer Gud og en annen symboliserer mennesket, blir en konstruert symbolikk. Det viktigste er at regnbuen er et bibelsk og kristent symbol som homofile og lesbiske også har brukt i sin frigjøringskamp. Åpen Folkekirke kommer ikke til å gå inn for å endre eller justere regnbueflagget for å stemme overens med symbolikken Kopperstad skisserer, sier Sandaker-Nielsen.

Powered by Labrador CMS