Sørlandspastor sier opp etter menighetsuro
Da den profilerte pastoren Kai Johansen varslet store endringer i Sørlandskirken i 2010, skapte det uro og mange forlot menigheten. Nå går han selv.
Kai Johansen har varslet den pinsekarismatiske menigheten sin om at han kommer til å si opp stillingen som pastor. De 400 medlemmene ble informert for to uker siden og meldingen utløste sterke reaksjoner.
– Det var mye gråt, forteller Arne Haugland, nestleder i lederrådet.
Endret profil
Menigheten ble etablert i 1989 av Kjell Haltorp. I 2002 tok Kai Johansen over som pastor sammen med sin kone Stina. Han endret da navn fra Sørlandet bibel og misjonssenter til Sørlandskirken. Johansen hadde allerede vært med i menigheten i ti år. Menigheten endret møtetidspunkt og møteprofil, la ned radio-og tv-driften og profilerte seg i byen med sponsing av fotballag, julekonserter i Arendal kulturhus og store arrangement for ungdom, ifølge en masteroppgave skrevet av Peter Halltorp. Menigheten opplevde først stagnasjon, men begynte snart å vokse igjen. Fram mot 2010 var det en jevn økning i medlemstallet, til Kai Johansen lanserte begrepet «restart». I et intervju med Vårt Land i 2010 forklarer han begrepet slik: «Når en datamaskin begynner å jobbe tregt, tar man en restart. Da fjerner man programmer og dokumenter som bremser maskinens kraft. Deretter legger man inn programvare som fungerer. Det er det samme vi gjør».
Flere skal ha opplevd at de var uønsket i menigheten, og meldte seg ut, og lokalavisen Agderposten hadde flere kritiske oppslag om utviklingen.
LES OGSÅ: - Jesus ville bodd i campen
Oppgjør i menigheten
I en tale fra 23. mars i år stiller Kai Johansen følgende spørsmål i en tale: «Tror du Jesus kom for å underholde oss, og gi oss gode opplevelser, eller for å kalle oss til omvendelse fra synd og til hans nåde»?
Over flere år har Sørlandskirken samarbeidet tett med Magnus Pärsson og United Church i Malmø. I et intervju med Dagen tidligere i år forteller Pärsson om omfattende endringer i menigheten som kostet dem flere hundre gudstjenestebesøkende.
Les intervjuet med Magnus Pärson HER
– Vi fant rikdommen i vår reformatoriske arv. Vi fikk en frisk og ny oppdagelse av de fem reformatoriske standpunktene: Skriften alene, Kristus alene, nåden alene, troen alene og Guds ære alene, sier han i intervjuet.
Ønsket ikke oppsigelse
– Sørlandskirkens «restart» ligner mye på prosessen i Malmø. Er det uenighet mellom Johansen og lederrådet om hvilken retning menigheten skal ta?
– Hovedledergruppen, som tilsvarer menighetsråd og styre, ønsket at Johansen skulle fortsette som pastor. Det fins ingen fraksjon i menigheten som ønsket at han skulle si opp, sier Haugland. Sørlandskirkens forhold til United omtaler han som kjempevelsignelse.
– De har hjulpet oss å bygge identitet, og få en teologisk forankring. Samtidig er det viktig å ha i mente at United Malmø og Sørlandskirken er to selvstendige menigheter som til tross for god relasjon og gjensidig respekt, velger å se ulikt på enkelte områder, mener han.
Sykemeldt
Han presiserer at Johansen er sykemeldt, og at han formelt ikke kan si opp stillingen på nåværende tidspunkt. Den profilerte pastoren har imidlertid varslet at han kommer til å gjøre det.
– Hva er bakgrunnen for det, tror du?
– Det er nok flere grunner til at man velger å gjøre det. Å være pastor er utfordrende over tid, og Johansen har jobbet i menighet mer eller mindre hele sitt voksne liv. En del av pakken har gått på uenighet i forhold til teologi, men det har ikke vært fremtredende, mener han.
Rolig i «båten»
– Hva kommer dere til å foreta dere nå?
– Nå skal vi sitte helt rolig i «båten» og prøve å summe oss litt. Vi skal bruke tid på mennesker og skape en trygghet på at det ikke trenger å være en dramatikk når noen velger å slutte i en stilling. Det er selvfølgelig leit, for en menighet vil jo alltid være sterkt preget av pastoren. Målet er å hjelpe menigheten i prosessen som nå ligger foran.
Dagen har vært i kontakt med Kai Johansen, men han ønsker ikke å uttale seg fordi han er sykemeldt.