STOPPET: I forrige regjering bidro stortingsrepresentant Kjersti Toppe til å stoppe eggdonasjon. – Jeg kan ikke forstå at KrF kan tåle en liberalisering på dette området. På ett område må de sette foten ned.

Sp ber KrF stoppe eggdonasjon

Et flertall i Bioteknologirådet ønsker å tillate eggdonasjon. – Sett foten ned før saken kommer til Stortinget, sier Kjersti Toppe til KrF.

Publisert Sist oppdatert

Eggdonasjon er forbudt i Norge, mens sæddonasjon har vært praktisert siden 1930.

Tirsdag anbefalte ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig. De legger vekt på at det er et sterkt ønske fra mange barnløse om å likebehandle infertile kvinner og menn når det gjelder tilgang til donasjon.

Forslaget er fremmet av leder Kristin Halvorsen og Bente Sandvig.

Stoppet

Mens Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti satt i regjering, ivret de for å tillate eggdonasjon som et ledd i revideringen av bioteknologiloven. De fikk aldri Senterpartiet med på liberaliseringen og det ble derfor ikke noe av lovendringen.

Også den gang gikk et flertall i den daværende Bioteknologinemnda inn for å tillate eggdonasjon. Saken kom aldri til Stortinget. Senterpartiet satt den gang i regjering og stortingsrepresentant Kjersti Toppe bidro den gang sterkt til å stoppe eggdonasjon og annen liberalisering av bioteknologiloven.

Senterpartiet ute av regjering, og Toppe ber nå KrF innstendig om bruke sin samarbeidsposisjon til å sette ned foten.

– Jeg ber dem sette en stopper for saken før den kommer til Stortinget. Ta saken inn i samarbeidsmøtene med regjeringen. Lar de saken komme til Stortinget, er jeg redd den er tapt, sier Toppe.

Toppe mener at saken er mer åpen nå enn tidligere med en regjeringsplattform og en samarbeidsavtale som ikke stopper eggdonasjon.

– Jeg kan ikke forstå at KrF kan tåle en liberalisering på dette området. På ett område må de sette foten ned. Det må være smertelig for dem hvis også denne saken skal flyte forbi i stortingssalen. Jeg vil gjerne ha et samarbeid med KrF i disse sakene. Her er vi på linje, sier Toppe.

Reiser utenlands

Flertallet i Bioteknologirådet viser til at mange norske kvinner i dag reiser utenlands for å motta eggdonasjon.

En åpning for å gi tilbud om eggdonasjon her i landet vil likestille barn unnfanget ved donasjon av egg og sæd når det gjelder muligheten til å få vite hvem som er deres genetiske opphav, heter det i flertallets avgjørelse.

Flertallet stiller to krav til eggdonasjonen: De donerte eggene må være overskuddsegg etter prøverørsbefruktning. Og de donerte eggene befruktes med partneres sæd, slik at det er en genetisk forbindelse mellom barnet og én av foreldrene.

Bioteknologirådet er et regjeringsnedsatt rådgivende organ og gir nå råd til revideringen av dagens bioteknologilov.

Identitskrise

Et mindretall på seks i rådet fastholder et forbud mot eggdonasjon.

De viser til at kvinnen som føder et barn, gjennom hele menneskets historie har vært barnets genetiske mor, selv om hennes partner ikke nødvendigvis var barnets genetiske far.

Teologiprofessor Gunnar Heiene ved Menighetsfakultetet, som er i rådets mindretall, frykter at barn skal komme i identitetskrise.

– Å ha en genetisk mor og en sosial mor kan skape problemer med identiteten, sier Heiene.

Mindretallet mener at eggdonasjon kan bidra til en «ytterligere teknologisering og tinggliggjøring av reproduksjon».

De frykter også eggdonasjon er et skritt i retning av surrogati. Rådet har nå begynt diskusjonen om å tillate surrogati.

– Vi er redd for at eggdonasjon kan føre til et sterkere press i retning av surrogati, sier Heiene.

Mindretallet legger også vekt på at eggdonasjon er en mer belastende og ressurskrevende prosess enn sæddonasjon. Det er dermed et argument for at egg- og sæddonasjon ikke nødvendigvis skal likebehandles i lovverket.

– Må ikke være partners sæd

Enkelte i flertallet som sier ja til eggdonasjon, ønsker å stille færre betingelser for å tillate eggdonasjon. Men de har likevel sekundært bidratt til flertallsvedtaket med betingelser.

Fire medlemmer mener at eggdonasjonen verken trenger å være overskuddsegg fra prøverørsbefruktning eller at sæden skal komme fra kvinnens partner.

Tre medlemmer vil droppe kravet om at eggene skal være overskuddsegg etter prøverørsbefruktning. De vil derimot fastholde at eggene må befruktes med partneres sæd.

Verdidebatt

I februar krevde Toppe en verdidebatt før eggdonasjon og assistert befruktning skal vedtas. Toppe sendte i januar i år et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H). Høie svarte at det kommer en stortingsmelding med evaluering av bioteknologiloven.

Eggdonasjon

Bioteknologrådet har delt seg i spørsmålet om å tillate eggdonasjon.

Flertallet på ni som ønsker å åpne for eggdonasjon består av Petter Frost, Kristin Halvorsen, Arne Holst-Jensen, Torolf Holst-Larsen, Bernadette Kumar, Raino Malnes, Bjørn Myskja, Bente Sandvig og Fern Wickson.

Mindretallet på seks som vil beholde forbudet består av Inge Lorange Backer, Gunnar Heiene, Benedicte Paus, Sonja Sjøli, Nils Vagstad og Dag Inge Våge.

Kilde: Bioteknologirådet

Powered by Labrador CMS