Sp-politiker mener trosfriheten må vike når det blir konflikt med likestillingen
Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsens synspunkter kom fram i en debatt på Arendalsuka tirsdag.
Hun sitter i stortingskomiteen som skal behandle de nye tros- og livssynslovene. I en debatt på Arendalsuka tirsdag la hun ikke skjul på at spørsmål hvor likestilling og trosfrihet krysser hverandre, skaper hodebry i komiteen.
– Vi har hatt en del debatter hvor likestilling settes opp mot trosfrihet. Jeg må si at likestilling er kanskje vel så viktig som trosfrihet, sa Sem-Jacobsen i debatten på kirkeskipet i Arendal.
Advarer konservative
Senterpartiet er kjent for å være folkekirkens sterkeste forsvarer og opptatt av at kirken skal få nok bevilgninger til å kunne være aktiv i hele landet.
Sem-Jacobsen rettet også en advarende pekefinger mot at kirken skulle bli mer konservativ.
– Man bør ikke gå i mindre folkelig retning, for da blir sånne som meg ikke like opptatt av å hegne om folkekirken, sa Sem-Jacobsen.
Samfunnskontrakt
Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) sitter også i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
– Vi kan ikke ha demokrati uten trosfrihet, og trosfrihet uten demokrat. Vi skal hegne om kirken som spesiell ordning i vårt samfunn, sa hun.
Henriksen pekte på at en mulighet er å inngå en samfunnskontrakt mellom staten og trossamfunnene for å sikre at de ikke bryter menneskerettighetene, men uten å gå inn i detalj om hvordan den skal utformes.
– Bommer som samfunn
Etter debatten på kirkeskipet spør Dagen Sem-Jacobsen om hva hun mener med at likestilling er viktigere enn trosfrihet.
– Likestilling er et ekstremt høyt verdsatt mål for oss politikere. Det handler om menneskeverdet til kvinner. Hvis vi lar trosfriheten gå foran likestillingen, bommer vi som samfunn, sier hun.
– Men er ikke trosfrihet en grunnleggende menneskerettighet?
– Jo, men det er også det å være likestilt som kvinne. For at vi skal ha et godt samfunn må vi gjøre alt vi kan for å få til likestilling. Det er vel også en del av å være kristen.
– Mener du at likestilling trumfer trosfrihet?
– Personlig vil jeg mene det i noen tilfeller, i andre tilfeller ikke. Trosfriheten er veldig viktig for Senterpartiet.
– Hvilke saker mener du er så viktige?
– Det kan være hvis man ikke lar kvinner delta i arbeidslivet eller man ikke får være med å bestemme.
Statsstøtte i spill
– En del frikirker har eldsteråd som bare er for menn. Mener du at de skal miste statsstøtte?
– Jeg synes vi skal dialog med dem og synes Arbeiderpartiets forslag om samfunnskontrakt er interessant. Jeg er ikke glad i at man har noen styrer og råd uten kvinner.
Noen trossamfunn har opprettet egne styrer for administrative spørsmål hvor kvinner har plass, men menn sitter i eldsteråd som beholder det åndelige ansvaret.
– Det er i alle fall en bedre løsning, sier hun.
– Vil dere ta statsstøtte fra de som ikke har kvinner i styret?
– Vi har ikke diskutert det i partiet. Hvis det blir praktisert veldig diskriminerende overfor kvinner, bør vi diskutere om de skal få statsstøtte. Dialog er i alle fall første steg.
– Høy terskel
Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad sa at han har tro på et bredt forlik mellom partiene på Stortinget når de nye lovene skal gå gjennom. Breie forlik blir brukt i saker hvor det er viktig for politikerne at politikken ikke skal endres brått hvis det blir regjeringsskifte.
Ropstad kommenterte at debatten rundt statsstøtte er krevende.
– Det skal være en veldig høy terskel for å ta statstøtte fra noen. Det kan bidra til mer isolasjon, sa han.
– Et problematisk utsagn
Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd, var på kirkeskipet og hørte debatten. I en kort kommentar sier han at det er problematisk å si at likestilling er viktigere enn trosfrihet.
– Et trossamfunn skal kunne utpeke og velge ledere i tråd med sine egne standpunkt og teologi, sier han.