Spanderte torah-rull til 285.000 kroner

Da Børre Fevang (83) fra Drammen hørte om en jødisk skole uten torah-rull, kjøpte han like godt en til dem.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er åpen for å kjøpe en torah-rull til hvis det kommer ønsker, sier en begeistret Børre Fevang.

Familien Fevang har drevet med næringsvirksomhet i Drammen i flere generasjoner. Først med landhandel, deretter med kjøttproduksjon og utsalg, før de satset på eiendom.

Gavmild

Børre liker å være gavmild. Han tar frem bibelen som ligger på kontorpulten og leser høyt fra andre korinterbrev kapittel ni:

«Han strødde ut og ga til de fattige, hans rettferd skal alltid vare. Han som gir såkorn til den som skal så, og brød til å spise, han skal også gi dere såkorn og la det bære rikelig og la deres rettferdighet bære rik frukt. Dere skal ha rikelig av alt, så dere gjerne vil gi».

– Alle disse versene er like fine, sier Børre og peker opp mot himmelen og sier:

– Gud gav jo sin gave: Jesus.

Drikker olje

I vinduskarmen står et israelsflagg. På veggen henger det et bilde av Jesus i Getsemane og Jesus på korset sammen med flere familiebilder. I bokhyllen har han ulike bibeloversettelser og en flaske med olivenolje. Børre tar den ned for å vise.

– Denne oljen er fra Shilo. Stedet hvor arken stod før tempelet var bygget. Denne drikker jeg.

– Drikker du ren olivenolje?

– Ja, jeg tar en slurk hver morgen. Det er sunt både for tarmer og blod.

Ville sponse

Årsaken til at Børre bladde opp flere hundre tusen for en torah-rull var at han leste om skolen i bladet Karmel-Nytt. Han hadde akkurat begynt å abonnere på bladet. Skolen ligger i en jødisk bosetting i Samaria som ligger i den nordlige delen av Vestbredden.

– Det var en av de første avisene jeg fikk. Der stod det at en skole trengte en torah-rull. Da tenkte jeg: Dette må jeg sponse. Det har jeg råd til.

– Overveldende

Torah-tekstene, som i Norge gjerne er mer kjent som de fem mosebøkene, er skrevet for hånd på et 60 meter langt kuskinn. Børre og barnebarnet Andreas Fevang var til stede i bosettingen Ma'ale Efraim da de siste setningene ble håndskrevet i mars. Etterpå var det full fest.

– Det var storslagent. Helt overveldende. Jeg tenkte at de fikk penger til en rull og det var det. Men de hadde arrangert en stor fest hvor de sang, danset og blåste i shofarer. Det var bespisning og alt sammen. De serverte kosher-mat og drikke.

Guds ord

Børre understreker at også Jesus leste i en torah-rull.

– Etter at Jesus ble fristet i ørkenen kom han til synagogen i Nasaret. I min norske oversettelse står det at han leste fra «boken», sier han og peker på oversettelsen som er fra Norsk Bibel.

– Jeg har derimot lest i en engelsk oversettelse at det står «scroll», for det var jo en rull han leste fra. De hadde vel ikke bøker på den tiden.

– Hvorfor ville du gi dem en torah-rull?

– Det er Guds ord. Det lever både vi og Israelsfolket av. Torahen inneholder nesten hele Bibelen. Man kan lese om både Jesus og profetiene hvis man leser godt nok. Det er vår oppgave og plikt å formidle Guds ord til neste generasjon.

Er plagsom

Drammenseren ble en israelsvenn da han jobbet som frivillig i radiostasjonen til pinsemenigheten Filadelfia i byen på 90-tallet.

– Da intervjuet jeg mange om Israel. Blant annet ledere i Med Israel for fred og Kåre Kristiansen (tidligere leder i KrF, journ.anm). Det ble mye Israel i radioen.

– Hva betyr Israel for deg?

– Jeg snakker om Israel til de fleste. Israel er et av de beste tegnene på at Bibelen er sann.

Bygger skole

Torah-rullen er ikke det eneste Børre han spandert. Han har også gitt et betydelig beløp til skolebygg i bosettingen Alonei Shilo på Vestbredden. Pengene ble gitt via den norske organisasjonen Karmel-instituttet som til sammen har bidratt med flere millioner kroner til bygninger der. Pengene er brukt til både brakker, permanente hus, skolebygninger og infrastruktur.

Bosettingen er omstridt, også internt i Israel, og regnes som ulovlig av israelske myndigheter. I fjor ble noen eldre bygg i bosettingen revet, etter pålegg fra israelsk høyesterett.

– Spetakkel

– Synes du det er uproblematisk å gi penger til en slik bosetting?

– Ja. Det er uproblematisk fordi dette er det gamle Israel fra kong Davids tid. Samaria og Judea var også der som Jesus gikk. Jeg ser ikke noe galt i å støtte dette, sier Børre.

Han forteller at jøder og arabere samarbeider godt i området.

– Da vi var på tur hadde vi arabisk bussjåfør og jødisk guide. Guiden viste oss forskjellige bosettinger og hvordan de samarbeider. Israel levere både strøm, vann og moderne veier til området. Jødene lærer også araberne opp i dyrking av grønnsaker og frukt. De bor side om side, og merker ikke noe til dette spetakkelet som disse politikerne snakker om. De er gode venner.

Børre mener at Israel skal ha landet og har rett til å forsvare det.

– Vi må jo tro på profetordet vi som er kristne, selv om vi ikke vet nøyaktig hvor grensene skal gå. Nå har Israel til og med Trump og Pence på sin side. Og tenk at Netta vant Melodi Grand Prix med sangen sin. Det ser jeg nesten på som profetisk.

Powered by Labrador CMS