Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt driver hektisk valgkamp for å bli gjenvalgt. Her fra Folkemødet på solskinnsøya Bornholm, der statsministeren fredag talte og traff velgere. Foto: Thomas Lekfeldt/Reuters/NTB scanpix. NTB scanpix/REUTERS/Thomas Lekfeldt

Spennende innspurt i dansk valgkamp

Meningsmålingene tyder på et svært jevnt resultat når danskene går til valg torsdag. De siste dagene av valgkampen kan blir avgjørende for valgresultatet.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagers meningsmålinger viser nærmest dødt løp mellom rød og blå blokk. Ritzau Index, som er en sammenstilling av de siste 15 meningsmålingene, viser at de borgerlige partiene har 50,5 prosent av velgerne i ryggen, mens de to regjeringspartiene Socialdemokraterne og De radikale, samt deres støttepartier får 49,4 prosent.

– Den siste uken kan alt skje, særlig nå når det står nærmest uavgjort. Partilederne er trøtte, de sover kanskje bare fire-fem-seks timer. Når de nå går inn i uke tre av valgkampen er det sjanse for at de kan gjøre feil, og det kan være de små ting som kan være med å avgjøre valget, sier politisk kommentator Bjarne Steensbeck til den danske TV-avisen.

Steensbeck er ansatt som politisk kommentator i nyhetsavdelingen i Dansk Radio, og har også vært politisk redaktør i Berlingske Tidende.

Mirakel

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt 27. mai utlyste nyvalg, mente mange politiske eksperter at det skulle et mirakel til for at hun skulle bli gjenvalgt. Meningsmålingene spådde et klart valgnederlag, men etter av valget ble utlyst har den røde blokken gått fram på målingene og har innhentet mye av det blå forspranget.

Det har Venstre-leder og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen ansvaret for, ifølge en dansk kommentator.

– Det er ingen tvil om at det er han som er grunnen til at velgerne har skiftet mening, sier Casper Jensen i meningsmålingsinstituttet Megafon til nyhetsbyrådet Reuters.

Den tidligere statsministeren, som for ett år siden var nær ved å bli kastet som partileder som følge av økonomisk samrøre, ser ut til å ha et troverdighetsproblem. Han er blant annet tatt for å ha brukt Venstres penger til å dekke private utgifter.

Bjarne Steensbeck tror Thorning-Schmidt i den siste uken av valgkampen vil forsøke å sette fullt fokus på Løkke Rasmussen som person.

– Slik vil vi igjen få en debatt om lederskapet, sier Steensbeck til TV-avisen.

Da Thorning-Schmidt utlyste nyvalg satt hun to temaer øverst på dagsorden – lederskap og økonomien. Men valgkampen har blitt dominert av andre temaer, som innvandringspolitikken. Og den vil Venstre igjen forsøke å få til å bli et sentralt tema i de siste dager av valgkampen, mener Steensbeck.

Personvalg

Fredag var statsminister Thorning-Schmidt på det store Folkemødet på Bornholm. Ifølge statsministeren står valget 18. juni mellom nullvekst og tvilsomme skattelettelser eller en sikker vei for Danmark.

– Det er et valg mellom et eksperiment eller en stabil økonomisk kurs. Valget står også mellom om det er meg eller Lars Løkke Rasmussen som skal være statsminister, sa Thorning-Schmidt.

Hun avløste i oktober 2011 Løkke Rasmussen som statsminister etter at venstresiden fikk flertall i Folketinget. Det danske Folketinget består av 179 folketingsmedlemmer. 175 medlemmer velges i Danmark, to fra Grønland og to fra Færøyene.

Powered by Labrador CMS