Spent på kristnes situasjon i Nord-Korea etter toppmøte

Ledere for kristne organisasjoner i Norge med arbeid i Nord-Korea er spent på om møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un vil få noen konsekvenser for de kristne i landet.

Publisert Sist oppdatert

Kristne i Singapore, Korea og andre deler av verden ba om at møtet mellom den amerikanske presidenten Donald Trump og den nordkoreanske lederen Kim Jong-un vil føre til varig fred og stabilitet på den koreanske halvøya.

Ledere for organisasjoner som driver arbeid i Nord-Korea er positive til at det nå er opprettet en dialog mellom de to statsoverhodene. De uttrykker også uro for at ting skal skjære seg og forverre situasjonen for de kristne i landet.

– Først og fremst er det alltid positivt med dialog. Vi håper at ting skjer på en skikkelig måte. Fra vårt perspektiv er vi veldig avventende for å se hvor dette går hen. En frykt man kan ha er at handelsinteresser og økonomiske interesser blir viktigere enn menneskerettighetene. Atomnedrustning kan gjøre at en ikke ser på de undertrykkende mekanismene i landet, sier Kai Tore Bakke, leder for internasjonal avdeling i Stefanusalliansen.

– Forverring siste år

Bakke nevner Kina som et eksempel der statsledere har hatt et annet fokus enn hvordan befolkningen har det. Da Erna Solberg var i landet, unngikk hun å ta opp menneskerettigheter under besøket.

– I Kina har man vært mer opptatt av å få til gode handelsvilkår enn å sette spørsmål ved menneskerettighetene i landet. Det var jo tilfellet med den norske statsministeren for noen år siden. Vi vet at spesielt det siste året har det vert en forverring av situasjonen for kristne i Kina. Og det er slike lignende prosesser vi er urolige for i Nord–Korea.

70.000 i konsentrasjonsleire

Stig Magne Heitmann, faglig leder for Åpne Dører, sier den politiske ideologien i Nord–Korea er styrt av en dyp religiøsitet. Om dette endrer seg, vil situasjonen for de kristne i landet bli bedre, ifølge Heitmann.

– De kristne i landet ligger lavest på rangstigen, men de er også kanskje de som følger med på dette med mest spenning. De lurer på om de kan få større frihet til å praktisere sin tro og om de 70.000 som sitter i konsentrasjonsleire blir sluppet fri. Forfølgelsen og lidelsen har vært så sterk. Om ting nå blir bedre, blir takknemligheten og lovprisningen enda større.

Han håper på at det på sikt blir åpnet for fellesskap mellom nordkoreanske og sørkoreanske kristne igjen.

– Vi i Åpne Dører har bedt for de i mange år. De kristne har lidd mye sammen med resten av befolkningen. Og landet er det landet i verden der det er vanskeligst å være kristen. Det er ikke uforståelig at verden stort sett har vært opptatt av atomtrusselen. Men jeg tenker mest på folket i landet som har lidd under en ideologi og et styre som har vært så ødeleggende og undertrykkende.

– Surrealistisk situasjon

Føreland sier at det som må komme i neste omgang er forholdene for menneskene i Nord–Korea.

– Vi får håpe de på sikt vil merke at menneskerettighetene, matvaresituasjonen og andre forhold blir bedre. Jeg håper at denne fredsprosessen fører til at sanksjonene opphører og at det igjen vil skape en positiv utvikling for folket. Vi ønsker også at de kristne i landet må få større frihet.

– Frykter sementering

For han er det viktig at det ikke bare stopper med en atomavtale, men at leveforholdene i landet blir bedre.

– Det er det som ligger på våre hjerter. På generelt grunnlag er dette med bistand med på å bryte ned fiendebildet på begge sider. Vi er overrasket over, men også positive til, at det nå skjer ting.

Han tror faren ved den nye avtalen kan være at Nord–Korea får sikkerhetsgarantier, noe som kan være med på å sementere det nordkoreanske diktaturet.

– Det er en bønn og et ønske fra vår side at landet åpner for mer åpenhet og mulighet til å formidle evangeliet. Dette med menneskerettigheter har ikke vært på dagsordenen ennå. Foreløpig er det det internasjonale sikkerhetsspørsmålet som kommer først, sier Føreland.

Powered by Labrador CMS