Spent på om det blir lettere å få status som universitet
VID-rektor Bård Mæland håper drømmen om universitet med kirkelig forankring kan få drahjelp fra ekspertgruppe.
En ekspertgruppe har vurdert kriteriene for å bli universitet. Kommende mandag skal de overlevere anbefalingene sine til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (SP).
Rapporten skal inngå i arbeidet med ny universitets- og høyskolelov. Kunnskapsdepartementet planlegger å legge denne fram for Stortinget neste år.
Avventer rapport
En av de som er spent på signalene, er rektor Bård Mæland ved VID vitenskapelige høgskole.
Som Dagen har skrevet om tidligere, har den diakonale høgskolen i flere år hatt planer om å få oppgradert status til universitet.
I dag er et av kravene at man må ha fire doktorgradsprogrammer for å oppnå dette.
— Om det blir en veldig stor reduksjon i antall programmer som kreves, eller en mellomposisjon, det er jeg spent på, sier Mæland til Khrono om den kommende rapporten.
VID ble etablert 1. januar 2016 gjennom fusjon av fire diakonale og kirkelige høgskoler. Med røtter helt tilbake til 1843 er den landets eldste private høyere utdanningsinstitusjon.
Tredje doktorgradsprogram
Mæland understreker at de legger til grunn at det skal være høye krav for å bli universitet. Men han mener kravet om fire doktorgradsprogrammer blir for krevende å oppnå og opprettholde.
I fjor sendte VID inn søknaden til sitt tredje doktorgradsprogram.
Ønsker ikke politisk styring
Høyskolen Kristiania ønsker ifølge Khrono å bli landets første uavhengige, stiftelseseide universitet og slik øke mangfoldet i den norske universitetssektoren.
Høgskolen i Innlandet har allerede sendt sin universitetssøknad, basert på dagens krav, mens Høgskulen på Vestlandet (HVL) planlegger å sende sin søknad i løpet av året.
Flere instanser har spilt inn til utvalget at de mener statusen som universitetet bør handle om kvalitet og ikke være politisk styrt.
Spørsmålet om politikkens rolle er et sentralt spørsmål for utvalget.
— I dag har den politiske behandlingen mer eller mindre vært sandpåstrøing av NOKUTs vedtak i form av en kongelig resolusjon, sa utvalgsleder Ingvild Marheim Larsen til Khrono i fjor.
Inviterte flere med
Bård Mæland har tidligere invitert andre kristne høgskoler med i en felles satsing på å bygge universitet.
Rektor Vidar L. Haanes ved MF - vitenskapelig høyskole avviste dette som aktuelt da Dagen skrev om saken i 2021. Heller ikke rektor Ingunn F. Breistein ved Ansgar høyskole i Kristiansand har planer om fusjon verken med VID eller andre.
Rektor Sigbjørn Sødal ved NLA Høgskolen var mer åpen:
– VIDs universitetsambisjoner er spennende, og det er hyggelig at VID vurderer NLA som en mulig partner. NLA Høgskolen har ingen konkrete planer om å gå inn i nye fusjoner i dagens situasjon, men er ikke fremmed for at det kan bli aktuelt på lengre sikt, skrev Sødal i en epost til Dagen.