Spent stemning blant ansatte i Normisjon

Normisjon må si opp folk. Tillitsvalgt rapporterer om usikkerhet og frustrasjon i forkant av det utvidede rådsmøtet.

Publisert Sist oppdatert

Den dårlige økonomien og oppsigelser av ansatte er et hyppig samtale-emne i lunsjen ved organisasjonens hovedkontor i Oslo. Det opplyser Marianne Næss Norheim, som er tillitsvalgt for de rundt 30 ansatte. Fredag deltar hun på det utvidede rådsmøtet sammen med over hundre tillitsvalgte, styreledere og ansatte.

Store grep

Dagen har i flere artikler denne høsten skrevet om de store underskuddene i Normisjon og om mulige årsaker til at det har blitt slik. Organisasjonen har et samlet underskudd på 67 millioner de siste fem årene og har meldt at de forventer å gå med rundt 23 millioner kroner i minus i år. Som et resultat av det vil folk miste jobben. Minst fem årsverk skal bort ved hovedkontoret i Oslo.

Rådsmøtet i dag blir det andre i organisasjonens historie. Styreleder Hallgeir Solberg begrunner det med at «grepene er såpåss store at de vil forankre dem bredt i organisasjonen».

I slutten av oktober varslet generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland at det internasjonale arbeidet skal på agendaen på møtet i dag.

– Det internasjonale arbeidet er blitt oppfattet som hovedkontorets arbeid, men det må eies av Normisjon rundt om i Norge, og da må alle enhetene få med medbestemmelse, sa hun.

Dagen har ikke fått tilgang til saksdokumentene til rådsmøtet, som er lukket for pressen.

Usikkerhet og frustrasjon

Marianne Næss Norheim er misjon- og prosjektkonsulent ved internasjonal avdeling. Hun forteller at folk er preget av den vanskelige situasjonen.

– Det er vanskelige prosesser å stå i. Det er en reell bekymring for i hvilken grad nedskjæringene vil påvirke arbeidet videre.

Næss Norheim har også tidligere vært gjennom en nedbemanning i organisasjonen. Det var i 2015. Da måtte fire slutte, og en fikk redusert stilling ved hovedkontoret.

– Det er ulike faser i en slik prosess. I starten vet man ikke hvem som må gå. Når det blir kjent, går vi over i en ny fase. Det er verst for de som mister jobben, men det får også konsekvenser for de som skal jobbe videre. Man får kanskje nye og flere arbeidsoppgaver og må reorientere seg.

Ønsker det beste

Som tillitsvalgt har hun hatt flere samtaler med folk. Noe av det som går igjen er at de ansatte ønsker at det skal gå godt for Normisjon.

– Selvsagt er de bekymret for jobben sin, men det mest fremtredende er at de ønsker det beste for organisasjonen. Så kan man jo spørre seg hva det er.

Hun forteller at mange er bekymret for kutt i det internasjonale arbeidet.

– Hvis vi må si opp lokalt ansatte i våre samarbeidsland, rammer det hardt. De har jo ikke noe sikkerhetsnett slik vi har i Norge.

Hun håper at rådsmøtet blir en god arena for gode drøftinger om veien videre og at de kan komme fram til konkrete forslag.

– Noe av det viktigste er å få til en større samhandling og sammenheng i Normisjon. I dag er de ulike regionene egne juridiske enheter, og trenden er at det blir stadig flere forsamlinger. Så langt har mange tenkt at det bare er hovedkontoret som er ansvarlig for det internasjonale arbeidet, men vi trenger at organisasjonen sammen bærer dette, samtidig som hovedkontoret fortsetter å være ansvarlig når det gjelder å kvalitetssikre arbeidet overfor våre partnere.

Gode på dialog

Christian Otto Ruge er leder i NOR-MAF, som er medlemsorganisasjonen for de ansatte i Normisjon. Til daglig er han teamleder i Acta - barn og unge i Normisjon. Også han merker at det rår en følelse av usikkerhet blant de ansatte.

Han forteller at en god gruppe med tillitsvalgte er involvert i prosessen. De har vært proaktive og har hatt tett dialog med ledelsen underveis.

Ruge berømmer dem for at de har vært flinke til å informere om situasjonen i allmøter med de ansatte.

– Vi har også hatt et par allmøter for de andre ansatte uten ledelsen til stede. Der har vi informert om prosessen fra vårt ståsted og gjort det klart at vi er tilgjengelige ved behov. Når det blir klart hvem som må gå, vil det nok være enda større behov for NOR-MAF og for andre tillitsvalgte i systemet, tror han.

Som ansatt i Acta jobber han i etasjen over hovedkontoret. De vil ikke bli rammet direkte i denne omgang.

– Folk er innforstått med at det må endringer til. Men akkurat nå befinner vi oss i en ventefase, sier han.

– Avhengig av hverandre

Kristian Bjørkhaug, regionleder i Hordaland, er blant de 107 som deltar på rådsmøtet i dag. Han reiser sammen med en styrerepresentant og en ungdomsleder.

– Vår region rammes ikke direkte i denne omgang, men vi påvirkes av den økonomiske situasjonen og skal være med og finne løsninger for organisasjonen fremover.

Han understreker at arbeidet i Norge og i utlandet er innbyrdes avhengige av hverandre.

– Vi må bruke ressurser på å bygge arbeidet i Norge slik at flere unge får møte Jesus og blir satt i brann for misjon.

– Hva er dine forventninger før rådsmøtet?

– Jeg har stor tro på at vi skal få til en konstruktiv samtale om hvordan vi skal arbeide sammen i tiden fremover. Vi må snakke om hvordan vi kan effektivisere arbeidet. Situasjonen er krevende, men det er viktig at vi også har et blikk på alle de gode tingene som skjer som et resultat av arbeidet vårt, hjemme og ute.

Utvidet rådsmøte

Holdes torsdag på Gardermoen. Der deltar over hundre tillitsvalgte, ansatte og styreledere.

Møtet er lukket for pressen. Mandatet er å drøfte og gi råd inn i omstillingsprosessen i Normisjon.

Powered by Labrador CMS