– Spesielt å være i Israel, nå som situasjonen er så spent
Da de hørte bombelyden og så røyken, løp de ned til bomberommet på hotellet der de befant seg.
Etter en måneds sommerskole i Israel er en gruppe studenter ved høgskolen NLA tilbake i Norge.
– Det var veldig spesielt å være i Israel, nå som situasjonen er så spent. For oss norske studenter som har vært trygge under studieoppholdet, var det merkelig å følge med på nyheter om bombing, raketter og kidnappinger. Alt mens vi bodde fint og spiste god mat, forteller 23 år gamle Charlotte Eidsvåg fra Haugesund.
Sammen med en rekke andre studenter fra Norsk lærerakademi i Bergen var hun i Israel som en del av studieløpet i religion. Hun har ikke vært i der tidligere, men reiser gjerne tilbake.
Les også: – Ikke det viktigste å forkynne om Israel
Løp ned i bombekjeller
NLA-studentene har vært i Jerusalem, Betlehem, Genesaret og Tel Aviv. De forlot sistnevnte dagen før et rakettangrep mot byen, men det hindret ikke Eidsvåg i å dra tilbake.
– Kjæresten min, Thomas, var på besøk, og jeg ønsket å følge ham til flyplassen. Mens vi var der gikk plutselig flyalarmen, uten at vi skjønte hva det var, forteller hun.
Først trodde paret lyden var en vanlig sirene, men da de hørte bombelyden og så røyken, løp de to ned til bomberommet på hotellet der de befant seg.
– På bakken utenfor hotellrommet sto det mange mennesker og stirret opp mot himmelen, men etter kort tid var livet på gatene tilbake til normalen. Det var rart å se hvor hverdagslig de lokale opplevde bombingen.
Usikre på hva de burde gjøre, løp Charlotte og Thomas ned til bomberommet, der hotellansatte ba dem om å forholde seg helt rolig.
– Først opplevde jeg situasjonen alvorlig, men etter hvert begynte vaktene å le og spøke med oss. Da ble stemningen mye lettere, forteller hun.
Les også: Israel-venner øker oppslutningen i Norge
Fint, men vondt
Tidligere i oppholdet skulle elevgruppen besøke Internasjonal politistyrke i Hebron for å se situasjonen på sitt verste, som Charlotte, sier.
– Som regel er Hebron trygt, men på grunn av kidnappingene som har skjedd i det siste, ble det vurdert for utrygt for oss å reise dit. På det tidspunktet var ungdommene ennå ikke funnet, og hvert hus ble raidet i jakten etter å finne dem, forklarer religionsstudenten.
Midt i dramatikken og det vonde, ser hun likevel noe positivt.
– Kidnappingene og all volden er helt grusom, men det som er fint i alt det vonde, er at jeg kan se hvor alvorlig de lokale har tatt situasjonen.
Før hun kom til Israel har 23-åringen kun hørt om tall og ikke klart å ta inn over seg antall liv som har gått tapt i kampene mellom jøder og palestinere.
– Nå opplever jeg at liv blir tatt på alvor. Før handlet det om tall, som blir fjernt fra virkeligheten, men her var de unge navngitt og det var bilder av dem overalt.
#Bringourboysback
Charlotte forteller om et Jerusalem med busser og vegger dekket av plakater med bilder av de savnede guttene, med påskriften - hent guttene våre hjem. Plakatene oppfordret lokale til å ta bilder med hashtagen #bringourboysback for å vise at de bryr seg på sosiale medier.
– Det var godt å se hvordan hele Israel engasjerte seg og at det gjaldt ekte mennesker, og ikke tall, påpeker hun.
Trygge turister
Studenten understreker at skolen har vært svært opptatt av elevenes sikkerhet.
– Det har vært betryggende at skolen har vært så opptatt av at vi skal ha det bra og være trygge, men jeg tror at vi som turister er ganske trygge, sier hun.
Charlotte ser ikke bort ifra at det er en naiv tanke, men understreker at de lokale i Israel sier det samme.
– Vi har stort sett fått høre at vi er trygge, men kanskje er det bare noe lokale forteller oss, slik at turistene ikke forsvinner. Når vi snakket med folk vi traff, virker de ganske avslappet til hele situasjonen. Dessverre er urolighetene hverdagslig for dem, og noe som skjer og som de må forholde seg til, gjengir hun.
Med egne øyne
Ifølge Charlotte er det enklere å sette seg inn i den pågående konflikten, når hun selv har vært der. Høgskolestudenten opplever at det å snakke med lokale jøder og palestinere, har hjulpet henne å forstå.
– De lever i en konstant spenning og konflikt, og jøder og palestinere lever på hver side av den samme konflikten, sier Charlotte Eidsvåg.